12 nejkrásnějších vodopádů v USA

Vodopády? To nejsou jen ty Niagarské. Jen v USA je jich nespočet. Našli jsme pro vás dvanáct nejlepších kousků, které rozhodně stojí za návštěvu. Dáte přednost Multnomah Falls anebo vodopádu v Yosemitském národním parku?
Yosemite Falls, stát Kalifornie
Na vrchol vodopádu se dá vydrápat v rozmezí 5 - 9 hodin.
Zdroj: Pixabay

1. Niagarské vodopády

 

Niagarské Vodopády v New Yorku

Nejznámější kanadsko-americké vodopády. Zdroj: Pixabay

Niagarské vodopády jsou někdy též označovány jako vodopády americké. Jde vlastně o tři sousedící vodopády na řece Niagara, která vytéká z Erijského jezera. Horseshoe Falls najdete na kanadské straně a American Falls na té druhé, kde spojuje ostrov Goat Island. Menší vodopád Bridal Veil Falls leží rovněž na americkém území, oddělen je ostrovem Luna. Samotný vznik Niagarských vodopádů se datuje až do doby ledové, tedy zhruba před 10 000 lety.

A jak se k Niagarským vodopádům nejlépe dostat? Pokud sem cestujete z New Yorku, připravte se na to, že cestě obětujete zhruba 6,5 hodiny. Parkovišť je u Niagara Falls hned několik, poplatek za jejich využití se pohybuje od nuly po 10 – 20 dolarů za den. Další možností, jak se k Niagarským vodopádům dostat je místní vlaková či autobusová doprava. K Niagara Falls jezdí autobusy Greyhound a Megabus.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: New York

Výška vodopádu: 51 m

Počet kaskád: 1

Datum objevení: 1683

2. Multnomah Falls

Multnomah Falls

Druhé největší v USA. Zdroj: Bigstock

Multnomah Falls je druhým největším vodopádem Ameriky. Najdete ho ve státě Oregon a na výšku měří více než 200 metrů. Součástí vodopádu je jeho menší bráška, který padá do řeky Columbia. Zajímavostí je i pohádkový most, ze kterého můžete vodopády pozorovat. Umístěn je ve výšce 32 metrů a postaven zde byl roku 1914. Pokud vám vodopád něco připomíná, pak to bude jistě scenerie z kultovní trilogie Pán prstenů.

Od Portlandu jsou Multnomah Falls vzdáleny zhruba 30 mil. Proto jde o skvělé výchozí místo k návštěvě. Dostanete se sem po silnici I-84 East a výjezdem 28 (Bridal Veil, Historic Columbia River Hwy) exit. Svůj vůz můžete zaparkovat přímo na parkovišti u vodopádů.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Oregon

Výška vodopádu: více než 200 m

Počet kaskád: 2

Datum objevení: 1884

3. Blackwater Falls

Blackwater Falls

Najdete je západně od města Washington. Zdroj: Bigstock

Pokud někdy zavítáte do západní části státu Virginia, jistě si nenechte ujít prohlídku parku Blackwater Falls. Jak už jeho název napovídá, jeho alfou i omegou jsou stejnojmenné, devatenáct metrů vysoké vodopády. Vodopády jsou přístupné po celý rok. Prohlížet si je můžete z několika vyhlídkových plošin anebo schodů, které vedou na jednotlivé vyhlídky.

A jak se k vodopádům Blackwater Falls dostanete? Pokud budete vyjíždět z Pittsburghu, který je od parku vzdálený zhruba 126 mil, zabere vám cesta sem asi tři hodiny. U vstupu do parku najdete hned několik parkovišť. 

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Virginia

Výška vodopádu: 19 m

Počet kaskád: 2

Datum objevení: někdy okolo roku 1880

4. Havasu Falls

 

Havasu Falls

Skutečná rajská zahrada uprostřed arizonské pouště. Zdroj: Bigstock

Míříte do Arizony, konkrétně tedy do národního parku Grand Canyon? Pak si nenechte ujít jednu zajímavou podívanou. Tou jsou okouzlující vodopády Havasu. Ne nadarmo se jim přezdívá rajská zahrada uprostřed pouště. Svůj název si vysloužili zejména pro svou netradiční tyrkysovou barvu, která skvěle kontrastuje s červenozlatým okolím.

Do Grand Canyonu se nejsnáze dostanete autem jedním z větších měst. Cesta Z Las Vegas trvá asi 3,5 hodiny, z Phoenixu to je ještě o hodinu delší. V bezprostřední blízkosti najdete několik parkovišť. Po uhrazení vstupného ale musíte k vodopádům překonat zhruba 16 kilometrovou túru.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Arizona

Výška vodopádu: 30 m

Počet kaskád: 1

Datum objevení: 1910

5. Yosemitský vodopád

 

Yosemite Falls

Na vrchol vodopádu se dá vydrápat v rozmezí 5 - 9 hodin. Zdroj: Pixabay

Nejvyšší vodopád v Kalifornii, nejdelší vodopád Severní Ameriky a pátý nejvyšší vodopád světa – tak přesně takový je Yosemitský vodopád ve stejnojmenném národním parku. Soustavu vodopádu tvoří Horní vodopád s výškou 425 metrů a Dolní vodopád, který dosahuje 97 metrů. Vodopád přitahuje nejvíce turistů zejména na jaře, kdy jím protéká nejvíce vody.

