Cestování po Floridě

Při cestě po americkém státě Florida jsme 4 noci strávili také ve vcelku nezajímavém městečku Bonita Springs, které je však obklopeno několika zajímavostmi. Předně je to Estero Bay, zátoka, ve které je možné pozorovat a fotografovat vodní ptactvo zblízka v jejich přirozeném prostředí. Za návštěvu stojí také dvě letní sídla v nedalekém Fort Myers, do nichž za teplem přijížděli Thomas Edison a Henry Ford. Zcela náhodou jsme narazili také na poněkud zastrčené muzeum aut Muscle Car City v nedalekém městečku Punta Gorda.
Muscle Car City
Muscle Car City
Zdroj: Nick Ares

Bonita Springs byla plánovaná a účelová zástavka na naší cestě po Floridě. Je to město, ve kterém se dalo levně a přitom velmi komfortně ubytovat a všechny vytyčené cíle našich cest a výletů jsme měli na dosah ruky (tedy na americké poměry, kde 50 nebo 100 kilometrů není žádná vzdálenost). Město je blízko již zmiňované zátoce Estero Bay, někdy také zvané Estero Lagoon, velmi blízko je také na ostrov Sanibel (Sanibel Island), jež proslavily tuny mušlí a jiných ulit vyvržených s přílivem na pláže a hlavně jejich sběrači a prodejci. Doslova za pár babek si můžete koupit a odvézt překrásné ulity mořských plžů a mlžů, protože ty nejlepší kousky (jak jinak) nejsou na pláži ale v obchodech. Na severu sousedí Bonita Springs s o dost větším městem Fort Myers a přes záliv je snadno dosažitelný také Cape Coral. Na jihu potom Bonita Spring volně přechází v Naples, oblíbené letovisko amerických seniorů. Ano, i Florida má svou Neapol, ke škodě všech amerických důchodců je však shoda pouze v názvu města.

Na muzeum aut nebo lépe řečeno sbírku Muscle Car City nás tentokrát nepřivedl knižní průvodce Floridou, ale nějaké místní inzertní noviny, kterých byl v naší hotelové recepci plný stojan. Po několika desítkách minut jízdy na sever směrem od Fort Myers narážíme na silnici číslo 41 Tamiami Trail na typickou budovu obchoďáku – hangár s obřím parkovištěm. Když hledal majitel sbírky aut Rick Treworgy výstavní prostory pro své plechové miláčky, narazil na ideální objekt – opuštěný obchod řetězce Wal-mart – a koupil ho. Za více než 40 let své sběratelské vášně se totiž Rick propracoval až k exponátu s pořadovým číslem 200. A téměř všechny z jeho aut, převážně značky Chevrolet z padesátých, šestých a sedmdesátých let, jsou k vidění na tomto neobvyklém místě. Úžasná je zejména kompletní sbírka Chevroletů Corvette ročníků 54 – 75.

V Muscle Car City jsme nakonec strávili asi 3 hodiny a naprosto nečekaně se z odpoledního výletu stal jeden z nejzajímavějších dnů na naší cestě. V klídku a pohodě jsme se pokochali naleštěnými a plně funkčními exponáty, vyfotili, prohlídli si suvenýry i auta, která už Rick nechce, a jsou k prodeji, mimochodem za velmi dobré ceny. Všudypřítomný personál byl evidentně připraven k diskuzi nad jednotlivými modely a hlavně tím, co je pod kapotou. My jsme se však neodvážili na nějaké detaily a podrobnosti ptát, protože s naší „basic english“ bychom stěží dali dohromady smysluplný dotaz, natož abychom rozuměli odpovědi.

Ať už se do USA vypravíte na zájezd nebo po vlastní ose, mějte oči a uši otevřené a nebojte se vyzkoušet něco jiného, než je ověřená klasika doporučovaná knihou nebo průvodcem. Nikdy nevíte, kdy narazíte na něco opravdu zajímavého…

Text a foto: Světadíly.cz – průvodce světem cestování

Autor: admin Čt, 09/08/2011 - 00:00

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z Floridy

Putování státem slunce, pláží a zábavy

již od
43 490,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-