Brooklynský most: nádhera s pohnutým osudem

Města: 
Stal se symbolem velkolepého New Yorku, jednou z atrakcí, kterou každý návštěvník prostě musí vidět. V celých Spojených státech patří k těm nejstarším mostům vůbec. Slavnostní otevření proběhlo roku 1883. Spojuje dvě oblíbené čtvrti oddělené řekou East River – Manhattan a Brooklyn. Seznamte se s Brooklynským mostem.
Brooklynský most v létě
Je vybudován v novogotickém stylu.
Zdroj: Bigstock.com

Není jen jedním z mnoha nesčetných mostů v USA. Patří k těm místům, která zkrátka nesmíme v městě New York minout. Bohatá historie, nevšední příběh stavby mostu a jeho důležitost, to je to, co návštěvníky tolik vábí.

Ještě během prvního dne most překonalo asi 1 800 aut a více než 150 000 pěších. Aby měli tu čest, museli za přechod a přejezd mostu tenkrát i zaplatit. Dnes už se neplatí.

Slunce ozařující Brooklynský most

Most má dva pilíře a tři pole. Zdroj: Bigstock.com

 


Myšlenka spojení Brooklynu s Manhattanem, dvou čtvrtí rozdělených Východní řekou (East River), se zrodila se už na začátku 19. století, kdy se město rozvíjelo a trajekty přestávaly na veškerou přepravu lidí i zboží přes řeku stačit. Až v 50. letech 19. století ovšem přišel stavitel John Roebling s návrhem mostu, který by obyvatelům města výrazně usnadnil život. Začalo se stavět.

A právě při těchto činnostech začíná tragická historie mostu – při průzkumech terénu totiž rozdrtil Roeblingovi trajekt nohu o molo. Komplikovaný úraz zapříčinil tetanus, jemuž Roebling podlehl. 

Brooklynský most na podzim

Nosnost mostu svého času testovalo i průvod 21 slonů. Zdroj: Bigstock.com

Most se vyřádil i na synovi stavitele

Podobně politováníhodný osud potkal i jeho staršího syna Washingtona, jenž po Roeblingovi dohled nad stavbou převzal. Jemu i některým dělníkům, kteří se na stavbě podíleli, život zkomplikovala kesonová neboli dekompresní nemoc způsobená náhlými změnami tlaku při přechodech zpod říčního dna vysoko nad úroveň země. Po zhoršení Washingtonova zdravotního stavu převzala stavbu jeho žena, on sám už se mohl na vznikající most jen dívat.

Není to vůbec veselé, ale i díky tomuto silnému příběhu se most stal jedinečnou zajímavostí New Yorku. Kdo cestuje po východě USA, nenechá si proto toto místo ujít.

Brooklyn v noci

Most je nádherně osvícený. Zdroj: Bigstock.com

Autor: Pavel Jartym Po, 12/04/2017 - 14:06

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-