Největší ruské kolo na světě? Vyroste v New York City!

Města: 
Hurikán Sandy pohřbil plány na letošní newyorský maraton, ale též na obří pouťovou atrakci. Ta by měla už brzy začít růst přímo na březích Atlantiku. Lidem se z ní tak otevře úchvatný pohled na moře.
Kolo
Velké kolo má mít celkem 36 kabinek, do každé z nich se nacpe až 40 pasažérů.
Zdroj: Xtrememachineuk (Wikimedia Commons)

Růst by měla stavba začít co nejdříve. První návštěvníky měla podle původních plánů povozit v roce 2015, nicméně začátek prací se trochu posunul, takže nyní se dostavba očekává až v květnu 2016. Možná se ale titulu největšího ruského kola ani nedočká. Do závodu o tento primát se zapojuje i Dubaj. Tam plánují postavit kolo měřící 210 metrů, zatímco v New Yorku má atrakce dosáhnout „jen“ do výšky 190 metrů.

Další zábavní atrakce najdete například v článku Přestali jste se kvůli hospodářské krizi smát? V Orlandu vás určitě pobaví

New York City - socha svobody

Podobný pohled se může naskytnout i z nového ruského kola New York Wheel. Zdroj: ESO travel

Doposud čelo statistiky okupuje ruské kolo v Singapuru s výškou 165 metrů. Rekordní má být také počet převážených pasažérů. New York Wheel, jak se má atrakce jmenovat, jich v 36 kabinkách pojme až 1440 najednou. Při plánovaném provozu od desáté hodiny ranní do desáté večerní, při oslavách a výjimečných případech ale až do druhé hodiny, to činí zhruba 30 tisíc lidí denně při plném obsazení kabin. Za rok by se tedy gigantickým kolem mohly nechat povozit asi 4 miliony návštěvníků.

Kolo, které odolá silným větrům

Kolo by mělo stát v severozápadní části Staten Islandu, jedné ze čtyř hlavních čtvrtí New York City. Tahle lokalita přímo u pobřeží byla vybrána kvůli vynikajícímu výhledu na sochu Svobody a Manhattan. Poloha také pomáhá dobrému využití alternativních zdrojů energie jako voda, vítr a slunce.

O New Yorku také zde:

new york

Manhattan - jeden z nejúchvatnějšíh pohledů v New York City. Zdroj: ESO travel

O celý kolos se má po dokončení konstrukce starat přibližně 600 stálých zaměstnanců. Ti mají zajišťovat hlavní účel stavby, tedy to, aby do New York City přijelo více turistů (na radnici asi usoudili, že je v New Yorku málo lidí).

Informace z průběhu stavby lze sledovat na oficiálních stránkách New York Wheel. Po dokončení by mělo, včetně provozní jednotky, odolat i velmi prudkým poryvům větrům o síle přes 200 kilometrů v hodině. Některým Newyorčanům a architektům se ovšem i tak tento způsob stavby v záplavové oblasti zdá býti poněkud nešťastným.

Další fotky a zajímavosti sledujte na facebookovém profilu Miluju Ameriku.

Autor: Jan Švestka Čt, 11/21/2013 - 06:05

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-