Proběhněte se po Americe s Mickey Mousem

Města: 
Lidé stále více chtějí dělat něco pro zdraví, sílící fenomén silničních běhů jim k tomu dává ideální příležitost. Zatímco česká nabídka poskytuje hlavně volbu mezi městskými nebo přírodními běhy, v USA lze závodit na pobřežních útesech, s pohádkovým psem v patách nebo s nejlepšími vytrvalci světa. V první polovině roku 2013 lze zaletět za několika zajímavými akcemi.
Boston Marathon
Při Bostonském mezinárodním maratonu se nemusíte bát samoty. A až se propletete tratí, můžete si zajít na stadion slavných basketbalistů Celtics nebo třeba do opery.
Zdroj: Martineric (fr.fotopedia.com)

Na startu stojíte mezi dojičkou a robotem. Ozve se výstřel. Jelikož volíte zpočátku volnější tempo, přežene se přes vás brzy skupina myší s kačerem v závěsu. Co je to za absurdní halucinaci? Jen běžný výjev z maratonu každoročně konaného v zábavním centru Walt Disney World na Floridě plného atletů v tematických kostýmech.

Užijte si Disneyland při sportu

Trať neobsahuje žádné extrémně náročné pasáže, proto se tu dají dosáhnout slušné časy. Když ovšem jdete běhat na místo plné poskakujících brigádníků v kostýmech animovaných hrdinů, čekáte spíše zábavu a pěknou podívanou. A že je na co se dívat. Všichni se radují, dobrovolníci, fanoušci a návštěvníci parku podél trati mocně povzbuzují. Taková atmosféra strhne i obvykle nesympatické mrzouty jako Darth Vadera z Hvězdných válek. Místo pokusů o ovládnutí vesmíru se s kýmkoliv ochotně vyfotí. Na Walt Disney World Marathonu můžete o druhém lednovém víkendu očekávat dobrou náladu a chvilkový návrat do dětství. A když v posledních metrech docházejí síly, nevadí. Myšák Mickey stojící u cílové pásky vám zbývajících pár kroků klidně „odtáhne“.

Disney World

Zlé královny ze Sněhurčina zámku se nebojte, při disneyovských bězích vládne žezlem pohoda. Přesvědčit se o tom lze na více než sto dvaceti tisících čtverečních kilometrů. Zdroj: www.britsinamerica.us

Tento závod se mezi běžci těší z velké popularity a zábavní park není nafukovací. Kdo chce tedy stihnout přihlášení na aktuální ročník, musí jednat velmi hbitě. Pokud se ale do kapacity nevejde, nemusí zoufat. Má možnost se přihlásit ještě na půlmaraton, kratší rámcové běhy. Kromě toho ještě toto zábavní centrum nabízí další závody pořádané v jeho areálu. Poslední víkend v únoru se koná půlmaraton Princezen, ve druhé polovině roku 2013 ještě například desetimílový běh pro příznivce ságy Twilight. Týden po Walt Disney Marathonu se zase na opačném konci USA koná v kalifornském Disneylandu Tinker Bell Half Marathon. Tam si na své nepřijdou jen příznivci v názvu zmíněné Zvoněnky z Petera Pana. Krom jiného zde atleti probíhají okolo impozantního Sněhurčina zámku, který znáte ze závěrečných titulků Disneyovek. Pokud si chcete prodloužit mládí, či se do něj vrátit, zaregistrujte se rychle na www.rundisney.com, nasedněte na letadlo a hurá na běhy s animáky.

Když chcete vyhlídku, musíte do kopce

Big Sur International Marathon konaný poslední dubnovou neděli u kalifornského městečka Carmel, to je jiná káva. Žádné superrychlé časy se zde neběhají. Žádní myšáci neposkakují, ani té zábavy si tolik neužijete. Tenhle závod patří drsňákům a drsňačkám. Zatnout zuby, přeběhnout útes, trochu si z kopce odpočinout a zase zatnout zuby… Do toho všeho drsné poryvy větru od moře. Ale když vám zbyde alespoň trocha energie k rozhlédnutí se po okolí, zjistíte, že všechen pot stál to. Výhled na vody Tichého Oceánu, na panenskou přírodu při pobřeží, ale hlavně na dlouhý pás útesů tyčících se nad vodní plochou. Kdo má závrať, ten by se na tamních mostech visících nad hlubokými roklemi neměl dívat dolů. Přijde ale o úžasné scenérie.

Punk is dead

Že vám sem nesedí hlučné punkové kapely, které při podobných akcích vyhrávají borcům do kroku? Nebojte se, zde najdete i komornější zvukové produkce, loni se u trati objevil třeba klavírista. I v těžkých podmínkách si tak můžete vychutnat radost z pohybu v přírodě. V hlavním závodě zbývá posledních pár míst, nicméně i na kalifornských březích máte možnost využít pestré nabídky rámcových závodů – ani 10 mil ve zmíněných podmínkách by ale neměly absolvovat slabší povahy. Ostatně sami organizátoři závodů zakazují účast běžcům s kočárky, se psy a podobným figurám vídaným při městských bězích. Osmadvacátého dubna při dni Big Sur International Marathonu potřebujete jen zaplatit startovné, které se v závislosti na délce zvolené distance pohybuje okolo sta dolarů, pravidelně se osvěžovat na stanicích rozesetých po asi třech kilometrech po celé trati a hlavně mít vůli překonat sama sebe.

Big Sur

Krev a pot při cestě nahoru, ale vyhlídka na Big Sur stojí za to. A pokud vás omrzí panenská příroda, San Francisco odsud není daleko. Zdroj: Chris Willis (www.fotopedia.com)

Prožeňte největší hvězdy

15. dubna, Boston Marathon. Zábava? Extrémní podmínky? Ne, tady jde hlavně o prestiž, o atraktivní boje Keňanů a Etiopanů na čele. Jeden z nejvěhlasnějších maratonů světa se pro své udržení pozice o atlety náležitě stará. Na startech mnoha závodů v České republice se stává, že když pár minut před startem dokončíte rozcvičení, musíte se prodírat přes houfy pomalejších běžců stojících v zadních koridorech, než se dostanete na své místo. Tady to usnadňují autobusy, které vás podle startovního čísla dovezou přesně tam, odkud máte vyběhnout. Při akci pro desetitisíce účastníků to představuje značné ulehčení a odpadnutí nepříjemné otázky: jak já se, proboha, dostanu na start?!

Mimo prestiže si Boston udržuje i vysokou sportovní výkonnost. Jinak to ani nejde. Poptávka po startovních číslech vysoce převyšuje nabídku, takže pořadatelé stanovují výkonnostní limity pro jednotlivé věkové kategorie, jež musí mít všichni učastníci splňovat. Jejich přehled najdete na webových stránkách www.baa.org. Každoročně se na tento maraton dostávají desetitisíce účastníků z přibližně stovky zemí, mezi nimi najdeme i Čechy.

Takže nezoufejte, že newyorský maraton zničil vítr, sbalte maratonky a tepláky, spojte hezký výlet s péčí o zdravé tělo a poznejte Ameriku v tempu.

Autor: Jan Švestka Út, 12/04/2012 - 16:15
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z Floridy

Putování státem slunce, pláží a zábavy

již od
43 490,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-