Dřív tu vládl Al Capone, dneska jazz – Chicago – město v zahradě

Města: 
Když v roce 1871 stračena jisté paní O´Leary z Chicaga kopla do lucerny, nikdo netušil, že tím položí základy moderní architektury. Velký požár tehdy zachvátil celé vnitřní město a to muselo být postaveno znovu. Právě tady vyrostly první mrakodrapy z ocelovo skleněných konstrukcí, včetně nejvyššího mrakodrapu USA.
Chicago
Americká klasika – rovné silnice se i v Chicagu v noci mění v ohnivé koridory miliónů světel.
Zdroj: FOTO: archiv autora

Město Chicago má mnoho přezdívek. Říká se mu Větrné město, protože v zimě ho bičují sněhové poryvy, říká se mu také Město v zahradě pro obrovské množství parků a zeleně. V neposlední řadě je pak Chicago známé jako Město hříchu, kde působil obávaný mafián Al Capone a kde válčily drogové gangy.

Mafiánské přestřelky pod prvními mrakodrapy

Mafiánská historie města nabrala největších obrátek ve třicátých letech, kdy byla vyhlášena prohibice a začal vzkvétat nelegální obchod s alkoholem. Velkým hráčem té doby nebyl nikdo menší než Al Capone, který kromě obchodu s alkoholem kontroloval také hazard a dostihy a úspěšně podplácel policii, politiky i úředníky. Prokázat mu množství vražd, kterých se dopustil, se nikdy nepodařilo, proto ho odsoudili za daňové úniky a převezli do Alcatrazu.

Chicago v roce 1920

V roce 1920 už v Chicagu stály první „mrakodrapy“, oproti těm dnešním ale byly ale sotva poloviční. Zdroj: FOTO: wikimedia commons

Atmosféru doby mužů v kloboucích a honiček starými auty tu ale i dnes můžete vycítit na mnoha místech. Když si odmyslíte moderní auta a reklamy, budete žasnout, jak před téměř sto lety muselo město působit monumentálně. Vysoké mrakodrapy, které se v té době začaly stavět především v centru města Loop, se staly předlohou moderní architektuře.

Americké město Plzeň

Trasa známá jako Magnificent Mile vás tak provede kolem skvostů z počátků století jako je Rokery Building, Tribune Tower nebo sídlo žvýkačkového imperia Wrigley Building. Přehlédnout se nedá nejvyšší budova USA, Willis Tower, která měří 443 metrů a stojí tu od roku 1973. Z vrcholku mrakodrapu se pak otvírá nádherný výhled na město spolu s Michiganským jezerem a jeho asi 100 km dlouhé pobřeží posázené mrakodrapy.

Skleněné mrakodrapy ale nejsou zdaleka to jediné, co Chicago nabízí. Třetí nejlidnatější město USA je známé pro velikou etnickou rozmanitost – žije tu 70 etnických skupin. Procházet se tak můžete malebnými uličkami italské nebo řecké čtvrti. Nejpočetnější skupinou jsou Irové, žije tu největší polská populace mimo Polsko a čeští imigranti tu dokonce založili čtvrť jménem Pilsen.

„All that jazz“

Do Chicaga v posledních letech míří mnoho vyznavačů jazzu – v létě se tady totiž koná řada open air festivalů a město se stává důležitým kulturním centrem. Vznikla tu kapela Smashing Pumpkins, narodil se tady Harrison Ford nebo dvě první dámy – Hilary Clintonová a Michelle Obamová. Točil se tu Sám Doma, Temný Rytíř a samozřejmě i muzikál Chicago.

Autor: Viola Kratochvílová Čt, 02/16/2012 - 10:18

Zájezdy do této oblasti

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-