10 nejoblíbenějších míst USA podle turistů: New Orleans

Města: 
Co Čech, to muzikant – právě proto by mělo pro nás být New Orleans městem zaslíbeným. Hudbou tu žijí dlouho, roku 1796 se tu odehrálo první operní představení, město je známé jako kolébka jazzu a vůbec má hodně svéráznou atmosféru. Pojďme se na něj podívat blíže.
New Orleans
Francouzské čtvrti New Orleans dominuje Jacksonovo náměstí.
Zdroj: www.bigstock.com

Jih Ameriky a stát Louisiana ukrývá jeden blyštivý klenot. Tím není nic jiného, než město New Orleans, pojmenované po Filipu II. Orléanském. Právě New Orleans je jedním z deseti nejoblíbenějších měst dle hodnocení cestovatelů webu TripAdvisor.

jednom z dřívějších článků jsme vám představili San Diego, které se umístilo na desáté příčce a městečko Palm Springs, jež obsadilo místo deváté. Dnes se zaměříme na New Orleans, které vás dostane svým koloniálním nádechem i jedinečnou středomořskou architekturou, která není pro USA tak úplně typická.

 

Rohová budova ve francouzské čtvrti New Orleans

Slavná rohová budova ve francouzské čtvrti New Orleans. Zdroj: Pixabay.com

Díky své rozloze 518 kilometrů čtverečných zaujímá New Orleans první pozici, co se velikosti měst ve státě Louisiana týče. Pravděpodobně v Americe nenajdete žádné jiné město, které se může pochlubit tak autentickou evropskou atmosférou jako právě vždy roztančené a bohémské New Orleans. Ne nadarmo se mu přezdívá kolébka jazzu, rituálů voodoo a pokeru.

Město (jehož původní název byl La Nouvelle-Orléans) založil roku 1718 Jean Baptist Le Moyne de Bienville. O tři roky později – konkrétně v roce 1721 byla ve městě zahájena výstavba jedné z nejznámějších čtvrtí French Quarter, za jejímž návrhem stál jistý Audrien de Pauger. Během několika následujících let se stalo právě New Orleans hlavním městem státu Louisiana.

Poměrně zásadní je rok 1736, kdy mělo město přejít do državy Britů. Ludvík XIV. ho ale slíbil Španělům, proto k jeho předání nedošlo. New Orleans se během několika následujících let stalo „majetkem“ Španělů, Britů, ale i Francouzů. Až v roce 1803 bylo město prodáno Spojeným státům americkým.

V roce 1901 se v New Orleans narodil Louis Armstrong – slavný americký jazzový trumpetista a zpěvák, který zde prakticky položil základy jazzové hudby a je dodnes považován za jednoho z nejvýznamnějších jazzových umělců 20. století.

 

Muzikanti v New Orleans

Co Neworleansan, to muzikant. Hudba má ve městě velkou tradici a výsadní postavení. Zdroj: Pixabay.com

Ačkoli město několikrát zachvátil obří požár, vždy se z jeho řádění dokázalo poměrně obstojně vzpamatovat. Zlom nastal až v roce 2005, kdy New Orleans zpustošil hurikán Katrina, při němž se řeka Mississippi vylila ze svých břehů a zaplavila značnou část města. O život tehdy přišlo více než 2 000 osob.

Po neveselé události se ale hodí zabrnkat na o něco veselejší notu, kterou jsou zdejší památky. Zmínit musíme například proslulou kavárnu Café du Monde, která byla založena v roce 1862 nebo nejstarší katolický kostel na území USA, jehož jméno je St. Louis Cathedral a stojí na známém Jackson Square, uprostřed nejznámější čtvrti města French Quarter.

 

 

Kavárna v New Orleans

Francouzská čtvrť v New Orleans má jedinečnou atmosféru. Zdroj: Pixabay.com

Právě French Quarter je jednou z nejzajímavějších rarit New Orleans. Je totiž věrnou kopií francouzských měst s typickým nádechem i dobovou architekturou. Hlavní tepna čtvrti – Bourbon Street je doslova obsypána množstvím tematických restaurací i klubů, do nichž míří zejména milovníci jazzové hudby a tance.

New Orleans je místem mnoha kontrastů – od jazzových umělců zpívajících za pár drobných na ulici, přes plné luxusní restaurace, až po povolení konzumovat na ulici alkohol bez postihu. Chcete-li si užít tak trochu jinou Ameriku, je sázka na New Orleans sázkou na jistotu.

Autor: Vendula Vrablová Pá, 03/17/2017 - 09:43

Zájezdy do této oblasti

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-