Andělé tam létají, lidé musí šplhat: Angel’s Landing

Drápete se nahoru, pak přijde opravdu těžká pasáž, kde se musíte držet řetězů. Říkáte si, že máte opravdu dobrou fyzičku, protože tohle rozhodně nezvládne každý. A pak potkáte skupinku sestupujících důchodců, kteří vás povzbuzují. Vaše sebevědomí jde dolů. Jak se tam, sakra, mohli dostat? Vítejte na místě, kde přistávají andělé a nic není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá - Angel's Landing.
Angels Landing v NP Zion v americkém Utahu
Ta úzká cesta uprostřed obrázku je závěrečná pasáž stezky na Angels Landing. Vypadá drsně, ovšem během dne se po ní projde docela dost lidí.
Zdroj: Bigstock.com

Angel’s Landing, skála v americkém národním parku Zion v Utahu, sice vypadá děsivě, ale zase taková hrůza to není. Kdo si dává pozor, nahoru se dostane. A nemusí to být žádné velké lamželezo. Ale že by měl někdo brát výstup na lehkou váhu, to zase ne. Nedoporučuje se sem chodit s dětmi a každý by měl být na každém kroku v nejtěžší pasáži nanejvýš obezřetný. Tragických událostí se tady už přece jen pár stalo.

Angels Landing - skála v americkém parku Zion v Utahu

Vypadá to, že na 454 m vysokou skálu Angels Landing se krom andělů nikdo nemůže dostat, ale jde to. Zdroj: Bigstock.com

Žádná nedělní vycházka – 21 ostrých svahů a nakonec po řetězech nahoru

O co vlastně jde, když slyšíme o Angel's Landing? Jedná se o skalní útvar poblíž Virgin River ve východní polovině národního parku Zion v americkém státě Utah. Proslul trochu horší dostupností a nádherným výhledem na celé okolí. Cesty, které tu vytvářeli první správci parku, jsou trochu hůře schůdné, ty novější už poskytují návštěvníkům větší komfort. Ale trocha adrenalinu rozhodně neškodí a cestu nahoru příjemně okoření.

Stezka vedoucí nahoru měří asi čtyři kilometry. Nejdřív vypadá přívětivě, pak ale přijde místo zvané Walter Wiggles – 21 ostrých svahů se zatáčkami. Pak se dostanete k zajímavé vyhlídce s názvem Scout Landing. Za ní přichází nejobtížnější pasáž se řetězy. Potom už jenom odměna – ono kýžené nejkrásnější místo v celém okolí.

Díváte se kolem, vidíte všude tu parádu, zionské kaňony, řeku, celou okolní pkrajinu. I když tu po poledni začíná být trochu větší provoz, pořád příroda ukazuje svou velikost, klid a nádheru. Skoro se vám nechce dolů, ale musíte. Správa parku totiž doporučuje plánovat cestu sem tak, abyste se vraceli za světla. Sestupovat dolů v šeru, to není úplně nejlepší nápad. Více než čtyřsetmetrové srázy varují všechny hazardéry.

Díky dodržování všech předpisů tu nemají potíže ani fyzicky méně zdatní poutníci. Pokud mají dobrou kondici, mohou se po výstupu na Angel's Landing vydrápat i na West Rim, odkud je slavná skála nejlépe vidět.

monument valley v utahu v USA

Nejslavnějším národním parkem ve státě Utah je pravděpodobně Monument Valley. Zdroj: Bigstock.com

Tento skalní unikát a jedna z přírodních zajímavostí Ameriky je k vidění v parku Zion poblíž mezistátní silnice číslo 15, která vede ze San Diega na jihu Kalifornie, od Mexika jen co by Barbora Špotáková oštěpem dohodila, až do Montany na hranice USA s Kanadou.

Národním parkem se Zion stal už v listopadu roku 1919. Lidé zde podle historiků žili už minimálně před 8000 lety. Když už se dostáváme k číslům, tak vězte, že zdejší nejvyšší hora se tyčí do výšky 2660 m nad mořem.

Autor: Jan Švestka Čt, 05/16/2019 - 03:01

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-