Z matky 9 dětí se stala nejslavnější kněžka vúdú v USA

Města: 
Jazz, vúdú, parfém a bourbon, to jsou 4 nejzásadnější slova spjatá s New Orleans. Právě v tomto městě se narodila roku 1802 jistá Marie Laveau, o které se dodnes vedou spory, zda opravdu ovládala černou magii, nebo jen lidovou medicínu. Podíváme se blíže na jednu z nejrozporuplnějších osobností dějin Ameriky.
Marie Laveau jak by možná mohla vypadat ve skutečnosti.
Marie byla prý nádhernou ženou.
Zdroj: spyhollywood.com

Mimochodem její neoznačený hrob je ve městě prý daleko navštěvovanější než například údajné místo posledního spočinutí Ježíše Krista v Jeruzalémě nebo hrob Jima Morrisona, frontmana psychedelické kapely The Doors ze 70. let minulého století, v Paříži.  

Hrob královny vúdú v New Orleans

Z celkem 9 dětí 4 zemřely už jako kojenci. Zdroj: holeinthedonut.com

Zlá kněžka vúdú? Proč?

V 17 letech se provdala za jistého Jaquese Parise, s kterým byla zřejmě okolo 4 let v manželském svazku. Poté se po Jacqueseovi slehla zem. Záhadně zmizel a již se nikdy neukázal. Spolu měli dvě děti. V okolí v New Orleans se začalo šuškat, že za to může podivná Marie, která už v době manželství prý ovládala kouzla a rituály vúdú. 

Své znalosti a schopnosti Marie získala tím, že na dvorku domu nechala přespávat indiánské ženy, které jí na oplátku předávaly své vědomosti. 

Ukázka obřadního tance vúdú

Vúdú vychází hodně z tradice afrického kontinentu. Zdroj: www.cnn.com

V zátoce St. John (nedaleko města) poté pod nočním nebem často tančila za hypnotizujících zvuků bubnů s obrovským hadem obtočeným kolem těla. Tyto obřady se prováděly, aby byli démoni spokojeni a magická síla Marie byla ještě větší. Od těchto tanců se také odvozují veškeré kořeny afro-americké jazzové hudby.

Nebo byla jen dobrotivou matkou?

Jiný pohled na Marie Laveau vychází z toho, že často v noci kráčela po opuštěných cestách městem a s sebou nosila jídlo, pití a mince. To vše pokládala pod okolní stromy. Proč to dělala? Lidé s v názorech na její noční výlety rozdělují na dva tábory: hrálo v tom roli uctívání démonů, či prostě jen chtěla pomáhat lidem v nouzi? Nikdo neví.

Vývěsní štít domu Vúdú

Sem a k hrobu královny vúdú Marie Laveau proudí opravdu mraky návštěvníků. Zdroj: churchofhalloween.com

Co také mluví pro dobrou duši Marie je to, že prý nikdy neodmítla nikomu pomoc při léčbě jakékoliv zdravotního problému.

Autor: Pavel Jartym Út, 06/14/2016 - 07:01

Zájezdy do této oblasti

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-