5 svatostánků americké muziky: Kde Elvis přežil tornádo a kde zemřel John Lennon?

Města: 
Králové se obvykle rodí v paláci v hedvábných peřinkách, ovšem dřevěná bouda, v níž vyrůstal král rock’n’rollu, ta rozhodně honosné šlechtické sídlo nepřipomíná. Takový ranč Neverland, který obýval Michael Jackson, to je gigantický komplex na pozemku velkém jako město Frenštát pod Radhoštěm. V tomto článku si projdeme místa spojená s největšími hvězdy americké hudební historie.
Kytara
Významná část nejdůležitějších hudebních událostí světa se děje právě v Americe.
Zdroj: Spike 78 (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Víte, co roste na Jahodových polích? Jahody? Kdepak. Rostou tam stromy běžné pro newyorský Central Park a lidé tam kvůli vzpomínce na člena legendárních The Beatles nosí květiny. Ale pěkně popořadě. Podle dvorské etikety musíme začít králem.

Tupelo, Mississippi: Místo, kde se narodil král rokenrolu

Spisovatel Winston Groom sice tvrdí, že Elvise Presleyho jeho typický tanec s výrazným pohybem naučil hlavní hrdina jeho knihy Forrest Gump, nicméně pravda bude asi někde jinde. Kroky ho možná napadly v jeho rodném domě ve státě Mississippi.

Při túře, která vede přes tento dům i přes nedaleké Elvisovo muzeum, se návštěvník dozvídá spoustu příhod z králova života, včetně toho, jak v Tupelu přežil ničivé tornádo, když mu byl jeden rok. Stačilo málo a svět by přišel o osobnost, která formovala muziku dvacátého století.

Rodný dům Elvise Presleyho

V těchto skromných poměrech vyrůstal Elvis. Zdroj: Markuskun (Wikimedia Commons, licence Public Domain)

Santa Barbara, Kalifornie: Víno si Michael ukládal pod bazénem

Američtí novináři a kritici si libují v přidělování titulů. Elvisovi dali nálepku „krále rock’n’rollu“, Michaelu Jacksonovi zase „král popu“. Rozhodně by si ale nezasloužil nálepku „král pompéznosti“, protože i když je ranč zesnulé hvězdy skutečně obrovský, jeho vybavení vypadá docela stroze a mnohé místnosti nedoznaly žádných změn od jejich vybavení v osmdesátých letech.

Neverland, jak se ranči Michaela Jacksona říká, najdeme v Santa Barbaře na adrese 5225 Figueroa Mountain Road. Pozemek, na kterém stojí, zabírá asi 11 km². Samotný ranč pak skrývá místa jako vinný sklípek pod bazénem nebo budovu postavenou ve stylu železničního nádraží.

Aberdeen, Washington: Cobainův park za devatero lesy

Kurt Cobain, se dlouho snemohla sžít s tím, že vyrůstal mezi dřevorubci v drsné krajině státu Washington, odlehlého koutu světa plného temných lesů v severozápadním cípu USA. Asi i proto jsou jeho texty depresivní a těžko srozumitelné.

Rodné město Aberdeen si ale svého slavného rodáka váží. Už při příjezdu si na ceduli oznamující začátek obce můžete přečíst větu Come as you are (přijeďte k nám takoví, jací jste), což je název jedné z písní Cobainovy kapely Nirvana.

Ale cedulí to nekončí. Cobainově památce je zasvěceno více míst v Aberdeenu, například Kurt Cobain Memorial Park. Městskému parku dominuje kamenná socha představující elektrickou kytaru.

Nashville, Tennessee: Johnny Cash se dočkal muzea

Za další ze zesnulých, ale nikoliv zapomenutých hvězd se vypravíme do Nashvillu v Tennessee, Mekky americké hudby. Tam, v centu města u břehu Cumberland River najdeme jeho muzeum. Fanoušci tu na relativně malé ploše najdou spoustu předmětů, fotek a videí spojených s Cashovým životem i kariérou.

New York City, New York: Tam, kde skonal John Lennon

Túru zakončíme v New Yorku, konkrétně na Manhattanu v Central Parku. Najdeme tu místo zvané Strawberry Fields – jahodová pole. Ne, že by se tu ve velkém pěstovaly jahody, název odkazuje na píseň Johna Lennona, který na tomto místě zemřel.

Central Park v New Yorku - místo úmrtí Johna Lennona

V této části Central Parku ukončil svou cestu životem John Lennon. Zdroj: Killagb (Wikimedia Commons, licence Public Domain)

Dne 8. prosince 1980 šel Lennon tímto místem přes do svého bytu umístěného v přímém sousedství parku. Nedošel. Počkal si na něj pomatený vrah. O pár měsíců později tu správa parku zřídila novou část areálu. Strawberry Fields byly vytvořeny podle návrhu zkušeného architekta Bruce Kelleyho. Vdova po Lennonovi, Yoko Ono, věnovala na vznik připomínkového místa 1 milion dolarů.

Strawberry Fields mají jedno dominantní místo – na zemi je mozaika s nápisem „Imagine“ – titulem muzikantovy nejslavnější písně. Na ni lidé stále nosí květiny, aby vzdali hold zpěváku, textaři a skladateli The Beatles.

Autor: Jan Švestka St, 01/28/2015 - 17:20

Související články

Zájezdy do této oblasti

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-