Údolí smrti: 57 stupňů a tajemné chodící kameny

Leckdo se z obav před povodněmi stěhuje raději do sušších oblastí, ale tohle už je trochu moc. V Death Valley, které patří mezi národní parky USA, v těchto dnech nejsou výjimkou čtyřicetistupňová vedra a dvacetistupňové noční teploty. Údolí smrti jako bydliště rozhodně nedoporučujeme. Tedy pokud nejste motýl. Jako turista se sem vydat můžete, 1. června začíná letní provozní sezóna.
Zabriskie Point v Údolí smrti
Zabriskie Point je pojmenován po podnikateli Christianu Zabriskiem, který do těchto odlehlých míst přivadl železnici.
Zdroj: Michael Oswald (licence Public Domain Image)

Na území národního parku v Údolí smrti žije několik vzácných druhů motýlů. Jinak se tu vyskytují především turisté. A také indiáni. Ačkoliv se v této brutálně horké krajině Kalifornie se skoro nedá žít, příslušníci kmene Šošonů na tom nic zvláštního nevidí. Pobývají tu už přibližně tisíc let, a i když se o to leckdo pokoušel, nikdy se nikomu nepodařilo je odsud dostat pryč. A tak dnes jejich vesnice patří k národnímu parku.

Údolí smrti a paradoxů: Nachází se na pevnině, ale vlastně pod mořem

Co je vlastně to Údolí smrti, nebo chcete-li, Death Valley? Jde o 225 kilometrů dlouhý pás, v němž panují přírodní podmínky extrémní dokonce i na Kalifornii. Ročně tu průměrně naprší 50 mm srážek. Pro srovnání, v Praze jen za květen v průměru spadne necelých 90 mm.

Navíc tu o sobě dává dost vědět slunce. Sušší místo v Severní Americe nenajdete. Na začátku 21. století zde meteorologové naměřili 57,1°C. A když už jsme se dostali k rekordům, jde také o nejnižší místo na kontinentu. Rozkládá se v nadmořské výšce, tedy spíše v podmořské hloubce 86 metrů pod úrovní hladiny moře.

Přečtěte si o Kalifornii ještě více:

Vstup do Death Valley, Kalifornie

Death Valley. Jeden z nejznámějších amerických národních parků a domovina kmene Šošonů. Zdroj: Jesper Rautell Balle (licence CC BY-SA 3.0)

Kdysi tu také tryskala láva. To se však naposledy dělo před 400 tisíci lety. Nebezpečno bylo ale i před asi 2 tisícovkami let, to tu přistál osmisetmetrový úlomek meteoritu. Dnes už takové potíže nehrozí. Že ke strachu mají pocity návštěvníků národního parku daleko, potvrzují hodnocení turistů na Google Maps. Většina jich Death Valley dává 4 nebo 5 hvězdiček z 5. A mají proč.

Tamní správa národního parku pro ně má přichystaných několik atrakcí Údolí smrti, s nimiž bývají návštěvníci velmi spokojení. Velkou popularitu mají například replika historického hradu (Scotty’s Castle), měsíční krajina u Zabriskie Point, Dantova vyhlídka nebo expozice a výklady o historii doliny. Kvůli tomu všemu se nechávají turisté dobrovolně grilovat nejprudším americkým sluncem.

Nejvíc „paf“ bývají lidé z pochodujících kamenů u Death Valley Junction. Na téměř rovné planině se dá pozorovat několik kamenů se znatelnými stopami po posuvu v řádu desítek metrů. Byly pozorovány posuvy, ale jen díky měření. Nikdo nikdy neviděl kameny se hýbat. Z toho až mrazí. Mají to na svědomí duchové? Podle posledních vědeckých poznatků za vším stojí sporadické deště. Ale kdo ví?

Pochodující kameny v Údolí smrti

Kameny se chovají trochu jako česká ekonomika. Prý se pohybují dopředu, ale nikdo to pořádně neviděl ani nevysvětlil. Zdroj: Jon Sullivan (licence Public Domain Image)

Jak se dostat do Údolí smrti?

Dvě hodiny autem od Las Vegas. To je na americké poměry v podstatě za rohem. Údolí smrti sice leží v Kalifornii, ale na samém jejím východním okraji, takže blíže než na pobřeží do velkoměst San Francisco a Los Angeles to odsud je do Nevady. Nejlépe po kalifornské stodevadesátce a nevadské stošedesátce.

Kdo dorazí, může do areálu Národního parku Údolí smrti od 9 do 18 hodin, tedy pokud sem jede během letní sezóny, která začíná 1. června a letos (2014) končí 4. října. Po zbytek roku je provozní doba stejně dlouhá, ale posunutá o jednu hodinu zpět, tedy na 8 – 17 hodin pacifického času.


Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka Út, 04/29/2014 - 10:06

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-