Hlavní silnice Ameriky už je skoro 30 let jen turistickou atrakcí

Vznikla v roce 1926 a spojovala americký středozápad s prosluněnou Kalifornií. Cestu po ní oslavoval Chuck Berry, Rolling Stones nebo dokonce celý seriál z 60. let. Její oficiální poslání v roce 1985 skončilo, sláva Route 66 ale rozhodně nezapadla, cesta dál patří mezi zajímavá místa USA.
Route 66, silnice napříč USA
Jako krajina duchů vypadají některé úseky slavné Route 66.
Zdroj: Vítezslav Válka, Wikimedia Commons

Měří zhruba 3940 kilometrů a táhne se přes osm států - Illinois, Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexiko, Arizonu a Kalifornii. Startuje v Chicagu a končí na Santa Monica Pier v Los Angeles. Smysl její výstavby byl ryze americký - měl umožnit přesun obyvatelstva na západ.

Dvě skály z Monument Valley

Dlouhé neobydlené pláně a bizarní skalní útvary - Route 66 vede v Arizoně přes úchvatná místa. Zdroj: PDPhotos, Pixabay

Velká úhlopříčka mohla mít číslo 60

Po celou dobu její existence ji provází mnoho přezdívek - Hlavní silnice Ameriky, Silnice Willa Rogerse, Velká úhlopříčka. Původně se ale měla velmi popisně jmenovat Chicago to Los Angeles Route. V době jejího vzniku se o dálničním značení teprve diskutovalo. A původní návrh zněl Route 60 - Silnice 60. Kulaté zapamatovatelné číslo ale dostalo stopku, silnice téhož názvu již spojovala Chicago a Springfield v Missouri. Cesta pak dostala do názvu svou ikonickou šedesát šestku.

Motel na Route 66

Dlouhé rovné úseky přitahují davy motorkářů. Zdroj: Amboy, Wikimedia Commons

Další slavné silnice USA:

Inspirace přišla z Německa

Silnice byla v průběhu let postupně rozšiřována, přibývaly obchvaty velkých měst. V polovině 50. let se však začala budovat síť vnitrostátních dálnic. Američané se v tomto případě inspirovali u Němců a jejich dálničního systému. V létě 1985 přišla Route 66 o svůj statut dálnice. Stala se z ní Historic Route 66.

Navy Pier v Los Angeles v Kalifornii

Route 66 končí na slavném Santa Monica Pier v Los Angeles. Zdroj: aprillyn77 (Wikimedia Commons)

I cesta může být cíl - hlavně pro motorkáře

Nejoblíbenější je dnes tato historická cesta mezi motorkáři. Zejména majitelé velkých naleštěných chopperů rádi pomalu křižují nekonečnou klidnou krajinu. Neopomenutelnou zastávkou na cestě je městečko Oatman, kde se naladíte tou správnou westernovou atmosférou. Turisté se většinou koncentrují v západní části Route 66, chcete-li mít větší klid, zaměřte se spíše na středozápad.

Google+ profil autorky Petry Kejklíčkové

Autor: Petra Kejklíčková Čt, 08/21/2014 - 11:00

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-