Studium v USA (2. část): univerzitní sport

Na americkou univerzitu vede několik cest, jedna z těch snadnějších asi přes sport. Oč je díky sportu lehčí vstup, o to těžší je následně samotné studium. A vůbec nevětší důležitost má ten úplně první krok: výběr a oslovení správné univerzity. Jak se s tím úspěšně vypořádat?
Americký fotbal
Mezi domácími studenty americký fotbal figuruje na žebříčku popularity sportů na čelních místech. Evropští stipendisté si ale vybírají úplně jiné sporty.
Zdroj: WikiImages

V první řadě se musíme na školu vůbec dostat. Školy často samy obesílají nadějné sportovce nabídkami ke studiu, mnoho jiných si jich ale vše zařizuje sama. Uchazeč si nejdříve musí zajistit potřebné dokumenty, jazykové zkoušky, ale o tom více příští týden v dalším dílu seriálu. Když vše nezbytné má, může studovat v USA. Na kterou školu ale jít?

Podle hlasování samotných studentů má nejlepší sportovní program University of Michigan stojící v městečku Ann Arbor. V první pětce se ještě umístily University of Florida, University of Texas, Ohio State University a University of Alabama. Třetí v pořadí, University of Texas v El Pasu, patří ke školám s největší podporou zahraničních studentů.

Láká vás představa jet si do Ameriky zasportovat, byť ne přímo na univerzitu? Inspirujte se v některém z našich článků:

Při canyoneeringu se velká prsa nehodí. Prolezte kaňony Utahu!

Proběhněte se po Americe s Mickey Mousem

Počítačová učebna

Sport je dobrý sluha, ale špatný pán. Sice představuje dobrý prostředek pro získání stipendia a vůbec možnosti studovat v zahraničí, ale při testech (jejich průběh můžeme vidět na fotografii) se může čas strávený na stadionu místo v knihovně vymstít. Zdroj: Michael Surran

Sport na univerzitě v USA: i stotisícové návštěvy

Univerzitní sport má v Americe silné divácké zázemí. Například v roce 2010 přišlo do hlediště venkovního stadionu na hokejový zápas dvou michiganských univerzit 113 411 lidí. Takové návštěvy se na celém světě žádní profesionální hokejisté nikdy nedočkali! Jen si představte, že reprezentujete svou alma mater a přijdou se na vás podívat nejen spolužáci, nejen rodina, ale i kantoři, absolventi a obyvatelé z širého okolí. Všichni pak bouří a povzbuzují. No řekněte, nechtěli byste to někdy zažít?

Souboje vysokoškolských týmů se těší z velké popularity, takže téměř každá americká univerzita má svůj sportovní program. Průměrně školy mají ve svém portfoliu asi dvacet různých sportů, do nichž se ročně aktivně zapojí asi 400 000 hráčů, hráček, závodníků a závodnic. V prvním díle seriálu o studiu v USA jsme psali, že nejpočetnější českou kolonii najdeme na University of Pittsburgh. Tam se dá zapojit do celkem dvanácti sportů včetně atletiky, plavání, tenisu a dalších sportů populárních u českých studentů.

Nečetli jste první krátký článek z našeho seriálu Studium v USA? Podívejte se na něj nyní: Studium v USA: panteři, tučňáci a čeští vysokoškoláci v Pittsburghu 

Čeští studenti hojně využívají tenisových sportovních programů. Sérii článků studiu a hraní tenisu na školách v Americe najdete ZDE.

Atletika

Atletika patří mezi Čechy k nejvyhledávanějším programům na amerických univerzitách. V minulosti jím prošel například bývalý reprezentatnt v běhu na 800 metrů Roman Oravec. Zdroj: AdamKR (flickr.com)

Studium v USA se dá zpestřit fotbalem americkým i tím klasickým

A jaké sporty v rámci svých programů univerzity provozují? Existují tři organizace zastřešující sport na univerzitách v USA (NCAA, NAIA a NJCAA). Ta nejvýznamnější, NCAA, sdružuje převážnou většinu univerzit. Ačkoliv se na některých školách lze zapsat na rodeo, NCAA pořádá soutěže jen v těchto sportech: basketbal, šerm, golf, atletika (kros nebo stadionové discipliny), gymnastika, lední hokej, lakros, střelba z pušky, lyžování, fotbal, plavání, skoky do vody, tenis, volejbal, vodní pólo. Bowling, softball, pozemní hokej a veslování jsou vypsané jen pro dívky, baseball, americký fotbal a zápas jen pro studenty mužského pohlaví. Nicméně představa, že si studenti mezi sezením v knihovně u matematických rovnic nebo astronomických jevů odskočí zajezdit si při zmíněném rodeu na býkovi, je velmi zajímavá.

Dějiny amerického vysokoškolského sportu se píší od roku 1843, kdy na univerzitě Yale založili veslařský klub. Od té doby se do něj zapojila spousta studentů, včetně například bývalé lyžařky a nyní úspěšné české cyklokrosové reprezentantky Kateřiny Nash.

University of Baltimore

University of Baltimore na pohled hezky vypadá, její studenti se ovšem mohou věnovat jen osmi druhům sportů. Patří mezi ně ale na amerických univerzitách poměrně neobvyklý paintball, box nebo rafting. Zdroj: baltimore.shownbyphotos.com

Mistr světa kvůli pobírání stipendia přišel o peníze

Studium v zahraničí není levná záležitost. Nejednoho talentovaného sportovce od něj odradila právě finanční otázka. Jestliže se někomu podaří získat plné stipendiu, má vyhráno. Mnozí by se bez toho za moře vůbec nemohli vydat. V Česku lze stipendijní záležitosti řešit třeba s Fullbrightovou organizací. Přijetím peněz ze stipendia na sebe ale bereme riziko. Zavazujeme se totiž univerzitě, že zisk z našich mimoškolních sportovních startů nepřesáhne určitou částku. Kvůli tomu Kirani James z Grenady nepřijal odměnu od Mezinárodní federace atletických svazů za vítězství v běhu na 400 metrů na mistrovství světa. Takže pokud počítáte v době studia se získáním titulu mistra světa, raději se obejděte bez stipendia.

Autor: Jan Švestka Po, 02/18/2013 - 10:11

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-