Fort Jefferson: masivní chlouba Floridy z šestnácti miliónů cihel

Na Floridu se obvykle jezdí za sluníčkem a vlnami oceánu, za vodními radovánkami a bezstarostnými dny. Pokud tu ale přece jen budete chtít objevit i něco málo z historie, naplánujte si výpravu do Fort Jefferson na ostrově Garden Key.
pohled shora na Fort Jefferson
Fort Jefferson je masivní pevnost z 19. století.
Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pojďme se nejdřív ale trochu zorientovat. Florida se pyšní mořským národním parkem Dry Tortugas, který se nachází asi 110 km západně od Key West. Drtivou většinu parku, tedy jeho 99 %, tvoří vody Mexického zálivu a ono 1 % pevniny zaujímá několik ostrůvků. Symbolem a dominantou národního parku je však historická vojenská pevnost Fort Jefferson.

Vítejte v největší cihlové stavbě na západní polokouli

Pevnost byla stavěna v letech 1846-1875, ale dokončena nebyla nikdy. Tvoří ji neuvěřitelných 16 miliónů cihel červené barvy, díky níž je Fort Jefferson velmi pěkně viditelná i z dálky. Původně měla pevnost sloužit jako základna pro boje s piráty, šlo o strategicky chráněné kotviště, které bylo platnou součástí pevnostního řetězce na trase spojující Maine a Kalifornii.

Fort Jefferson

Fort Jefferson je dominantou národního parku Dry Tortugas. Zdroj: www.bigstockphoto.com

V pevnosti Fort Jefferson se nikdy neodehrály ukrutné boje, svou úlohu však plnila dokonale – zajišťovala klid a mír. Díky pevnosti měli Američané dlouho kontrolu nad tím, kdo opouští ostrovy a kdo do Mexického zálivu připlouvá. Na konci 19. století měly v jejích útrobách práci a domov dvě tisícovky lidí.

„V chládku“ tu poseděl prezidentův vrah

Historie pevnosti ale byla ještě zajímavější, sloužila totiž i jako vězení během války Severu proti Jihu. Zavíráni sem byli hlavně dezertéři, ale nejznámějším vězněm byl i vrah, a to vrah samotného Abrahama Lincolna, Samuel Mudd.

Jak se vyvíjela technika a střelné zbraně, důležitost pevnosti začala brát za své, až byla nakonec opuštěna. Američané si ale naštěstí byli vždy jistí tím, že je pro ně coby památka důležitá. Od roku 1935 je proto národní památkou.

přístaviště u Fort Jefferson

Přístaviště Fort Jefferson omývá průzračná voda. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kdy se do pevnosti vydat a co to bude stát?

Pevnost Fort Jefferson je otevřena po celý rok vždy od svítání do setmění, celý ostrov Garden Key můžete prozkoumávat 24 hodin denně. Lístek pro dospělého na ostrůvek stojí 10 dolarů, děti do 15 let sem mohou zdarma. V ceně lístku na Garden Key je i vstup do pevnosti, kterou si pak můžete projít sami nebo s průvodcem. Budete-li chtít na ostrově zůstat přes noc, počítejte s výdajem 15 dolarů za kemp.

Autor: Petra Malá So, 11/04/2017 - 18:33

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

To nejlepší z Floridy

Putování státem slunce, pláží a zábavy

již od
43 490,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-