"Neflákej se, ty …!" "Práce na lodi na Aljašce je pěkně drsná," říká český námořník

Nejtvrdší práce na světě? Velkolov ryb na Aljašce na ni klidně může aspirovat. Tady se nejedná v rukavičkách, ale v teplých pracovních rukavicích. I s nimi ovšem sem tam přijde nějaké zranění. Kdo je zvyklý zpestřovat si pracovní směnu hraním hry solitaire a volný čas vyplňovat sledováním venezuelských telenovel, ten si na rybářské lodi na své nepřijde. Uplatňují se tu trochu dobrodružnější povahy. Aljašský rybář z pražských Střešovic Daniel Hoksza o tom ví své.
Loď na Aljašce
Příroda je největší bohatství Aljašky.
Zdroj: Daniel Hoksza

Nahodit prut a než zabere ryba si v klidu popřemýšlet o filozofii existencialismu a vykouřit dvě startky? Kdepak, komerční lov ryb v Beringově moři funguje trochu jinak. Jde o dobře seřízený stroj fungující na lidský pohon. Jakmile se někdo se svým úkolem opozdí, musí na něj další články řetězu čekat. Zdržení tu znamená menší výdělky, takže přijde výuka angličtiny zdarma, lekce "vězeňský slovník a jiné vulgarismy".

Rybáři na zemi - Dutch Harbor

Aljaška má nejnižší hustotu zalidnění ze všech států USA. Na jeden km² připadá 0,49 člověka. Pokud se u rybářů nahromadí únava, může jich být na kilometru i více. Zdroj: Daniel Hoksza

Daniel Hoksza to zažil na vlastní kůži. Vždycky se motal kolem míst, kde se mohl fyzicky vybít. Závodně běhal (v mládežnických kategoriích spolu s kladenskými kolegy dokonce chvíli držel český halový rekord ve štafetě na 4 × 200 m). Po absolvování sportovního gymnázia začal studovat fakultu tělesné výchovy a sportu, ale chtěl víc. Zanechal tedy studia a vydal se do Ameriky.

Poker a golf na rybářské lodi

O kulturní a sportovní vyžití rybářů je dobře postaráno. Zdroj: Daniel Hoksza

Když se rozbije mrazák, nevolejte Poláka

Jel najisto. Věděl, že to nebude žádný med. "Lákala mě představa, jak v zimě v největším vypětí makám s rampouchy na vousech. To se mi splnilo," směje se Daniel. ,"Jako sportovec jsem se na sebe musel neustále ohlížet. Zraníte se, onemocníte a nic nemůžete, nebo jen v hodně omezené míře. Když jsem už šel den po dobrání antibiotik dvoufázový plavecký trénink, všichni si ťukali na čelo. Trenérka mě musela neustále brzdit, až mě jednou dokonce odmítla trénovat. Na lodi je to naopak. To, že se neohlížíte na sebe, vám tam slouží spíš ke cti, a proto mi tak sedlo," dodává.

A jaké měl na lodi spolupracovníky? "Společnost na lodi je opravdu rozmanitá, od Poláka přes Jihoameričany až po Samojce, těch tam bylo vážně hodně." Na nějakou velkou mezinárodní družbu ale neměl čas. Vyzkoušel si práci na několika postech při zpracovávání vylovených ryb. Na palubě, v podpalubí, kdy se úlovky porcují, mrazí a skladují, ale i v docích při údržbě plavidla.

Danova dobrodružná duše si vážně užila. "Třeba když se polský technik vykašlal na svou práci a neopravil poškozenou přepážku v mrazáku. Musel jsem potom několik pětadvacetikilových plechovek s "rybími cihlami" cpát do prostoru, kam se nevešly. Dostal jsem je tam, ale dost mě to zpomalilo, totálně vyčerpalo a po celé dva měsíce na lodi mne kvůli tomu pronásledovala ostrá bolest v zádech. Po návratu jsem měl žaludek dost podrážděný od ibuprofenu a ještě dva týdny nemohl pořádně jíst. Začal jsem ho brát až v momentu, kdy mi nešlo se kvůli té bolesti ani nadechnout. To vše kvůli lenosti jednoho ze členů posádky. Když však ostatní vidí, jak tvrdě makáte, ocení to. Hlavně šéf, který má na starosti odměňování."

Na lodi na Aljašce

Sedět na koulích může být někdy i dobrá relaxace. Foto Zdroj: archiv Daniela Hokszy

Na sever Evropy? Zatím jen do papučí

"Na lodi ve vodách kolem státu Aljaška se dá velmi slušně vydělat, závisí to ale na rybě, jejíž sezóna zrovna probíhá," říká americký Pražák. "A jestli se tam vrátím? To kvůli rodině už asi ne. Spíš mě to láká na sever Evropy, ale ještě uvidím."
Kam se příště Dan vydá, to ještě přesně neví. Nyní hodlá vyměnit boty vhodné pro práci na lodi za domácí papuče a věnovat se svému novému webu beringseaversus.me a rodině. Přesto říká, že ho drsná práce severu pořád láká. "Lepší peklo za 100 – 300 tisíc měsíčně než nezáživná práce v Čechách za pár tisíc."

Zasněžené hory na Aljašce

Slunné pláže s vyhřátým pískem a německými turisty v plážových pantoflích na pobřeží Aljašky nenajdete. Zdroj: Daniel Hoksza

Zajímavá otázka. Vedle dobrodružství a slušného výdělku na pracanty čeká hlavně spousta scenérií, které turisté nepoznají. Zatímco sever Aljašky vysávají ropné věže a sviští tam spousty kamionů odvážejících černé zlato, zde je jen moře, ptáci a ryby, o nichž jste většinou ani neslyšeli. Kdo si chce totálně vyčistit hlavu, tady se mu to povede lépe, než kdyby si do ucha nalil Savo.

Na své si přijde i gurmán. "Jedl jsem na lodi i skvělé ryby, které bych si v restauraci nikdy nemohl dovolit." Podle Dana rozhodně chutnaly úplně jinak než rybí salát za osm korun v českém supermarketu. A co vy, nemáte chuť na rybu? Nebo nutkání vydat se do ledových vod západu Severní Ameriky?

Autor: Jan Švestka Út, 11/25/2014 - 08:10

Zájezdy do této oblasti

Dobrodružství Aljašky a Yukonu

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory.

již od
98 490,-