Čím udivuje svět nejdelší vodopád Severní Ameriky

Největší v Kalifornii, USA i celé Severní Americe. Yosemitský vodopád dokonce patří mezi 20 nejdelších vodopádů na celém světě. Není divu, že průvodci považují vodopád za nejkrásnější místo celého národního parku.
Yosemitský vodopád zdálky
Na jaře je proud vody jasně vidět z velké dálky.
Zdroj: bigstock.com

Američané si slavné národní parky rádi vybírají jako kulisy k filmovým trhákům. Mimochodem, když jsme u těch slavných filmů, v Yosemitském národním parku se točil Star Trek V, Maverick, Monty Python a svatý grál, Indiana Jones a chrám zkázy, Gran Turismo 4 a spousta dalších snímků.

Filmové triky mohou vzhled kulis trochu dotáhnout, ale v yosemitských lesích to ani není třeba, tady se příroda hodně vyřádila a netřeba jí pomáhat. Především v okolí Yosemitského vodopádu. Tenhle ikonický proud vody patří mezi dvacet nejdelších vodopádů světa, a je vůbec nejdelší v Kalifornii a celých Spojených státech amerických.

Yosemitský vodopád v období dešťů

V deštivých obdobích nejkrásnější nejen vodopády, ale i krajina pod nimi. Zdroj: bigstock.com

Yosemitský vodopád v období sucha

K vodopádům vedou krásné zpevněné cesty. Zdroj: bigstock.com

Vyhledávanou atrakci dělá z Yosemitského vodopádu hlavně jeho úctyhodná délka. Celkem měří 739 m. Jen tak pro zajímavost, nejdelší český vodopád má na délku 148 m (Pančavský vodopád).

Kdy se vydat k Yosemitským vodopádům

Tak jak to u vodopádů bývá, nejlepší čas pro pozorování vodopádů přichází na konci jara, kdy už roztály zásoby sněhu z vrcholků hor. Vodopády jsou v plné síle a proud vody přepadající přes okraj skály v pohoří Sierra Nevada lze vidět z velké dálky.

Horní část Yosemitských vodopádů

Yosemitské vodopády mají tři části (horní, střední a spodní). Takhle vypadá ta vrcholová. Zdroj: bigstock.com

Yosemitský národní park je oblíbený i díky skvělé poloze. Sousedí totiž s několika dalšími vyhledávanými zajímavými místy USA. V vzdálenosti do 250 km (což je ve Spojených státech v podstatě za humny) narazíte na prastaré obří stromy Národního parku Sequoia, Údolí smrti, hráčský ráj Reno, města San Jose nebo San Francisco a několik chráněných lesních oblastí.

Rádi byste se podívali do yosemitských lesů, na Velký kaňon, do Las Vegas nebo Los Angeles? Připojte se k nám na cestu po nejkrásnějších místech amerického západu.

Autor: Jan Švestka So, 05/12/2018 - 03:26

Zájezdy do této oblasti

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-