Kodiak. Ostrov, kde žije medvěd s obezitou třetího stupně

Představte si Miroslava Donutila sedícího na Bolku Polívkovi. Asi tak je podle filmu Pelíšky ve stoji na zadních po vztyčení tlap vysoký kodiak, největší poddruh medvěda. Žije na stejnojmenném ostrově a dal by se rozhodně označit za pořádného macka. Podívejme se blíže na místo, kde se pohybuje a hoduje.
Aljaška medvěd na ostrově Kodiak
Teoretický trénink na olympijskou kvalifikaci v jízdě na saních.
Zdroj: Public-domain-image.com

Nutno podotknout, že film nelže. Dospělý samec se dokáže projíst do impozantních rozměrů: výšky kolem tří metrů vestoje (či 1,5 metru v normální poloze na čtyřech nohách) a váhy něco mezi 600 a 700 kilogramy. Pokud si vypočítáme jeho body mass index, zjistíme, že takoví obři mají těžkou obezitu třetího stupně. A to jedí převážně syrové ryby. Ono to suši asi nebude tak zdravé.

Jak medvěd ke jménu přišel a kolik klidu na ostrově má

Ale pěkně popořadě. Proč Kodiak? Podle ostrova, na němž žije. Nikde jinde tento poddruh nenajdete. Kamčatský medvěd s ním má sice spoustu shodných rysů, ovšem dosahuje nižší výšky a srst má o odstín světlejší.

Aljaška - hory na ostrově Kodiak

Ne tři králové, tomuhle horskému štítu na Kodiaku se říká Tři svatí, tedy Three Saints. Zdroj: Public-domain-image.com

Medvěd má k pokojnému růstu dost velký klid. Vždyť na Kodiaku bydlí v průměru asi 1,5 osoby na kilometr. Při takové hustotě zalidnění by v Praze žilo 744 lidí. Kodiak má ovšem výrazně větší rozlohu – jde o druhý největší ostrov Spojených států. Větší kus země vystupující z moře najdeme mezi državami USA jen v podobě ostrovu Havaj.

Burger s borščem: Kodiak představuje mix kultur

Ale mezi symboly Kodiaku nepatří i mnoho jiných věcí. Vždyť tu mají kosmodrom pro medvědy. Tedy vlastně ne pro medvědy, dokonce ani pro lidi. Startují odsud pouze družice. Komplex stojí na svém místě začátku tisíciletí a na konci září 2001 měl být uveden se slávou do provozu. Jenomže v tu dobu měla celá Amerika úplně jiné starosti, a tak start prvních družic přišel o pozornost veřejnosti.

Aljaška - kosmodrom na ostrově Kodiak

Pokud se vydáte do vesmíru a někde po cestě minete americkou družici o hmotnosti do jedné tuny, pravděpodobně startovala odsud. Zdroj: NASA (Wikimedia Commons, licence public domain)

Nijak extrémně velkou pozornost ostrovu nevěnují ani turisté, což je docela s podivem. Představuje totiž takový malý exotický kousek Ameriky. Americké zvyky se tu mísí s kulturou původních obyvatel, ale také Ruska, jemuž ostrov v minulosti patřil. Americká a ruská kultura se tady mísí v únosné míře, takže hamburgery namáčené v boršči naštěstí na Kodiaku nepodávají.

Servírují zde však prý vynikající jídlo z mořských plodů. A sportovní vyžití tu také návštěvníci najdou dost. Akvabely nebo plážové volejbalisty tu ale nečekejte. Je tady fakt zima. Spíš na ostrově kvete cykloturistika.

Zní to jako absolutní idylka, avšak Kodiak zažil i horší chvíle. Například v roce 1912, kdy 160 kilometrů odsud soptil vulkán Novarupta. Sopka bouřila 60 hodin a za tu dobu vznášející se popel zcela zamořil ovzduší v širém okolí, včetně Kodiaku. A na nedalekých Aleutských ostrovech se zase během války usadila japonská armáda.

Tak co, líbilo by se vám na Kodiaku? Pokud ano, můžete nám to napsat třeba na Facebook.

Autor: Jan Švestka St, 02/25/2015 - 15:33

Zájezdy do této oblasti

Dobrodružství Aljašky a Yukonu

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory.

již od
98 490,-