Zkroťte si svou horu a medvěda v parku Grand Teton

Není největší, nemá nejvyšší hory, ale za atmosféru Divokého západu by mohl dostat Oscara. Dvěma slavným filmům dokonce ke zlaté sošce dopomohl. Z Národního parku Grand Teton si prostě odvezete kýčovitě krásné fotky a zážitky z drsné přírody.
grandteton2
Chata T. A. Moultona pochází už z roku 1912.
Zdroj: Jon Sullivan, Wikimedia Commons

Na rozlehlých zelených pláních přerušených zrcadly jezer a hlubokými lesy se pasou bizoni. Za nimi se prudce zdvíhají ostré hřebeny hor zasypané sněhem. Ze skalnatých kopců vane chladný vítr a čeří žluté květy, které protkaly pastvu. Návštěvník se automaticky přikrčí, jako by čekal, že z některé strany přiletí tomahawk. Národní park Grand Teton funguje tak trochu jako stroj času. Aniž byste to čekali, ocitáte se na místě, kudy za chvilku určitě projede dostavník s varovnými šípy zabodnutými kolem oken.

Dobré ráno, grizzly

Dnes už Grand Teton není tak nebezpečný jako v polovině 19. století. To ale neznamená, že si tu nezvednete adrenalin. Například právě v tomto období se probouzejí medvědi - grizzly a baribal - z jarního spánku. V lesích se potulují také vlci, kojoti, pumy nebo rysové. Na 320 kilometrů turistických stezek a jedna z nejvyšších návštěvností mezi severoamerickými parky ale svědčí o tom, že se není čeho bát. Na cestu je zkrátka potřeba se připravit.

  • Puma je zase symbolem státu Florida. 
grandteton1

Kýč, který neomrzí. Zdroj: miquitos, Flickr.com

Grand Teton navazuje na známější Yellowstone, který je ale sedmkrát větší. I tak má ale rozlohu přes dvanáct set kilometrů čtverečních. A jeho hory překonávají čtyřtisícovou hranici. Je domovem více než tří set druhů ptáků a šedesáti druhů savců - mezi nimi losa, bobra nebo dokonce antilopy, a to zajímavě zbarveného vidloroha.

Zima přináší laviny a mínus šestnáct

Pro návštěvu si vyberte raději letní období. V zimě tu totiž napadá několik metrů sněhu a část stezek se uzavírá. Čas od času také hrozí lavinové nebezpečí. Teploměr pravidelně klesá k mínus šestnácti - ovšem naměřený rekord je mínus padesát čtyři stupňů. Letní teploty šplhají až k příjemným dvaceti šesti stupňům.

grandteton3

Letní obdobní je v parku s až třímilionovou návštěvností ročně mnohem oblíbenější. Zdroj: Jon Sullivan

Do Grand Tetonu vyrazily v minulosti i dva filmové štáby, Oba natočily oscarové snímky, ve kterých diváci obdivují úchvatné scenérie. Quentin Tarantino nechal parkem projíždět na koni Jamieho Foxxe a Christopha Waltze v Nespoutaném Djangovi. Heath Ledger a Jake Gyllenhaal zde jako kovbojové prožívali svůj vztah ve Zkrocené hoře. Kovbojem se může dnes stát každý návštěvník. Ve městě Jackson Hole nabízí místní podnikatelé projížďky na koních i v krytých vozech do kopců a kaňonů za pravou hostinou Divokého západu.

grandteton4

Před návštěvou by si turisté měli důkladně pročíst zásady při setkání s medvědy. V Grand Tetonu k nim totiž může dojít. Zdroj: Bauer, Erwin and Peggy, Wikimedia Commons

Jak by měly hory vypadat

Parkem Grand Teton se táhne nemladší pohoří v Severní Americe, které je však tvořené jedněmi z nejstarších hornin kontinentu. Žádný z vrcholků není v žebříčku sta nejvyšších hor USA. Přesto však bývalý americký prezident Theodore Roosevelt prohlásil, že takto by měly hory vypadat. Horské sídlo si v blízkosti Grand Tetonu vybudovali Harrison Ford nebo Dick Cheney. Když se budete pohybovat tiše, možná je v parku spatříte.

Autor: Petra Kejklíčková St, 04/06/2016 - 09:43
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-