A jak se k Yosemitskému národnímu parku a následně vodopádu dostat? Do parku je nejjednodušší se dopravit autem, celkem výhodné je do Yosemite vyrazit po/před návštěvou národního parku Sequoia a Death Valley. Ze San Francisca (317 km) se sem dostanete za tři hodiny, z Los Angeles (449 km) za pět a půl hodiny a z nejvzdálenějšího Las Vegas (603 km) za hodin sedm. K dopravě po parku můžete využít bezplatné autobusy. Spoje jezdí na třech linkách po celý den, a to každých 10 – 20 minut.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Kalifornie

Výška vodopádu: 739 m

Počet kaskád: 205 m

Datum objevení: 1910

6. Burney Falls

 

Burney Falls

Hřmící gigant z Kalifornie. Zdroj: Bigstock

Prezident Roosevelt je nazval osmým divem světa. A není se čemu divit. I v těch nejsušších měsících jimi protéká 379 milionů litrů vody denně. Voda do vodopádů přitéká z podzemních pramenů. Vodopády jsou součástí národního parku McArthur-Burney Falls. V roce 1954 byly prohlášeny národní přírodní památkou.

Vodopády se nachází asi 60 kilometrů severovýchodně od Reddingu. Odtud se k národnímu parku McArthur-Burney Falls dostanete zhruba za hodinu a půl jízdy. Jako trasu můžete zvolit cestu CA-299 E na Clark Creek Rd nebo odlišnou trasu po cestách CA-44 E a CA-89 N. Součástí parku je několik parkovišť, která jsou ale uprostřed hlavní sezóny beznadějně naplněná.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Kalifornie

Výška vodopádu: 39 m

Počet kaskád: ??

Datum objevení: 1850

7. Yellowstoneské vodopády

 

Yellowstoneské vodopády

Možná se tu okolo dá i potkat Méďa Béďa Zdroj: Bigstock

Yellowstoneský národní park je plný tajemství. Ukrývá také dva stejnojmenné vodopády. První z nich - Lower Falls měří 100 metrů a je druhým nejfotografovanějším místem v parku po Old Faitful. Druhý zmíněný je vodopád Upper Fall, který měří úctyhodných 433 metrů. Mezi oběma vodopády je sekce pěti kaskád, které zabírají 206 metrů.

Vodopády Upper Fall a Lower Falls jsou součástí Yellowstoneského národního parku. Do parku se dostanete jednou z pěti vstupních bran. Severní vjezd (Montana) je jedinou z nich otevřenou celoročně pro motorová vozidla. I západní vjezd do parku se nachází ve státě Montana a to v blízkosti města West Yellowstone. Východní a jižní vstup do parku se již nachází ve Wyomingu. Posledním vstupem jsou Cody na východě a Jackson na jihu. Do parku se dostanete kromě automobilu také autobusem. Pravidelné linky sem vyjíždějí z města Bozeman. V sezóně i z okolních měst Cody či Jackson.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Wyoming

Výška vodopádu: 739 m

Počet kaskád: 5 (206 metrů)

Datum objevení: 1824

8. Ruby Falls

 

Ruby Falls

Najdete je jihovýchodně od Nashvillu. Zdroj: Bigstock

V těsné blízkosti města Chattanooga, ve státě Tennessee, v komplexu jeskyní Lookout Mountain najdete vodopád známý jako Ruby Falls. Tento vodopád je napájen deštěm a podzemní řekou, která protéká skrze jeho praskliny. Zajímavostí zůstává, že vodopád byl objevem náhodou před 80 lety. Ruby Falls je jeden z nejpozoruhodnějších a nejkrásnějších vodopádů v Americe.

Jak se k němu dostat? Pokud trefíte do národního parku a komplexu jeskyní Lookout Mountain, počítejte s tím, že k vodopádu to bude ještě pořádná dálka. Pěšky sem dojdete zhruba za hodinu. A jak se dostat ke komplexu jeskyní Lookout Mountain? Například z Atlanty se sem dostanete po silnici O-75 S. Cesta vám zabere asi dvě hodiny. Delší bude cesta z Nashvillu, která trvá asi tři hodiny. Během ní budete muset překonat silnice I-24 W a I-65 N.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Tennessee

Výška vodopádu: 44 m

Počet kaskád: 1

Datum objevení: 1938

9. Alamere Falls

 

Alamere Falls

Kalifornský poklad. Zdroj: Bigstock

Alamere Falls je vodopádem, nacházejícím se v oblasti Point Reyes National Seashore. Jeho zajímavostí je to, že jako jeden z mála teče přímo do oceánu. Vody Alamere Falls dopadají na křehkou břidlici, jíž je pokryta pláž pod vodopádem. Vodopád sestává ze tří kaskád, které jsou vysoké maximálně devět metrů.

