Pohořím Great Smoky Mountains do Atlanty

Na západ od Shenandoah se vine silnice Blue Ridge Parkway. Silnice je lemována krásnými horskými vesničkami. Můžete si odskočit na nezapomenutelné vyhlídky, které se rozkládají jenom kousek od ní. Navíc se celá země na jaře leskne, září a třpytí nepředstavitelnou záplavou květů
Blue Ridge Parkway
Na západ od Shenandoah se vine silnice Blue Ridge Parkway. Silnice je lemována krásnými horskými vesničkami. Můžete si odskočit na nezapomenutelné vyhlídky, které se rozkládají jenom kousek od ní.
Zdroj: Matthew

Blue Ridge Parkway

Na západ od Shenandoah se vine silnice Blue Ridge Parkway. Silnice je lemována krásnými horskými vesničkami. Můžete si odskočit na nezapomenutelné vyhlídky, které se rozkládají jenom kousek od ní. Navíc se celá země na jaře leskne, září a třpytí nepředstavitelnou záplavou květů.

Návštěvnická střediska vám poskytnou veškeré informace, která by se vám na cestě mohla hodit. Informují i o festivalech, muzeích, jež tu můžete navštívit. Největšími střediska jsou v Peaks of Otter, Rocky Knob a Doughton Park. Obyvatelé nejsou nijak vstřícní a společenští, jsou spíše individualisti. Duch dávno zašlých časů pionýrské slávy tu dodnes přetrval. Je to vidět i na jejich respektu ke státu, vládě a zákonům. Dodnes tu najdete lidi, kteří si načerno pálí whisky, kterou potom prodávají turistům. A strážci parku? Ti radši dělají, že nic nevidí. Nevěříte? Navštivte Moonshine Country a přesvědčte se na vlastní oči.

Mount Rogers National recreation Area leží více na jih, na křižovatce silnice s Hwy. 21. rekreační oblast zabírá území 2800 kilometrů čtverečních, jejíž krajina se točí kolem nejvyšší virginské hory Mount Rogers (1746m). Na jejím úpatí se rozkládá malebná vesnička Abingdon.

Po Blue Ridge Parkway dále na západ se dostaneme do Boone. Městečko dostalo název podle pionýra, který brázdil pustiny Divokého západu – Daniel Boone. Ten si tu v 18. století postavil srub. Jednou z nejstarších turistických atrakcí, které můžete v okolí nalézt, je Blowing Rock.

V okolí sídla Biltmore Estate se zdržoval i George Vanderbilt, který toto místo prohlásil za nejkrásnější na světě. Roku 1880 si tady postavil honosné sídlo s překvapivou a vyšperkovanou architekturou – na tu dobu nevídanou. Je tu ale jedna zvláštnost – skála stojící nedaleko městečka. Pokud na ní vyhodíme kus papíru, triko, kapesník, nebo něco tomu podobného do vzduchu, pak se onen předmět (při troše štěstí) vrátí nazpět ke skále. Tento přírodní div udivoval obyvatele po dlouhou dobu, než se přišlo na to, co jej způsobuje. Vane tu neustálý silný vzdušný proud stoupající z hloubky 1200m.

Great Smoky Mountains

Vchod do nejnavštěvovanějšího národního parku v USA Great Smoky Mountains National Park stráží město Cherokee. Název pochází od pojmenování dávného kmene Indiánů žijících v Severní Americe a jichž kultura se řadila mezi nejvyspělejší v této části Ameriky. Členové kmene byli převážně zemědělci a měli dokonce i své písmo. V 19. století mu přiřknut statut suverénního národa. To znamenalo, že byli naprosto soběstační a měli svoje práva ale i povinnosti. I přes tento fakt byli roku 1838 násilně vystěhováni prezidentem Andrew Jacksonem do Oklahomy. Jejich cesta byla nazvána Trail of Tears. Cesta, kterou nikdo z nich nepodnikal dobrovolně, cesta do nové domoviny, cesta nikam… Cesta, kde zemřelo na 5000 příslušníků kmene. Ostatní prchli do hor a jejichž potomci žijí v počtu několika tisíc v indiánské rezervaci Qualla. Pokud vás zajímá obdivujete život prostých Indiánů, kteří dosáhli pozoruhodné kulturní i všeobecné vzdělanosti, tak se tu poblíž informačního centra v Oconaluftee nachází Indian Village. Ta vám vyjeví život i kulturní vlohy národa, který doplatil na svoji vzdělanost a velikost.

Samotné Great Smoky Mountains dostaly pojmenování podle cárů mlhy, které se vzdáleně podobají kouři a jež vystupují z hlubin údolí pod nimi. Řadí se mezi nejkrásnějším horským oblastem v Apalačském pohoří. Krása, která vás uchvátí. Divoká zvířata pobíhající ve volné přírodě. Najdete tu na 1400 druhů rostlin, jejichž květy září všemožnými barvami – orchideje, rododendrony, horské magnólie a mnoho dalších – naprostý ráj pro milovníky flory.

Celé pohoří dosahuje značné výšky. 16 vrcholů přesahuje 1800m. ale nejvyšší horou je Clingmans Dome (2024m.n.m) ležící ve státe Tennessee. Všechny krásy pohoří jsou dostupné pouze po turistických stezkách. Jedna hlavní, vinoucí se Apalačským pohořím, přes Maine až do Georgie se nazývá Appalachian Trail. Jediná silnice, jež protíná pohoří od jihu k severu (Rte. 441) se točí kolem vyhlídkového místa Newfound Gap Road. Odtud také můžete spatřit nejvyšší horu, na který je ze všech vyhlídkových míst nevšední pohled.

Atlanta

Do Atlanty, hlavního města státu Georgia, se dostaneme po silnici Hwy. 19. Nejhorším dnem pro město se stal 15. listopad 1864, kdy bylo totálně zdevastováno, že tu nezůstal kámen na kameni. Od tažení generála Hermana, který sem přivedl vojska Unie, metropole vzkvétala. Má na 400 000 obyvatel, je sídlem velkých bank a institucí, které zajišťují lidem zaměstnání. Hlavní stan tu rozbila i celosvětová vysílací síť CNN. Roku 1996 se tu konaly olympijské hry, které přispěly k popularitě města.

Pokud se vydáte po pozoruhodnostech, Atlanta vám nabídne všechno, po čem vaše srdce touží. Je tu k mání jedna podivná vycházka – Underground Atlanta. Je to jakési podzemní centrum obchodu a restaurací. Vzniklo předěláním bývalých katakomb, které se tu táhly na míle daleko a tvořily tak síť nádražních prostor. Coca-cola, nápoj, který se tolik ve světě proslavil, má svoje kořeny právě tady. V The World of Coca-Cola Pavilon se dozvíte o vítězné cestě tohoto nápoje, jehož otcem se stal Robert W. Woodruff, jenž založil společnost Coca-Cola.

Najdete tu i čtvrť, která se zaměřuje převážně na historii obyvatel tmavé pleti. Připomíná jejich boj a cestu za svobodou, boj za jejich občanská práva. Vedle krásného kostela Ebenezer Baptist Church hoří nikdy neuhasínající oheň u hrobu Dr. Martina Luthera Kinga jr.. Ten připomíná těžký boj bojovníka za občanská práva. O kousek dál je King Center dokumentující životní pouť tohoto neobyčejného člověka.

Autor: admin Čt, 12/15/2011 - 11:10

Zájezdy do této oblasti

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-