Proč mají v San Jose sochu obřího lejna?

Města: 
Kam až lze v umění zajít a nepřekročit přitom hranice dobrého vkusu, tak na to vám sochař Robert Graham pravděpodobně neodpoví. Jeho velelejno totiž má představovat aztéckého boha Quetzalcoatla v podobě stočeného hada, ovšem většina lidí v něm z určitých úhlů vidí…
San Jose Quetzalcoatl
Indiánům bůh Quetzalcoatl přinášel lepší úrodu, městu San Jose přinesl všeobecný posměch.
Zdroj: Don DeBold (Flickr)

Umělecká hodnota je věc nanejvýš subjektivní, takže bychom měli být shovívaví, ovšem u sochy odhalené v listopadu 1994 v desátém nejlidnatějším městě USA se spoustě lidí vkrádá na tvář úsměv. Vtipálci vlastnící psa si fotí své miláčky umístěné na vrchol onoho výtvoru a baví fotografiemi své známé a veřejnost na internetu.

Proč zrovna kamenné lejno?

Jak se ale stalo, že se v ulicích San Jose ocitl kamenný exkrement za pět set tisíc dolarů? Za vším stojí nepříznivá shoda okolností a fakt, že konkurs na novou sochu roku 1992 vyhrál umělec Robert Graham. Ten už s podobnými zakázkami pro město měl zkušenosti bohaté, ovšem v polovině osmdesátých letech také jednu neblahou. Plány jeho zamýšlené sochy vyšly v novinách. List se Grahamovu dílu vysmál a následovala ho konkurence. Od té doby si sochař kladl podmínku, že do novin před dokončením sochy nesmí proniknout nic.

San Jose

V San Jose mají i vydařenější stavby, třeba muzeum umění. Zdroj: JaGa (Wikimedia Commons)

Stalo se tedy, že umělec dodal městu projektovou dokumentaci se skicami, jež nepovažoval za nijak dvojsmyslné, za diskutabilní je nebral ani nikdo z radních. Vedení města zakázku schválilo, tisku dle dohody nic neprozradilo a začala práce na indiánském bůžkovi. Ten se zobrazuje v podobě zvířat a Graham, přesně podle skic, zvolil do klubíčka stočeného hada.

Zblízka sice lze rozpoznat detaily prozrazující pravý význam díla, nicméně z daleka a z některých úhlů působí socha skutečně trochu nechutně. Po odhalení se rozpoutala diskuse mnohem divočejší než při Grahamově fiasku z osmdesátých let. Tentokrát se neomezila jen na město samotné. Kontroverzní dílo se dostalo do médií Kalifornie, posléze dalších částí Spojených států amerických a nakonec i do celého světa. Robertu Grahamovi se splnil sen snad každého umělce – jeho výtvor znali lidé snad na všech kontinentech planety a bouřlivě se o něm diskutovalo, ovšem poněkud jinak, než by si on sám přál.

Přečíst si o San Jose více a třeba si poopravit dojem z města můžete zde:

San Jose Quetzalcoatl 2

Zblízka jsou vidět hadovy nebezpečné zuby, z větší vzdálenosti ovšem prý jen kopec výkalů. Zdroj: Derek Springer (Flickr)

Kdo je Quetzalcoatl?

Koho to sochař vlastně chtěl zpodobnit? Legendárního indiánského náčelníka, který se v mytologii Aztéků několik generací po své smrti stal bohem. Moudré činy a prozíravost Quetzalcoatla každým vyprávěním získávaly nové fantastické části, až se z náčelníka stala nadpřirozená bytost zjevující se v podobě velkého bílého hada s křídly a ptačí hlavou. Tak jako v mnoha jiných náboženstvích se tedy i u středoamerických indiánů objevuje motiv opeřeného hada.

Při násilném vpádu Španělů do aztécké říše na počátku šestnáctého století považoval vládce indiánů Montezuma II. vůdce španělské bojůvky Hernána Cortése za vtělení Quetzalcoatla, protože měl bílou pleť a u tamních kmenů nezvyklé vousy (vypadal tedy jako opeřený).

Chcete-li ještě více zajímavostí z Ameriky než jen z našich stránek, sledujte náš facebookový profil Miluju Ameriku.

Autor: Jan Švestka St, 10/09/2013 - 11:43

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-