Americká Samoa neleží na žádném z amerických států, přesto je součástí Ameriky

Národních parků má Amerika nepočítaně. Někde můžete obdivovat jehlovité skalní útvary, jinde zase překrásná jezera a vodopády. Existuje však jeden park, který se od ostatních v zásadním bodě liší. Ne, že by na něm nebylo co obdivovat, ale na rozdíl od ostatních vlastně neleží na území žádného z amerických států. Přesto je s Amerikou neodmyslitelně spojen. Seznamte se s Americkou Samoou – nejodlehlejším národním parkem Ameriky.
Americká Samoa
Americká Samoa neleží v žádném z amerických států, ale na jednom z jeho teritorií.
Zdroj: Pixabay.com

Utopený svět

Národní park najdete zhruba na půli cesty mezi Havají a Novým Zélandem. Park je součástí jihu Oceánie, v Americké Samoe, která je vlastně nezačleněným územím Spojených států amerických. Součástí parku o rozloze 55 kilometrů čtverečních jsou tři ostrovy - Ofu, Ta‘ū a Tutuila. Po Hot Springs jde vůbec o druhý nejmenší národní park USA. Poloha Americké Samoi se podepisuje také na její návštěvnosti. Ročně park navštíví asi jen 18 000 návštěvníků, což ho rozhodně neřadí k nejnavštěvovanějším parkům Ameriky. Ani to mu ale na kráse neubírá.

Ochrana přírody

Jak už to u takových parků bývá, založeny jsou kvůli ochraně přírody a živočichů, kteří na vybraném území žijí. Národním parkem byla Americká Samoa prohlášena 31. prosince 1988 a to z důvodu ochrany deštných pralesů, korálových útesů, samojské kultury a jednoho specifického druhu netopýrů - kaloňů. Většinu parku pokrývá deštný prales. Nejvyšší horu Lata, která se tyčí do výšky 963 metrů, pak najdeme na ostrově Ta’u.

 

Národní park Americká Samoa

Flóra Americké Samoi Zdroj: Pixabay.com

Bujarý život nad i pod hladinou

Co Americké Samoe chybí do rozmanitosti flóry, to bohatě vynahrazuje místní fauna. Na ostrovech žijí hned tři druhy netopýrů - kaloň samojský, kaloň tongánský a netopýr samojský. V parku je potřeba dávat pozor také na to, kam šlapete. Na cestách vás totiž může doprovázet skvěle maskovaný gekon pelagický nebo gekon panenský. Během toulek pralesem můžete potkat také divoká prasata nebo spoustu druhů ptáků, pro které jsou ostrovy oblíbeným hnízdištěm. Velmi bohatý je také mořský život, kde žije přibližně 950 druhů ryb a 250 druhů korálů.

Ideální místo pro milovníky treku

Na souostroví je celkem dvanáct turistických stezek. Méně náročné stezky vedou na místní pláže s okouzlujícími výhledy, jiné pak třeba na místa, kde byly objeveny staré pohřební mohyly. Za zmínku jistě stojí trasa ostrova Tutuila s názvem World War II Heritage Trail, která má 3,2 kilometru a mapuje místa, na kterých v průběhu 2. světové války vojáci chránili Americkou Samou před napadením Japonci. Díky dalším trasám (např. trasa Tumu Mountain Trail) se dostanete na vyhlídky, odkud uvidíte okolí doslova jako na dlani.

 

Kabinová lanovka Americká Samoa

Na některá místa se můžete nechat vyvézt lanovkou Zdroj: bigstockphoto.com

Také potápěči si tady přijdou na své

Pokud dáváte přednost spíše dobrodružství pod hladinou, pak tady rozhodně nepřijdete zkrátka. Ty nejlepší podmínky pro šnorchlování panují na ostrově Ofu, kam se dostanete rybářskou lodí z ostrova Ta’u. Nezapomeňte si sbalit veškeré vybavení pro šnorchl, na ostrově se totiž nenachází žádná půjčovna. Odměnou za poměrně komplikovaný transfer na ostrov vám ale bude bohatý podmořský svět s téměř tisícem druhů ryb a 250 druhy korálů.

Praktické info závěrem

Národní park můžete navštívit celoročně. Ideální dobou je však období od června do září, kdy je sice v místě chladněji, na druhou stranu je tady poměrně sucho a tropické bouře přicházejí jen velmi zřídka. Teploty se tady celoročně pohybují od 23 do 32 °C. Doprava do parku je poměrně komplikovaná. Létá zde prakticky jen jedna pravidelná linka společnosti Hawaiian Airlines z havajského Honolulu. Dopravu mezi jednotlivými ostrovy pak zajišťují lodě nebo menší letadla Samoa Airways. Kempování je na jednotlivých ostrovech striktně zakázáno. Ubytovat se můžete v některém z mála hotelů. Počítejte také s tím, že obchodů je zde jen velmi poskrovnu. Dostatečná zásoba jídla a pití by proto měla být samozřejmostí.

Autor: Vendula Vrablová St, 06/19/2019 - 11:36

Zájezdy do této oblasti

Havajské ostrovy

Vítejte v ráji pohádkových možností. Od východu do západu slunce zvou nekonečné pláže, příkré útesy a ukryté zátoky ke koupání, surfování a potápění...

již od
46 990,-