Cestování karavanem po USA. Rady, tipy, jak na to

Způsobů, jak cestovat po USA, je mnoho. Kvůli dlouhým vzdálenostem však většina turistů volí cestování autem nebo karavanem. Rozdíl mezi nimi je v zásadě pouze jeden, a to, jak budete ubytovaní. V případě auta je nutno každý večer najít hotel pro přespání, v případě karavanu máte WC, sprchu, kuchyňku i postel stále s sebou. Lze tak nejen ušetřit, ale hlavně na své cestě budete plně nezávislí.
Karavanem po USA 2
Cestování karavanem po USA je nezapomenutelný zážitek. Dodá vám svobodu a komfort v jednom.

Plánování cesty a půjčení karavanu

Obytný vůz se v zahraničí nazývá caravan nebo v USA RV (recreational vehicle). Pro Američany představuje jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak objevovat krásy své země. Díky tomu jsou po celé zemi vysázeny kempy a stanice pro čerpání energií do karavanů.

Při vašich cestách, hlavně v sezóně, narazíte na stovky karavanů. Pokud si tedy budete s něčím lámat hlavu, pomoc máte hned u ruky. Spojené státy americké jsou známé svým vstřícným a nápomocným přístupem nejen k turistům.

Rezervaci karavanu je potřeba vyřídit dostatečně dopředu. Doporučujeme až 6 měsíců před výjezdem. Všeobecně nejčastěji využívanou půjčovnou je Cruise America, na internetu lze také nalézt srovnávač půjčoven Motorhome Republic. Místo vyzvednutí karavanu volte podle velikosti depa. V případě menšího je totiž pravděpodobnost, že rezervovaný typ karavanu na vás nezbyde a budete si muset půjčit větší.

Věk pro půjčení karavanu je minimálně 25 let. Pro let z Evropy je pravidlem, že můžete začít řídit až druhý den po příletu do USA. Půjčovna se tak ujišťuje, že řidič bude dostatečně odpočatý. Počítejte tedy s ubytováním v hotelu první noc.

Výběr karavanů

Typů karavanů k zapůjčení je mnoho. Vybírejte podle vybavení a počtu cestujících osob. Zajímejte se také o náročnost přístupu k postelím, pokud cestujete se staršími členy rodiny. Zdroj: Bigstockphoto.com

Pokud plánujete rozpočet na cestu, kalkulujte s průměrnou spotřebou malého karavanu o délce 6 metrů pro 2 – 3 osob 13 milí/galon (přibližně 20 litrů na 100 km). Cena karavanu při časné rezervaci se pohybuje kolem 1 500 Kč na den bez vybavení. Připlatit je nutné za ujeté míle, dopravu z / na letiště, použití generátoru nebo někdy i dalšího řidiče. Počítejte i s příplatky za řidiče pod 30 let, který je brán jako nezkušený.

Nezapomeňte si vyřídit mezinárodní řidičský průkaz dle ženevské Úmluvy z roku 1949. Některé půjčovny tolerují evropský řidičský průkaz, nelze na to však spoléhat.

Před odletem vám půjčovna zašle instruktážní videa a dokumenty, abyste se seznámili s vaším budoucím vozem.

Vybavení karavanu a co s sebou zabalit

Karavany jsou velice dobře vybavené. Nabízejí nejen již zmíněné WC, sprchu, kuchyňský kout a postele, ale také klimatizaci, topení, lednici a mikrovlnou troubu. Doplatit si lze za nádobí, hrnce, příbory, spací potřeby, ručníky a kempingový nábytek, s sebou si tak vezměte jen osobní věci, oblečení a případně potraviny. Vhodné je vše zabalit do sportovních tašek, velké kufry není v karavanu totiž kam umístit.

Z potravin se do USA smí dovážet např. čaje, káva, konzervy, koření, med, mouka, ochucovadla, oleje, pečivo, rýže nebo sušené ovoce. Nesmí se dovážet maso, mléko, salámy nebo vejce. Zabalte si s sebou tedy to, co využijete každý den na cestách, ať nemusíte zbytečně dokupovat tyto potraviny za vyšší ceny.

