Stále více českých středoškoláků láká roční studium v USA. Co by měli vědět?

Na rozdíl od studia na střední škole v ČR, kde je zpravidla vše povinné a v podstatě nic nemůžete změnit, při studiu v USA máte možnost si spoustu předmětů zvolit sami podle vašich preferencí a zájmů a nejen to, navíc si můžete zvolit level (obtížnost) daných předmětů. Jaké další odlišnosti mají střední školy v USA od těch našich?
Studium v Americe - holky
I při studiu je čas se bavit.
Zdroj: Akcevpohode.cz

Střední škola v ČR vs. USA

Co je povinné pro studenty z ČR, kteří odjeli na rok studovat do USA, je samozřejmě angličtina. No překvapení to asi moc není, předpokládáme, že rusky jste se do USA naučit nepřijeli.

Denně mají studenti celkem 6 – 7 vyučovacích hodin, z toho jedna „vyučovací hodina“ zabere oběd.

První den školy vás každý vyučující seznámí s tím, jak bude výuka probíhat, podmínkami, známkováním, absencí, domácími úkoly atd.

V americké třídě nečekejte 30 studentů jako je v ČR, ale zpravidla cca 10 – 15. Na jazyky i méně. Z tohoto vyplývá, že na rozdíl od ČR na vás má učitel více času a pokud se ho na něco zeptáte, tak vám ochotně odpoví. Dále je pravidlem domluvení individuální hodiny, kdy si student po výuce za učitelem zajde a domluví se s ním, pokud něčemu nerozumí. Věřte, že hlavně v začátcích vašeho amerického studijního dobrodružství to oceníte.

Anička na fotbalovém zápase při studiu v USA

V USA se můžete podívat i na ty nejlepší sportovce světa ve fotbalové NFL, hokejové NHL nebo basketbalové NBA. Zdroj: Akcevpohode.cz

Učitelé se obecně snaží výuku studentům podat tak, aby je škola bavila, očekávají ale také zpětnou vazbu, zájem a hodně se přihlíží i na domácí úkoly.

Další rozdíl mezi americkou a českou střední školou je např. v přístupu k absencím. Pokud student nemůže přijít na vyučování, musí hned volat do školy a potom si domluvit individuální doplnění výuky (testy, úkoly atd.), student musí vše dohnat vlastní iniciativou.

Neposlední věcí, čím se studium v USA liší, jsou mimoškolní aktivity. Každá škola jich nabízí nepřeberné množství a ať už vás baví klasické sporty jako je basketbal, tenis, atletika, fotbal a hokej, nebo i sporty méně obvyklé jako je plavání, golf, lyžování atp., právě americká škola vás ve sportovních aktivitách bude zcela podporovat. Je již jen na vás, jaký sport na danou sezónu zařadíte. Počítejte s tím, že tréninky se konají většinou 3 – 4× týdně a minimálně jednou týdne jsou různá sportovní utkání, soutěže nebo závody.

Mimo sporty ale školy v USA nabízí i další aktivity, ať už umělecké (hra na hudební nástroje, marching band, taneční kroužky, různé výtvarné oblasti – práce s hlínou, šperkařství, fotografování, malba atd.), jazykové kroužky, vaření, zdravověda, dobrovolné činnosti a spousty dalšího. Veškeré tyto aktivity zajišťuje americká High School a to buď zcela zdarma, nebo za velice drobný poplatek (20 – 50 USD).

Laura na golfu při studiu v USA

Sportu se v Americe nejen fandí, je dost příležitostí se mu i aktivně věnovat. Zdroj: Akcevpohode.cz

V Americe se sportem žije a když zrovna nemáte zápas vy, můžete se spolu se spolužáky, ale i rodiči a učiteli podílet na fandění při zápasech, které běžně navštíví i několik tisíc osob. Atmosféra je nezapomenutelná.

Neposlední odlišností jsou i mimoškolní aktivity – každá škola jich nabízí nepřeberné množství a ať už vás baví klasické sporty jako je basketbal, tenis, atletika, fotbal, plavání nebo i méně obvyklé jako je hokej, golf, lyžování atp., právě americká škola vás ve sportovních aktivitách bude zcela podporovat a je již na vás, jaký sport na danou sezónu zařadíte. Počítejte s tím, že tréninky se konají většinou 3 – 4× týdně a minimálně jednou týdně jsou různá sportovní utkání, soutěže nebo závody. V Americe se sportem žije a když zrovna nemáte zápas vy, můžete se spolu se spolužáky, ale i rodiči a učiteli podílet na fandění zápasů, který běžně navštíví i několik tisíc osob. Atmosféra je nezapomenutelná.

Mimo sporty ale školy v USA nabízí i další aktivity, ať už umělecké (hra na hudební nástroje, marching band, taneční kroužky, různé výtvarné oblasti – práce s hlínou, šperkařství, fotografování, malba atd.), jazykové kroužky, vaření, zdravověda, dobrovolné činnosti a spousty dalšího. Veškeré tyto aktivity zajišťuje americká High School a to buď zcela zdarma, nebo za velice drobný poplatek (20 – 50 USD).

