4 neznámá šokující fakta o Chrysler Building, kdysi nejvyšší budově světa

Města: 
Měří úctyhodných 319 metrů. Na ruch města New York se dá z ní již 86 let dívat z jednoho z 3 862 oken. Má 77 pater a dnem a nocí se v ní prohání přes 32 výtahů. Na 5. největší mrakodrap NY to je slušné, že?
Chrysler Building v NY je 9. nejvyšší stavbou v USA.
V Armageddonu jí zasáhl meteorit. V Godzille zase raketa. Ale jinak pořád stojí!
Zdroj: Chris Parker2012 via Foter.com / CC BY-ND

Empire State Building je nejslavnější, One World Trade Center nejvyšší, ale když se podíváte na panorama Manhattanu, tak jako první s velkou pravděpodobností všimnete díky naprosto neotřelé podobě střechy právě Chrysler Building. Pojďme si ji představit skrze několik méně známých fakt.

1. Architekt Van Alen nedostal "oficiální" cestou od Chryslera ani dolar

Architekt William Van Alen dostal nabídku od automobilového magnáta Waltera P. Chryslera, aby mu navrhnul budovu, která se stane majestátní základnou pro jeho společnost Chrysler.  Ale i přes oblibu stavby u veřejnosti, její originální podobu a nakrátko i titul nejvyšší budovy světa spolu Van Alen a Chrysler moc dobře nevycházeli. Především co se týká peněz.

Působivé orlí hnízdo na Chrysler Building

Pří výstavbě mrakodrapu nezemřel ani jediný dělník. Jev to nevídaný! Zdroj: Bigstockphoto.com

Van Alen požadoval jako odměnu 6 % z rozpočtu stavby (což dělalo cca 14 milionů dolarů). Chrysler ovšem nesouhlasil, protože měl podezření, že Van Alen je spolu s dodavatelskými stavebními firmami namočený v nějakých ne úplně legálních finančních transakcích, což se mu pranic nelíbilo. Van Alen nakonec Chryslera žaloval a vyhrál, ale za cenu toho, že jeho společenská reputace a důvěryhodnost váženého architektonického esa značně utrpěla.

2. Vztyčení samotné věže bylo tajné překvapení!

Van Alen byl pěkný filuta, protože si přichystal pro noviny a vůbec celou veřejnost pořádné překvapení. Během prací na mrakodrapu nechal tajně stavět obrovskou věž uprostřed samotného rozestavěného mrakodrapu!

Orlí hlava na Chrysler Buildingu

Víte, že až do roku 1945 byla na 71. podlaží veřejnosti přístupná soukromá observatoř Waltera P. Chryslera Zdroj: jasoneppink via Foter.com / CC BY

Chrysler Building totiž nepokrytě soutěžila o prvenství nejvyšší budovy světa se stejně rozestavěnou The Trump Building (tehdy Bank of Manhattan Trust Building). Dne 23. října roku 1929 se poté během 90 minut povedlo šokovat celý architektonický svět tím, že Van Alen dal pokyn k tomu, aby zatím 4 oddělené součásti věže byly vyzdviženy a smontovány k sobě. Samotná věž váží 300 tun a měří 38 metrů.

3.  Po dobu 11 měsíců byla nejvyšší stavbou na světě

Chrysler Building se také stala v roce 1930 vůbec první stavbou, která z piedestalu sesadila Eiffelovu věž stojící v Paříží. Přesáhla také ve své době obávanou výškovou hranici 1000 stop neboli výšky přes 300 metrů. Ale status nejvyšší budovy světa si bohužel užila jen na pouhých 11 měsíců. Empire State Building ji trumfnula v roce 1931, a to o celých 124 m!

Chrysler Building na Manhattanu

Věděli jste, že mrakodrap měl původně měřit jen 246 metrů? Zdroj: onesevenone via Foter.com / CC BY-NC-SA

4.  Ve vyšších patrech fungovala do roku 1970 exkluzivní pánský klub 

V červnu roku 1930 byl patrech 66 až 68 Chrysler Building otevřen nejvýše kdy umístěný pánský klub na světě – The Cloud Club, a to na žádost společnosti Texaco podnikající v ropném sektoru. Měl až na 300 členů, vysoce postavených  podnikatelů v různých odvětvích. Šlo výhradně o muže. Interiér tohoto klubu se dá popsat jako nevšední mix futurismu, starého anglického stylu s nádechem středomořského vlivu v dekoru. 

Dekor v interiéru Chrysler Buildingu

Na stavbu mrakodprau se použilo přibližně 3 826 000 cihel a 20 960 tun oceli. Zdroj: craigregular via Foter.com / CC BY-NC-SA

Po 40 letech (rok 1970) fungování byl klub uzavřen v důsledku recese na počátku 70. let minulého století. Toho času bylo pouze 17 % z budovy obsazeno. Dnes si prostory bývalého klubu pronajímají různé společnosti jako kanceláře.

Autor: Pavel Jartym Čt, 03/31/2016 - 06:29

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-