Američané dnes slaví Den George Washingtona

Města: 
Narodil se 22. února, ovšem v tento den se jeho narozeniny nikdy neslaví. Den George Washingtona je pohyblivý, v kalendáři ho Američané mají vždy třetí pondělí v únoru. Volný den na svátek připomínající prvního prezidenta federace tak celé USA slaví v pondělí mezi 15. a 21. únorem. Letos připadl na 18. den v měsíci.
Socha George Washingtona v Bostonu
Takhle vypadá jezdecká socha prvního prezidenta USA v Bostonu.
Zdroj: bigstock.com

Obyvatelé Spojených států amerických mají celkem deset státních svátků (jedenáct v roce prezidentských voleb). To je o něco méně než mají Češi (u nás k únoru 2019 čtrnáct).

Jak to vlastně bylo

Pokusy zavést státní svátek připomínající prvního oficiálního vůdce Spojených států amerických se v historii objevily několikrát. Do povědomí široké veřejnosti se den dostal až v 80. letech 20. století.

A proč svátek nemá pevné datum? Mimo jiné kvůli tomu, že jako datum narození George Washingtona se uvádějí dva termíny: 11. a 22. února. Není to však tak nejasné, jak se může zdát. První údaj spadá do juliánského kalendáře, kterým se za dob Washingtonova narození tehdejší britská kolonie řídila. Do našeho číslování se dá převést jako druhý zmíněný údaj, tedy 22. únor.

V Alexandrii ve Virginii, městečku, do jehož okolí se Washington po svatbě přestěhoval a prožil v něm několik desetiletí až do smrti, slaví lidé nedožité narozeniny "jejich" prezidenta celý měsíc.

Dnu George Washingtona se někdy říká též "den prezidentů". To proto, že vedle prvního prezidenta USA se v únoru narodil i ten šestnáctý, tedy Abraham Lincoln. Významný den věnovaný otci zakladateli pojmenovávají, vymezují a slaví lidé téměř v každém státě federace trochu jinak. I proto se v kalendářním pořadí druhý americký státní svátek neslaví přesně na den Washingtonova narození.

Autor: Jan Švestka Po, 02/18/2019 - 05:20

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-