Ďáblova zahrada nabízí pekelně dobrou vyhlídku

Říká se tomu Ďáblova zahrada, protože tak podivné a fantaskní tvary snad ani nemohla příroda vytvořit sama, ale jen s dopomocí samotného knížete pekel. Jak se nejvyšší z čertů vyřádil poblíž Moabu ve státě Utah?
Double Arch při západu slunce
Double Arch.
Zdroj: bigstock.com

Celou oblast, které se přezdívá Ďáblova zahrada, najdeme na severu Národního parku Arches a velmi snadno nás k ní zavede silnice s příznačným jménem – Devil’s Garden Road.

Místo fascinuje návštěvníky mnoha skalními oblouky, sloupy, stěnami a dalšími útvary roztodivných tvarů. Představíme si ty nejpohlednější a nejslavnější z nich.

Landscape Arch

Úzký kamenný pás nejdelšího oblouku celého národního parku (o délce 88 metrů) se klene přes uzavřenou lokalitu (část oblouku se zřítila a procházet tudy je nadále rizikové). Nicméně cesta sem ubíhá příjemně. V okolí se nenachází žádné výraznější stoupání, trasa je tedy hodně plochá a vhodná i pro fyzicky méně zdatné turisty. Landscape Arch patří mezi nejznámější útvary parku.

Landscape Arch

Landscape Arch. Zdroj: bigstock.com

Dark Angel

Temný anděl dostal své jméno podle tmavých odstínů na povrchu 45 metrů vysokého kamenného sloupu.

Double O Arch

Double O Arch nebo Double Arch je zajímavě vypadající dvojice oblouků vedle sebe. Oproti většině ostatních oblouků mají tu zvláštnost, že nevznikly obvyklejší boční erozí, voda je vymlela shora.

Double Arch při západu slunce

Double Arch. Zdroj: bigstock.com

Tunnel Arch

Kouzlo tohoto oblouku netkví v jeho velikosti, nýbrž v jeho symetričnosti. Do kamene se tu zavrtala díra o průměru asi 8 metrů, která opravdu vytváří cosi jako tunel v mohutné kamenné mase.

 Private Arch

U Soukromého oblouku opravdu příliš lidí nepotkáte. Patří totiž k těm nejvzdálenějším od vstupu do parku . Na samotný sever oblasti nezavítá každý, a tak je tu příjemný klid. Izolovanost místa umocňuje mohutná masa kamene vrchní část oblouku, přes níž toho není příliš vidět.

Private Arch

Private Arch. Zdroj: Ronnie Macdonald from Chelmsford, United Kingdom (41 Private Arch 8) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Wall Arch – R. I. P.

Mezi největší skvosty oblasti dlouho patřil i Wall Arch, který ovšem roku 2008 vinou eroze spadl. Správci parku ho za nebezpečný označili už 17 let před kolapsem. To není nic neobvyklého, za posledních 50 let se zřítily čtyři desítky zdejších útvarů.

 

Autor: Jan Švestka So, 04/21/2018 - 06:02

Zájezdy do této oblasti

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-