Fascinující stotunová fazole se stala hitem Chicaga. Máme její fotky!

Města: 
Milé děti, dnes si povíme pohádku o zrcadlové fazoli. A skočíme hned na konec – dobře to dopadlo. O této fazoli se totiž hodně mluví a jezdí si ji vyfotit lidé z celého světa. Jmenuje se Cloud Gate, je sestavena z dokonale svařených plátů z nerezové oceli, její povrch vypadá jako zrcadlo a odráží panorama mrakodrapů Chicaga. To prostě musíte vidět!
Cloud Gate v Chicagu
Už víte, proč se bráně říká fazole?
Zdroj: bigstock.com

Pod Cloud Gate sedá projít i schovat před deštěm, ovšem někdy to je to trochu obtížnější, protože poutá velkou pozornost a lidé se u ni občas tlačí ve větším počtu. Ono se u ní totiž dá dost vyřádit jak při focení jejího povrchu panoramatem mrakodrapů Michigan Street, tak vevnitř.

Fazolová brána měří na výšku 10 metrů, nicméně její oblouk, pod nímž se lidé procházejí, má jen 3,7 m. Uprostřed se hravým jedincům vyplatí zastavit a podívat se nahoru. Fazolí se totiž prořezává kupole, v níž vidíte několik pitoreskně zdeformovaných obrazů sama sebe jako v zrcadlovém bludišti na Petříně.

Lidé pod fazolí Cloud Gate v Chicagu

Pod Cloud Gate je občas pěkně živo. Zdroj: bigstock.com

Znáte dávkování čistidla na stotunovou fazoli?

Cloud Gate je opravdový kolos. Vedle toho, že má 10 m na výšku, ohromuje i 20 m na délku a váhou 100 tun! Skládá se z celkem 168 kusů centimetr tlustých plátů z nerezavějící oceli. Ty jsou tak dokonale spojeny, že na nich neuvidíte sváry. Vše se pěkně leskne a zrcadlí.

Nejen rozměry, ale i další fakta kolem brány, které málokdo řekne jinak než „fazole“, jsou fascinující. Na její mytí se najednou spotřebuje 151,5 litru čisticího prostředku. Nelze se divit tomu, že tato velká akce přichází jednou za šest měsíců.

Panorama Chicaga (Illinois) s fazolí

Chicago za fazolí, Chicago na fazoli - pěkně se to doplňuje. Zdroj: bigstock.com

Kolik milionů dolarů stojí nejdražší fazole světa?

A kde vlastně Cloud Gate najdeme? Uprostřed jedné z hlavních atrakcí Chicaga – v Millenium Parku. To je prostor plný nevšedních míst postavený v roce 2004. Původně měla být v době otevření hotová i Cloud Gate, ovšem její stavba nabrala dvouletý skluz. Autor fazole nebyl příliš nadšený z toho, že se v době otevření parku dalo vidět její rozpracované torzo. Po krátké době tedy fazoli zakryli a dokončili mimo zraky kolemjdoucích.

A povedlo se. V květnu 2006 se fazole odhalila zrakům všech návštěvníků parku. Pečlivý výběr místa a natočení má za následek to, že skulptura stojící před AT&T Plaza odráží linii mrakodrapů a modré nebe. Přesně podle plánu. Aby ne, vždyť tahle nádhera stála 23 milionů dolarů.

Buckinghamova fontána

Buckinghamova fontána byla před postavením Millenium Parku a Cloud Gate asi největší atrakcí města. Zdroj: bigstock.com

Ovšem vyplatilo se. Cloud Gate se stala jednou z hlavních atrakcí parku a všichni ji mají rádi. Dokonce i místní se o ni vyjadřují na internetu pochvalně (například na cestovatelském portálu TripAdvisor). Při zpřístupnění veřejnosti o fazoli list Chicago Tribune napsal: "Chicago, město zázraků, má nový zázrak."

Už padla zmínka o autorovi. Ocelovou fazoli vytvořil Anish Kapoor, ve Velké Británii působící indický sochař, který stojí také za věží ArcelorMittal Orbit v londýnském Olympijském parku královny Alžběty (byla otevřena roku 2012 u příležitosti londýnské letní olympiády).

Ale zpátky do třetího nejlidnatějšího města USA. Jestliže v mnoha jiných městech světa by takováto stavba působila jako pěst na oko a nekorespondovala se vzhledem okolí, v Chicagu to rozhodně není ten případ. Tradici hodně odvážných soch tu započali už dávno.

Picassova socha v Chicagu, Illinois

Před chicagskou radnicí stojí bezejmenná socha od Pabla Picassa. Zdroj: bigstock.com

Před radnicí například stojí těžko identifikovatelná bezejmenná instalace Pabla Picassa, naproti pětačtyřicetipatrovému skleněnému mrakodrapu Kluczynski Federal Building se zase ohýbá abstraktní rudý plameňák z oceli. Chicago je plné nevšední podívané.

Autor: Jan Švestka Pá, 02/12/2016 - 09:04

Zájezdy do této oblasti

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-