Empire State Building: Symbol New Yorku, který nepoložil k zemi ani mocný King Kong

Města: 
Od 8:00 až klidně do 2:00 hodin ráno vás může po 365 dní v roce ohromit vzrušující výhled z venkovní vyhlídky Empire State Building. Majestátní stavby, která už celých 84 let jako exkluzivní světelný maják vábí turisty a (sem tam i strašlivé obří lidoopy) ze všech koutů světa do své originální náruče. Za 27 dolarů to můžete poznat sami na své kůži!
Empire State Building při západu slunce
I když už není největší na světě, na Manhattanu stále patří mezi ty nejvyšší mrakodrapy a tak v panoramatu čtvrti pořád vyniká.
Zdroj: Rolf_52 (Bigstock.com)

Empire State Building je 102patrový mrakodrap, který přes 40 let zastával královský status nejvyšší budovy světa. Najdete ho i na seznamu amerických národních kulturních památek. Tento architektonický klenot, postavený v populárním art deco stylu 30. let minulého století, je také druhým největším kancelářským komplexem v Americe. Denně se v mramorové vstupní hale budovy lemované krásnými motivy sedmi divů světa mihne okolo 21 tisíc lidí v sukních a pevně uvázaných kravatách.

Architektonický návrh díky plodným múzám v hlavě dokázal William F. Lamb "sfouknut" za pouhé dva týdny. Na stavbě se podílelo okolo 3 400 lidí a z toho i hodně Československých emigrantů, kteří odcházeli do Spojených států za lepšími zítřky. Budovat se začalo přesně v momentě, kdy se celý New York 17. března roku 1930 zahalil do tradičně zelených barev Sv. Patrika. Po 1 roce a 45 dnech, během kterých tragicky zemřelo "jen" 5 lidí (což bylo na tehdejší poměry u tak obrovské stavby vynikající číslo), bylo vše hotovo a roku 1931 se Empire State Building slavnostně otevírala.

Původní plán budovy počítal jen s 80 patry. Dalších 40 se do plánu dostalo dodatečně až po navýšení pater u "konkurenční" Chrysler Building. Za to mohla investorská soutěživost o tehdejší prvenství nevyšší budovy světa, ale také i unikátnímu plánu na další využití stavby. Vrchní patra – bráno od šestaosmdesátého - měla totiž sloužit jako vzdušný přístav pro vzducholodě. Nelze se tomu divit, vždyť stejně jako použitý art deco styl, tak i vzducholodě byly další módní záležitosti začátku minulého století. Nicméně zdravý rozum nakonec zvítězil před možnými zisky. Pomazané hlavy usoudily, že nastupování a vystupování by probíhalo velice komplikovaně a pro lidi více než krajně nebezpečně.

Smáli se jí, později ji zasáhlo křídlo bombardéru

V následujících pár letech po výstavbě byla Empire State Building Newyorčany pejorativně "překřtěna" na Empty (prázdná) State Building. Svou roli v tom sehrál nízký počet zájemců o nájem a stín velké hospodářské krize přelomu dvacátých a třicátých let. Vše se ale začalo postupem let měnit k lepšímu a dnes zde má sídlo více než 100 světových firem.

Holub na Empire State Building

Vstup zdarma 24 hodin denně a přístup i na špici samotné Empire state Building. Holubi se zkrátka mají. Zdroj: CaptureLight (Bigstock.com)

Další trable v začátcích fungování stavby přinesla výška budovy (celkem má 448m) lákala různé zoufalé sebevrahy ke skoku střemhlav dolů, ať už z vyhlídky či z jednotlivých oken. Po vrcholku šplhal také King Kong, ale to jen v komiksu a ve filmu.

Za zřejmě největší pomyslnou černou kaňku budovy můžeme označit rok 1945. Americký bombardér se tehdy nezorientoval ve vzdušném prostoru a narazil do Empire State Building, a to přesně do prostoru mezi 79. a 80. patrem. Celkem umírá 14 lidí a škody dosahuji k jednomu milionu amerických dolarů.

Cestujete do USA? Tak si před odletem přečtěte o dalších slavných mrakodrapech New York City, ať víte, na co se můžete těšit:

 

1576 schodů bez výtahu za 9,5 minuty!

Každým únorem se v útrobách Empire State Building koná slavný závod. Cílem je vyběhnout do 86. patra budovy, samozřejmě že co v nejrychlejším čase. Pokud máte dobrou fyzickou kondici, 125 dolarů v kapse a chtěli byste, aby se vaše jméno dostalo do Guinessovy knihy rekordů, tak směle do toho! Závod má opravdový náboj a tradici. Poprvé se uskutečnil už v roce 1978!

Autor: Pavel Jartym Čt, 06/25/2015 - 17:59

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-