Arizona: To je kvetoucí kaktus saguaro i poušť jako z omalovánek

Z přírodního hlediska jde o ten vůbec nejkrásnější stát USA. Zmínku o něm najdete už ve filmu Limonádový Joe. Díky tomu, že většina jeho obyvatel žije v metropoli Phoenix a jejích aglomeracích, při toulkách Arizonou tady prakticky nenarazíte na živáčka. Z plna hrdla si tak můžete vychutnávat zdejší přírodu, která kouzlí a čaruje, kam jen lidské oko dohlédne.
Painted desert v Arizoně
Painted Desert v Arizoně.
Zdroj: W. Bulach via Wikimedia Commons
Painted Desert s modrou oblohou

Narudlé písky, modrá obloha, co víc si přát? Zdroj: MaxPixel.net (CC0 Public Domain Picture)

Od severu na jih

Sever Arizony obklopují unikátní skalní útvary Monument Valley, které jistojistě znáte z reklamních plakátů na cigarety Marlboro. Nedaleko města Tucson najdete vzácnou rezervaci Saguaro Monument, jejíž součástí je obří rozvětvený kaktus, který dosahuje úctyhodné výšky 12 metrů.

Součástí jihu jsou pouště a polopouště, kde je v letních měsících prakticky k nevydržení. Teploty tady šplhají ke smrtícím 53 stupňům Celsia. A když už jsme u těch pouští, musíme zmínit jednu, která vás okouzlí na první pohled. Její jméno je Painted Desert a důvod, proč se tak jmenuje, je patrný už zdaleka.

 

Monument Valley v Utahu

Poblíž (bráno americkými poměry) Painted Desert se na hranicích Arizony a Utahu rozprostírají kolosy Monument Valley. Zdroj: bigstock.com

Malovaná poušť

Že musí být všechny pouště holé, vyprahlé, zářivě žluté nebo naopak sterilně bílé? A co kdybychom vám řekli, že existuje jedna, která se od ostatních výrazně liší svou barevností. Její jméno je Painted Desert a najdete ji v severovýchodní části Arizony.

Poušť je součástí pánve Black Mesa Basin, která spadá pod Coloradskou plošinu. Zajímavostí je, že většina této oblasti náleží do indiánské rezervace Navahů. Poušť má na délku skoro 200 a na šířku rovných 80 kilometrů. V celé své délce zaujímá plochu o rozloze 19 500 km čtverečních. A jaký je důvod její barevnosti? Tajemství spočívá v erodovaných triasových a jurských pískovcích, které ji porývají.

 

Painted Desert pod mraky

I když se obloha mračí, je Painted Desert stále krásná. Zdroj: bigstock.com

Autor: admin Ne, 02/24/2019 - 13:48

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-