Interiér karavanu

Prostory karavanů jsou sice stísněné, ale skvěle vybavené Zdroj: Bigstockphoto.com

Nezapomeňte také vyplnit cestovní registraci ESTA, pokud doba vašeho výletu nepřekročí 90 dní, jinak zažádejte o vízum. Směňte si dostatečný finanční obnos pro případ, že vám bude zamítnuta kreditní karta při platbě. Pro cestování je také vhodné nastudovat imperiální jednotky (míle, yardy, stupně Fahrenheita). V případě, že s sebou povezte i elektronická zařízení, kupte si adaptér do zásuvky.

Odlet a parkování na letišti

Počítejte s tím, že pro odlet do USA je potřeba být minimálně 2 hodiny předem na letišti. Myslete na dostatečnou časovou rezervaci, pozor na poruchy auta nebo zácpy na dálnici.

Přesun na letiště s výbavou na cestování karavanem není jednoduchý. Pokud cestujete svým autem, využijte některé z parkovišť v okolí pražského letiště Václava Havla. Pro dlouhodobé stání (na více než 7 dní) cenově nejvýhodněji vychází RH – parkování u letiště, pro krátkodobé potom Air-parking. Srovnání parkovišť podle cen, nabízených služeb a pojištění najdete na Zaparkovat u letiště.

Využití parkovišť vám nejen zajistí hlídání vozu po celou dobu vaší dovolené, ale také poskytne pomoc v případě poruchy vozu při cestě na letiště. Mnoho z nich má totiž vlastní auto a pneuservis.

Přílet a předání karavanu

Předání karavanu probíhá druhý den po vašem příletu. Půjčovna by vám měla předvést, jak se s vozem zachází a co vše nabízí. Základní podmínkou je, že vůz musí být zpětně předán ve stejném stavu jako při převzetí. Vyplatí se jej tedy na konci výletu umýt. 

Doporučujeme zkontrolovat vše, co můžete na místě. Je pravděpodobné, že při používání vozu se vyskytnout menší nedostatky, které v předávacím protokolu nejsou uvedeny (špatně fungující ventil, chybějící těsnění apod.). Při vrácení vozu na ně upozorněte, půjčovna vám vyplatí kompenzaci. Po podepsání předávacího protokolu se můžete vydat směr nové zážitky.

Fungování vozu a obsluha

V nádržích karavanu si s sebou vezete především odpadní vodu. Počítat je tedy potřeba s čerpáním nové a odčerpání té použité. K tomu slouží tzv. dumping stanice nazývané také jako sani dumps, sanitary stations, sawage disposal nebo motorhome transfer points. Před výjezdem si prostudujte jejich výskyt na vaší trese. V kempech lze tyto stanice využít za poplatek, i když tam nebydlíte, často jsou však zdarma u cest. Obsluha, ze zkušeností mnoha cestovatelů, je velice snadná.

Přespání v kempech i na parkovištích supermarketů

Pro nocování a využití neomezeného čerpání energii lze využít tzv. RV kempy. Zde se napojíte na elektřinu i vodu a můžete se v klidu sprchovat, uvařit si nebo se seznámit i s dalšími cestovateli. To vše bohužel za poplatek až 60 dolarů za noc.

Pokud chcete místo na přespání zdarma, využijte parkovišť nonstop supermarketů (např. Walmart). Nesmí však na nich být jasně stanoveno, že zde není možno stát přes noc (cedule s nápisem "No Overnight Parking"). Využívat lze také odpočívadla u dálnic, kde je někdy limitovaná délka stání na 8 hodin, a v centrech pro parkování nákladních aut (Pilot Truck Center), to vše bez poplatků.

Karavan

Při cestování karavanem lze zaparkovat v přírodě a vychutnat si romantický nikým nerušený klid. Zdroj: Bigstockphoto.com

Při cestování karavanem nečekejte luxus, očekávejte však nezapomenutelné dobrodružství. Cestování je sice pomalejší než autem, ale mnohem pohodlnější. Odpadne vám každodenní balení zavazadel, svůj „hotelový pokoj“ si totiž stále vezete s sebou. Ve svém karavanu si navaříte, odpočnete a jediné, co konzumujte, jsou zážitky a radost z cesty.

Autor: Patrik Neumeister Út, 08/08/2017 - 10:32

Zájezdy

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-