Katka s rodinou na výletě po národních parcích

Když si rodina se studentem rozumí, vezme ho třeba do národních parků, kde si užijí spoustu zábavy. Zdroj: Akcevpohode.cz

Hostitelská rodina v USA

Poté co vyplníte opravdu obsáhlou přihlášku na studium v Americe (do které dáte vše, co vás napadne, neboť se vám to může v budoucnu hodit), přesouvá se tento dokument na americkou stranu a startuje se vyhledávání rodiny.

Z nové rodiny nemusíte mít nejmenší obavu, neboť americká organizace je pod pečlivým dohledem americké vlády a musí dodržovat velmi přísné postupy pro vybírání hostitelských rodin (od čistých trestních rejstříků, prokázání příjmů až po doporučení zaměstnavatelů a kontrol koordinátorek organizace).

V ČR existuje organizace, která dokáže garantovat výběr a umístění do hostitelské rodiny, aniž by si za to něco účtovala (CCI), a vy tak nemusíte mít obavy, že se rodina pro váš studijní pobyt v USA nenajde. Takzvané garantované umístění si jinak většina organizací běžně účtuje.

Po obdržení umístění se student z ČR spojí s hostitelskou rodinou v USA a začíná se plánovat odlet. V tomto období je dobré se domluvit s rodinou například i na tom, co si vzít s sebou za oblečení. Ano, na Floridě je celý rok na krátké tričko, ale může se stát, že rodina odlétá na svátky lyžovat a bere vás s sebou, což by v šortkách a tílku nebyl nejlepší nápad.

Po příletu do USA vás vyzvedne hostitelská rodina na letišti. Zpravidla tak 1 den se vzpamatováváte z časového posunu a potom už je dobré se naplno začlenit do dění. Domluvit se na chodu domácnosti, s čím můžete pomoci úklid, myčka atd. A pozor, většina dětí v USA si pere sama cca od 10 let. Což s prominutím ocení hlavně pánové (můj muž dodnes neví, na co jsou tlačítka na pračce).

Rodina určitě ocení, pokud nabídnete jakékoliv aktivity, např. úklid myčky nebo běžné domácí práce.

Studium v USA s návštěvou NP Arches

Dostanete se na nejkrásnější místa USA a ještě při tom vystudujete. Zdroj: Akcevpohode.cz

Důležité je domluvit se i na pravidlech příchodu domů, víkendů, a obecně trávení času.

Může se stát, že si s rodinou nesednete, nebo se nebudete cítit dobře. V tomto případě je vždy nutné kontaktovat svou koordinátorku z vysílací organizace, která se vám v lepším případě ozve za den, za dva nebo se v tom horším případě neozve nikdy. Zde bych opět doporučovala pečlivý výběr vysílací organizace hned na začátku, protože ne všude bude někdo k dispozici 24 hodin denně. Světlou výjimkou je v tomto případě CCI (www.cci.cz).

Americká organizace má samozřejmě k dispozici i emergency linku, kde s vámi mohou vše řešit přímo na místě a na hodně věcí to může být i dostačující.

Koordinátorka a vysílající organizace

Koordinátorka je zaměstnanec neziskové organizace v USA (kterých je nyní cca 30). Tyto organizace přísně sleduje americké vláda a jsou to organizace neziskové. Většina prostředků, které zaplatíte, jdou na kontrolu rodin a poplatků v USA.

Doporučuji být v kontaktu s koordinátorkou naprosto otevření, aby vám mohla vždy být nápomocná. Americká koordinátorka má na starosti vždy do 20 studentů, a pořádá s nimi několikrát do roka výlety a jiné akce, na kterých se studenty řeší jejich dosavadní působení na střední škole v USA, jejich postřehy, sleduje zda student je spokojený a řeší s ním případné problémy.

Nutno ještě podotknout, že pro studium v Americe potřebujete J\F víza, jejichž podmínkou je právě zprostředkování studia přes jednu z těchto sledovaných organizací.

Znovu je důležité zdůraznit, že hostitelské rodiny nemají žádný finanční prospěch. Toto vše dělají jen z kulturního obohacení a naprosté dobrovolnosti i proto to jsou lidé, kteří mají opravdu zájem o studenta a náležitě se mu věnují.

Laura při Halloweenu v USA

Halloween je v USA doma, takže prožít ho přímo tam je úplně něco jiného než ho slavit v Evropě. Zdroj: Akcevpohode.cz

Chování, zákazy, podmínky

Zde je dobré připomenout, že plnoletí jste v USA v 21 letech a za jakékoliv porušení ihned jedete domů. Tzn. alkohol, řízení vozidel, sex, nebo snad drogy, znamenají ihned konec studií a rychlou cestu domů.

Dále je důležitý prospěch. Středoškolský student musí dodržet podmínky programu a známek a pokud toto nesplní, má samozřejmě čas na nápravu. Abych vás ale moc neděsila, tak je důležité zdůraznit, že za dobu mého působení (20 let a přes 1000 vyslaných studentů) se tato situace nestala. :)

Studium na střední škole v zahraničí Vám přinese jedinečnou životní zkušenost, osamostatníte se, najdete sami sebe a zažijete spousty aktivit a zážitků, které vás doma nepotkají.

Autor: redakce Út, 09/06/2016 - 15:18

Zájezdy

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-