K Alamere Falls se dostanete pobřežní trasou z Palomarin Trailhead, kterou najdete na konci Mesa Road (Bolinas). V parku musíte překonat asi 2,5 kilometru, než se před vodopády octnete. Pozor si dejte ale na informace ohledně stezky Alamere Falls Trail, která není udržovaná a na turisty zde číhá řada nebezpečí (včetně nedostupného telefonního signálu).

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Kalifornie

Výška vodopádu: 9 m

Počet kaskád: 3

Datum objevení: ???

10. Akaka Falls, Havaj

 

Akaka Falls

Nádherné vodopády to jsou. Zdroj: Bigstock

Vodopády Akaka jsou součástí stejnojmenného národního parku na Havaji. Park najdete podél severovýchodního pobřeží Hilo. Kromě zmíněných vodopádů Akaka si jistě nenechte ujít také návštěvu nedalekých vodopádů Kahuna Falls, které jsou sice o dost nižší, přesto vás však upoutají svou krásou.

V samotném parku jsou již vodopády perfektně značené. Vede k nim kamenná stezka, na které nejdříve potkáte vodopád Kahuna a o něco později zmíněné velikány Akaka Falls. Park najdete u severovýchodního pobřeží Hilo. Ze samotného Hila je to sem asi 30 minut jízdy autem.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Havaj

Výška vodopádu: 134 m

Počet kaskád: 2

Datum objevení: ???

11. Shoshone Falls

 

Ve státě Idaho mají vodopády Shoshone Falls, kterým se přezdívá "Niagara západu". Od pravé Niagary je dělí pěkný kousek - asi 2850 km. Jsou ovšem o plných 14 m vyšší než nejnavštěvovanější vodopády USA. Celkem 300 m širokou atrakci státu Idaho zásobuje křišťálově čistá Hadí řeka s vodou pramenící v Rocky Mountains. Zdroj: bigstock.com

Shoshone Falls je vodopádem na řece Shoe v jižní části státu Idaho, asi 4 km severovýchodně od města Twin Falls. Shoshone Falls je 65 metrů vysokým vodopádem, což je o čtrnáct metrů výše než u Niagarských vodopádů. Vodopád zároveň proudí přes 300 metrů široké břehy. Vodopád vznikl zhruba před 14 000 lety a již dříve představoval důležité místo pro rybolov a obchodování s domorodými Američany.

Jak se sem dostat? Z městečka Jackpot se do Shoshone Falls Park dostanete asi po hodině jízdy automobilem. Pokud sem vyrážíte z Ogdenu, pak se vaše cesta protáhne na rovné tři hodiny. Ještě dál je to z oblíbeného Salt Lake City. Tady bude trvat cesta do Shoshone Falls Park asi tři a půl hodiny.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Idaho

Výška vodopádu: 65 m

Počet kaskád: 1

Datum objevení: 1811

12. Vernail Fall

 

Vernal Falls Rainbow

Nejlepší jet k nim na podzim a v zimě. Zdroj: Wikipedia

Vodopád Vernail Fall najdete v národním parku Yosemite v Kalifornii. Díky své úctyhodné výšce je Vernail Fail vidět od Glacier Point, stejně jako podél Mist Trail. Vodopád můžete navštívit celoročně. V období léta a sucha ale počítejte s tím, že se jeho proud značně zmenší a rozdělí na několik miniaturních.

A jak se k vodopádu dostat? Zavede vám sem skvěle značená stezka Happy Isles v údolí Yosemite, směřující na jihovýchod. Jde o jednu z nejkratších a nejoblíbenějších stezek v parku. Stezka vede stínem a dostanete se díky ní až k samotnému úpatí vodopád. A jak se k samotnému Yosemitskému národnímu parku dostat? Do parku je nejjednodušší se dopravit autem, celkem výhodné je do Yosemite vyrazit po/před návštěvou národního parku Sequoia a Death Valley. Ze San Francisca (317 km) se sem dostanete za tři hodiny, z Los Angeles (449 km) za pět a půl hodiny a z nejvzdálenějšího Las Vegas (603 km) za hodin sedm.

Stát, ve kterém se vodopád nachází: Kalifornie

Výška vodopádu: 96 m

Počet kaskád: 1

Datum objevení: 1851

Autor: Vendula Vrablová Po, 12/10/2018 - 16:58

Zájezdy do této oblasti

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-