New York City - Pupkem světa

Města: 
New York City (City se píše proto, že také existuje New York stát) tak, jak si ho představujeme z fotografií, nesčetných filmů, videokazet i románů, to je vlastně jen ostrov Manhattan. Před Manhattanem je ovšem ještě do široka rozlitý Bronx. Město ze železa, cihel, traverz, vyhořelých domů, benzinových stanic, proluk, smetišť, činžáků, dětských hřišť, parkovišť, supermarketů. Působí jako zlověstná předzvěst ostrova, který má být pupkem světa.
New York City
New York City tak, jak si ho představujeme z fotografií, nesčetných filmů, videokazet i románů, to je vlastně jen ostrov Manhattan. Návštěva Manhattanu je úžasný zážitek jako z jiného světa.
Zdroj: Jim Trodel

Pohled na New York City

New York City (City se píše proto, že také existuje New York stát) tak, jak si ho představujeme z fotografií, nesčetných filmů, videokazet i románů, to je vlastně jen ostrov Manhattan. Před Manhattanem je ovšem ještě do široka rozlitý Bronx. Město ze železa, cihel, traverz, vyhořelých domů, benzinových stanic, proluk, smetišť, činžáků, dětských hřišť, parkovišť, supermarketů. Působí jako zlověstná předzvěst ostrova, který má být pupkem světa.

V tomhle městě platí několik pravidel. Nenoste peníze, jezděte se zavřenými okénky u auta, nechoďte postranními ulicemi, nevycházejte v noci! New York City je totiž civilizovaným peklem.

V červenci se New York City peklu opravdu trochu přibližuje. Teplota dosahuje 32 stupňů Celsia, vlhkost vysoko přes 90 procent. New York se nepotí - New York se vaří. Teprve tváří v tvář tomuto živlu si uvědomíte jeden prostý fakt. Energetické nároky v létě jsou pro New York větší než v zimě. V ostatních státech je to přesně naopak, ale ne tady. Bez klimatizace se tu nedá žít. Ani v noci nepocítíte žádnou úlevu. Horko, dusno, do hlubokých kaňonů sálá z budov absorbované teplo dne, na ulicích narůstají hromady černých pytlů s odpadky.

Říká se, že New York není Amerika. Ale sami poznáte, že New York není ani New York, protože oficiálně je New York také State Island, Brooklyn, Queens a Bronx.

Etiketa New York City

New York, to jsou všechny možnosti na jediném místě. Některé ale dominují. K oněm nápadným patří například slušnost a ohleduplnost, bez ní by se zřejmě v městě nadusaném až na samotnou hranici únosnosti nedalo žít. Dalším velmi nápadným dojmem z New Yorku je tolerance. A to tolerance ve všech směrech. K tomu, jak jste oblečeni, jak mluvíte anglicky, jak se chováte, nikomu nic nebude divné, nikdo se nad ničím nepozastaví. Když si v New Yorku lehnete doprostřed chodníku, nikoho to dvakrát nepřekvapí a nikdo vám to také nebude zazlívat, včetně policisty, který vás překročí jako všichni ostatní.

Pozoruhodné je také jednání řidičů. I když budete přecházet na červenou, můžete si být téměř jistí, že vás nikdo nepřejede. Nebude ani dělat výmluvné posunky nebo vykřikovat. Tohle neutuchající tempo, dynamika a stále přítomná tenze New Yorku je nesrovnatelná s žádným jiným městem. Jeho strašidelnost snad spočívá v bezohlednosti, s jakou dává najevo svoje dobré i špatné stránky. Bída v New Yorku je bída na dlažbě, na kostkách zalitých asfaltem, na zemi ubité statisícem pneumatik, bída nápadná těsným sousedstvím podávaných ústřic, pozlacených oken a posledních modelů mikroelektroniky.

Ostrov mrakodrapů Manhattan

Když doma a ve světě říkáme New York, myslíme tím vlastně jen Manhattan, ostrov široký zhruba 3 kilometry a dlouhý 25 kilometrů, rozřezaný cirkulárkou na pravoúhlou síť ulic a avenues. Tady je napěchováno vše, co si pod pojmem New York představujeme – stovky mrakodrapů, 400 divadel, 400 galerií, podstatný podíl z 25 000 restaurací a 12 000 taxíků. Z taxíků jsou v New Yorku doslova žluté řeky. Z toho je zřejmé, že Manhattan je ve všech svých jednotlivostech a tvářích neuchopitelný, plně nepoznatelný a vždycky tak trochu i nepochopitelný.

Manhattan plný kontrastů

Samotný Manhattan představuje seskupení několika velkých měst, z nichž každé má svoji osobitou tvář. Jmenujme za všechny nejnápadnější Chinatown, domov 20 000 občanů čínského původu. Podobně jako číňani, přinesly na Manhattan svou řeč, zvyklosti, jídla, svátky, způsoby i neřesti mnohé další národnosti. Další města jsou seskupena podle profesí, barvy pleti, ambicí, atd. Jiné podle způsobu života a v neposlední řadě také podle výplatní pásky. Rezidentní čtvrti těsně sousedí s brlohy, důstojnost s lascivitou, moderní umění s kýčem, pouť s kvílením sanitky. Na ostrově Manhattan jsou přechody rapidní a neočekávané, berou dech. Všechno tady souvisí se vším v těsné blízkosti, protože jinak tomu být nelze, má-li se vše stěsnat na jeden jediný ohraničený prostor, který je ostrovem, ostrovem Manhattan.

Manhattan pod lupou

První a nejsilnější dojem z Manhattanu je dojem chaosu. Chaos vlastně jen skrývá obrovskou mnohotvárnost. Je to stejné, jako kdybychom chtěli hovořit o letní módě v New Yorku. Nosí se zde všechno. Naprosto všechno. Není žádnou raritou potkat na Manhattanu dámu v kožešinovém paletu, Evropanku v kimonu, Malajku v maskáčích, jinou v kroji. Ulice na Manhattanu je karneval, který mísí všechny prvky. Od uniformy až po nejromantičtější styl. Přesto je i v tomto případě chaotický dojem jen prvním dojmem, protože móda je dána. Když se vyhrnou v polední přestávce z desítek mrakodrapů do ulic desetitisíce ambiciózních žen a dívek z úřadů velkých firem, vidíte, že jsou elegantní a svůdné. Jsou oblečené ve stylu, který podporuje jejich ženskost dávanou na odiv pod nápadně širokými rameny.

Socha Svobody – světlo naděje

Nejznámějším symbolem newyorského přístavu je bezpochyby socha Svobody na ostrově Liberty Island. „Svoboda je světlem světa“ – s tímto heslem byla socha Svobody předána Spojeným státům francouzským lidem roku 1886. Po nekonečném schodišti se dá vystoupit až do koruny sochy, odkud je vskutku nádherný výhled na panorama Manhattanu a celého New Yorku.

Autor: admin Čt, 12/15/2011 - 10:44

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-