Z New Yorku na Rhode Island

Města: 
Nejpoužívanější a také jedna z hlavní tepen cesty z New Yorku do Nové Anglie je silnice Connecticut Turnpike. Povědomí, že na této trase není nic zajímavého, tudíž že se na ní nedá ani nikde zastavit, aby si člověk mohl odpočinout a pokochat se pohledem, je mylné. Je tu několik zajímavých pamětihodností, které stojí za zastavení a vystoupení z auta.
Univerzita Yale
Univerzita Yale je považována za jednu z nejlepších univerzit ve Spojených státech. Byla založena na způsob starých britských škol v Oxfordu a Cambridge, ale skromné začátky vystřídaly velké úspěchy.
Zdroj: Pascal Walschots

Kam se vydat ve státě Connecticut

Pobřežím státu Connecticut přes Greenwich a Stamford

Nejpoužívanější a také jedna z hlavní tepen cesty z New Yorku do Nové Anglie je silnice Connecticut Turnpike. Povědomí, že na této trase není nic zajímavého, tudíž že se na ní nedá ani nikde zastavit, aby si člověk mohl odpočinout a pokochat se pohledem, je mylné. Je tu několik zajímavých pamětihodností, které stojí za zastavení a vystoupení z auta. V obci Greenwich se dochovalo jedno z nádherných panských sídel, jenž si dal postavit bývalý průmyslový magnát David Bruce, několikanásobný milionář, který svým podnikavým duchem obohatil celou ekonomiku oblasti. Zároveň se v obci Greenwich nachází i Bruce Museum, kde si můžete prohlédnout nádherné sbírky impresionistických malířů.

Další vaší zastávkou by se mohl stát Stamford, do kterého americká kulturní scéna otiskla svůj cejch – Whitney Museum. Je to obdoba New Yorského muzea. Výstavy, které se tu ovšem nekonají zas tak často, se věnují americkému umění 20. století. O kousek dále je přírodní restaurovaná farma pocházející z 19. století. V Nature Centrum můžete vedle zemědělského nářadí také obdivovat naturalistické umění, které si tu našlo své místo mezi sbírkami centra. Stamford rozhodně stojí za navštívení.

Dále po pobřeží – vinice, atomová ponorka a akvárium

Za New Haven je cesta Connecticutem již pouze jednotvárnou rutinou. Občas minete různé farmy, kde můžete zastavit a občerstvit se. V Connecticutu panují velice tuhé zimy, proto by vás při jeho projížďce mohly trochu překvapit rozsáhlé vinice vinoucí se do dáli. Vinařské firmy tu vyrábí dobré a kvalitní víno.

Po příjezdu na dvojměstí New London a Groton na řece Thames River si můžete přečíst jeho pohnutou historii. Vše tu záleželo na americké flotile válečného loďstva – jeho vzestup a pád byl přímo úměrný úspěchům a růstu dvojměstí New London a Groton. V Nautilus Memorial Museum si můžete prohlédnout vůbec první model atomové ponorky na světě.

Při průjezdem obcí Mystic vás uvítají přímo u dálnice řvoucí lvouni, kteří jsou místní atrakcí mořského akvária Mystic Marinelife Aquarium. V aquáriu, za ohromnými temnými nádržemi na vás čeká život, o kterém jste ani nesnili. Život, jehož zhlédnutím si zajístíte látku na vyprávění příběhů po dlouhá léta. Cesta dále prochází různými městy a vesničkami až konečně dorazíte do Rhode Islandu.

New Haven

New Haven je malé a skoro zapomenuté město. Má 130 000 obyvatel a potkal by jej jistě stejný osud jako nedaleký Bridgeport, nebýt jedné věci, která se tomu postavila – Yale University (univerzita Yale). Ta svou světoznámostí a proslulostí drží New Haven na výslunní. Universita Yale byla stejně jako Connecticut Collegiate založena roku 1701. Těžko uvěřit, že je tomu tak dávno. Nejdříve univerzita Yale sídlila v Killingworthu, teprve roku 1716 byla přesunuta do svého nového působiště v New Haven. Přesto ale hlavní zásluhu na rozkvětu a prosperitě města měla industrializace, jež z něj postupem času učinila přístavní a obchodní metropoli.

New Haven – symbolem města jsou kostely

New Haven je krásné město, které byste si měli určitě projít. Když už nic jiného, navštivte alespoň tři kostely: Center Church, United Congregational Church a Trinity Church. Kostely jsou symbolem města. Reprezentují a charakterizují jej. Vysvětlují a názorně ukazují na vývoj náboženství v Americe. Tento vývoj nebyl jednoduchý, měl mnoho úskalí a nejasností. Omyly a zmatky ho provázely na každém kroku. Kostely vás o tom poučí, dozvíte se něco nového, co v učebnicích dějepisu rozhodně nenajdete.

Kultura ve městě se úzce spojuje s univerzitou. Je to logické a v New Haven naprosto samozřejmé. Vše se točí kolem univerzity, proto se i mnoho domů a institucí jmenuje po ní. Sprague Memoriam Hall – místo, kde sídlí Yale Schoul of Music. Jenom o kousek dále je umělecké středisko Schubert Theatre, kde se hrají divadelní studentské inscenace ještě předtím, než se halvní premiéra uskuteční v New Yorku.

Univerzita Yale

Univerzita Yale je považována za jednu z nejlepších univerzit ve Spojených státech. Byla založena na způsob starých britských škol v Oxfordu a Cambridge, ale skromné začátky vystřídaly velké úspěchy. A tak se nakonec univerzita Yale rozrostla na dvanáct colleges. Mnoho slavných jmen touto univerzitou prošlo. Zanechali zde svoje nejlepší tvořivá léta. Po absolvování univerzity byli připraveni na další život a uchytili se ve všech myslitelných oborech.

Z těch nejznámějších absolventů univerzity Yale můžeme jmenovat Eli Whitney, Samuela Morse, Charles Goodyear, spisovatele Noah Webster, prezidenty Williama Howarda Tafta, George Bushe a Billa Clintona. Okolí univerzity Yale je lemováno obchody a restauracemi všeho druhu. Tady se nepřizpůsobují zákazníci restauracím, ale restaurace zákazníkům, protože většina jich pochází právě ze studentských řad. Pokud se budete chtít po univerzitním areálu projít, nikdo vám bránit nebude. Alespoň poznáte, jak se tu žije a dýchne na vás univerzitní duch americké prestižní školy.

Autor: admin Čt, 12/15/2011 - 10:59

Zájezdy do této oblasti

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-