10 paradoxů a zajímavostí z Washingtonu DC včetně parku, ve kterém by se ztratil Svatý otec

Armády právníků, kteří pijí více, než je obvyklé, největší knihovnu světa, gigantický veřejný park a mnoho dalšího skrývají ulice hlavního města Spojených států. Bílý dům a Kapitol zná každý, pojďme proto nadzdvihnout pokličku Washingtonu DC a podívat se na některá méně známá fakta.
Washington Kapitol
A další zajímavost: William Thornton, autor Kapitolu, nebyl stavitelem z povolání. Architekturu měl jen jako koníček. Přesto fyzik a vynálezce z Britských Panenských ostrovů vyhrál konkurs na jednu z nejslavnějších staveb USA.
Zdroj: ESO travel

Věděli jste například, že ve Washingtonu se na státních pohřbech pravidelně schází jeden zvláštní klub? Nebo že nejvyšší stavba města stojí už skoro 130 let a ve městě nerostou žádné mrakodrapy? Pojďte si projít deset fakt, které jste o Washingtonu DC možná nevěděli.

1. Nejvíce vína v celém USA se vypije ve Washingtonu

Tož, kde só v Americe ogaři, co pijó nejvíc vína? Nejde o žádnou osadu moravských imigrantů, ale o hlavní město. Nikde jinde nejde hroznový mok tak dobře na odbyt.

2. Klub žen chodí plakat na pohřby

Umíte dobře brečet? Jeďte do Ameriky! Arlington Ladies vás rády přivítají do svých řad. Trochu to zlehčujeme, ale jde o dámy (a jednoho pána, jemuž se říká Arlington Gentleman), které chodí vzdávat hold padlým vojákům na pohřby v Arlingtonu. Často jde o válečné vdovy.

3. Hlavní město USA je Mekka právníků

Nemáte v rodině žádného právníka? Pak patrně nejste z Washingtonu DC. Na 19 obyvatel tam připadá jeden advokát. Podle jiné statistiky na každého senátora amerického kongresu ve Washingtonu vychází 74 lobbistů.

Podívejte se na video z Washingtonu:

4. V hlavním parku by se papež ztratil

National Mall obklopující Kapitol je totiž 1,4krát větší než Vatikán. V celé Americe patří k těm úplně největším veřejným parkům.

5. Studenti všech zemí se spojili ve Washingtonu

Ve městě najdeme jedenáct velkých vysokých škol a univerzit, jež navštěvuje přes dvacet tisíc zahraničních studentů. Takovým číslem se nemůže pochlubit ani Boston, vyhlášené univerzitní město. Abyste se ale v USA stali prezidentem, univerzitu nezbytně nepotřebujete. Osm vůdců Ameriky ji nikdy nenavštěvovalo.

6. Washington Monument je nejvyšší stavbou města

Svého času šlo dokonce o nejvyšší stavbu celého světa, nicméně ji brzy překonala Eiffelova věž. V placatém Washingtonu 170 metrů stále bohatě stačí alespoň na městský primát.

Washington Monument

Od roku 1885 stojí v hlavním městě USA Washington Monument (známý třeba i z filmu Forrest Gump) a od té doby zde nikdo nepostavil nic vyššího. Zdroj: ESO travel

7. Washington – město chodců

V průběhu dvacátého století se světová města přizpůsobovala spíše automobilové dopravě. U hlavního města Spojených států ovšem tato proměna neprobíhala nijak zběsile, takže v roce 2007 získalo v unikátním výzkumu titul chodcům nejlépe přizpůsobeného amerického města.

8. Metropole vznikla na darované půdě

Vybrali jste si hezké místo, kde byste chtěli na zelené louce založit hlavní město nového státu? Patrně teď čekáte, že vám někdo daruje pozemky, na nichž sídlo vyroste. Přesně to se poštěstilo Georgi Washingtonovi, když mu zem věnovaly státy Maryland a Virginia, mezi nimiž kulička na mapě zvaná District of Columbia leží.

Amerika má spoustu zvláštností, třeba i v zákonech:

9. Bez deštníku se občané neobejdou

Ve státě Washington opravdu hodně prší, proto je také z velké části pokryt nádhernými zelenými lesy. Srážkami je pověstný a do jeho největšího města Seattlu se lidé bez deštníku raději nevydávají. Málokdo však ví, že na druhém konci Spojených států ve Washingtonu DC spadne každý rok ještě o trochu více než v Seattlu.

10. Největší knihovna světa stojí ve Washingtonu

Starověká alexandrijská knihovna prý bývala před požárem, který ji zničil, opravdu obrovská, proti washingtonské Kongresové knihovně by ale v objemu svazků asi neobstála. Americký ráj čtenářů skrývá mezi svými zdmi 22 miliónů katalogizovaných položek, jen v čítárně je 45 tisíc knih. Upřímně litujeme tamní knihovníky.

Autor: Jan Švestka St, 08/21/2013 - 11:08

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-