400letý stařík vzbuzuje hrůzu i respekt

Města: 
Asi každý z vás už minimálně jednou viděl film Titanic. Osudný ledovec, který způsobil zkázu lodi, „vznikl“ ve stejné době jako ona, tedy v roce 1910.
Hubbardův ledovec
Největší pevninský ledovec.
Zdroj: bigstockphoto.com

V Grónsku se odlomil z velkého kusu ledu a Labradorský proud ho po dva roky unášel po oceánu, až ho přinesl na místo, kam se osudné noci dostal i Titanic. Jak tahle tragédie dopadla, to všichni víme. I přesto zde existuje další děsivé tajemství. Z obřího ledovce, který způsobil zkázu Titanicu byla vidět jeho pouhá jedna osmina. Obří kus byl tudíž schován pod mořskou hladinou.

A jinak tomu není ani u největšího pevninského ledovce – Hubbardova. Tenhle obří velikán „žije“ už více než 400 let nedaleko osmé největší hory Aljašky Mount Hubbard. Horu a stejně tak i ledovec najdete na severozápadě Severní Ameriky, respektive na jihovýchodě Aljašky a na severozápadě teritoria Yukon, na hranici Spojených států a Kanady. Hora má nadmořskou výšku 4 557 m a prominenci 2 437 metrů.

Mount Hubbard je součástí společného masivu s dalšími významnými vrcholy pohoří svatého Eliáše Mount Alverstonem (4 420 m) a Mount Kennedym (4 240 m). Západně od masivu najdete našeho zmíněného krasavce – Hubbardův ledovec, který měří úctyhodných 122 kilometrů.

Zajímavostí také je, že ledovec zbožňuje cestování. Od svého objevení v roce 1895 postupuje o 25 metrů ročně. A to i v období ochlazování a oteplování. Čelo ledovce je nyní 10 kilometrů široké a 27 metrů vysoké.

Hubbardův ledovec

Hubbardův ledovec - největší pevninský ledovec. Zdroj: bigstockphoto.com


Navíc se z něj neustále odlamují obří ledové kry, které jsou větší než desetipatrová budova. Tomuto jevu se říká telení ledovců. Onu celému přírodnímu divadlu dodává na dramatičnosti i skutečnost, že během odlamování ker z ledovce dochází k šílenému dunění, z něhož naskakuje husí kůže.

Odborníci ale tvrdí, že „drobky“, které odpadávají z Hubbardova ledovce, jsou nic v porovnání s největším doposud nafilmovaným telením v historii. K tomu došlo v Grónsku roku 2013. Na kameru se tehdy podařilo nafilmovat odlomení ledovce o velikosti osmi kubických kilometrů.

Na závěr uvedeme malé odhalení. Také jste si mysleli, že led v ledovcích je pouze zmrzlý kus sněhu? Vyvedeme vás z omylu. Ačkoli dlouho převládala představa, že tomu opravdu tak je, skutečnost je jiná.

Nedávné výzkumy ve východní Antarktidě ukázaly, že nejhlubší část pevninského ledovce obsahuje led, který nevznikl ze sněhu. Byla to pouze roztátá voda, která prosákla do ledového srdce ledovce, kde následně opět zmrzla. Objem ledu vzniklého touto cestou je prý dokonce větší než objem všech ledovců na zemi (mimo Antarktidu a Grónsko).

Autor: Vendula Vrablová St, 09/19/2018 - 09:38

Zájezdy do této oblasti

Dobrodružství Aljašky a Yukonu

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory.

již od
98 490,-