Halloween je za dveřmi. Kde se vzal a jak ho oslavit

Američané se zítra budou bát! V úterý 31. října 2017 totiž oslaví svátek koledníků, vydlabaných dýní a strašidelných kostýmů, svátek památky všech svatých - halloween.
Malá a holčička a ručně vyřezávaná dýně na Halloween - Amerika.cz
Děti v USA Halloween vskutku milují.
Zdroj: Bigstock.com

Halloween je původně keltský svátek, který má jistou tradici v USA, Kanadě, Austrálii, Velké Británii, Irsku a dalších anglosaských zemích. Slaví se každoročně 31. října, den před křesťanským svátkem Všech svatých (1. listopadu).

Původní název All Hallows‘ Eve označuje právě předvečer dne Všech svatých, kdy si lidé připomínají své předky, s nimiž už se museli nadobro rozloučit. První zmínky o tomto svátku sahají do roku 1745, od té doby docházelo ke komolení názvu, až vznikl Halloween

Historie svátku je ještě delší

Ačkoli první dochované zmínky přímo o Halloweenu (s původním názvem) se datují k roku 1745, svátek jako takový se konal už o mnoho let dříve a pojil se s keltskými slavnostmi Samhain, tedy slavnostmi, jimiž Keltové vítali zimu. Už od 16. století prý lidé chodili na konci října převlečeni do kostýmů a koledovali o potraviny.

Od Keltů se tradice tohoto svátku dostala do Ameriky v průběhu 19. století, kdy docházelo k velké migraci Skotů a Irů. Zejména ve východní části USA, kde měli svou baštu puritáni, se lidé svátku bránili.

Halloweenské zvyky: výzdoba, koledování a kostýmy

Symbolem celého podzimu a Halloweenu obzvlášť jsou samozřejmě dýně. Jako dekorace slouží v interiéru i před domem, mohou být jen tak postaveny a ponechány bez úpravy (maximálně umyté), nebo je zvykem je vydlabávat a vytvářet jim nejrůznější škleby – přátelské, ale spíše nepřátelské a strašidelné. Velmi populární je tzv. lack-o‘-lantern, tedy vydlabaná dýně se svíčkou uvnitř.

Dýně na stole

Děti dostanou v průběhu svátku hodně sladkostí. Zdroj: Bigstock.com

Všichni, kteří rádi dávají svému domovu sezónní nebo sváteční výzdobu, kupují nebo vytvářejí nejrůznější hrůzostrašné dekorace. Skvělé je, že ty nejlepší se dají jednoduše vyrobit, a to za pakatel. Může jít o duchy, pavouky, pavučiny, čarodějnice, čarodějnické klobouky, mrtvoly, sklenice s nápisem „jed“ i mnohé další. Fantazii se meze nekladou.

K Halloweenu dále neodmyslitelně patří kostýmy, které navozují strach a které symbolizují duše zemřelých, na něž se během svátku vzpomíná. Nejčastěji se děti převlékají za čaroděje a čarodějnice, duchy, mrtvoly nebo nestvůry.

V těchto kostýmech pak děti vyrážejí v podvečer na koledu, v anglicky mluvících zemích zvoní u domů a hlásají heslo „trick or treat“, tedy něco ve smyslu „dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“. Když koledu od obyvatele domu nedostanou, je běžné, že mu například pomalují dveře nebo automobil (ovšem tak, aby se vše dalo smýt a nevznikla škoda).

Krásný svátek s krásnou myšlenkou

Zatímco u nás si tradičně připomínáme své zemřelé blízké na svátek Památky zesnulých (lidově Dušičky - 2. 11.), kdy jim nosíme květiny na hřbitov, v anglicky mluvících zemích berou tuto příležitost jinak, a to docela sympatickým způsobem. Kromě toho – víte, že můžete vydlabat dýni a vložit do ní zapálenou svíčku za každého vám blízkého, kdo už mezi námi není? Jedna dýně symbolizuje jednu duši. A to je hezké, ne?

Autor: redakce Po, 10/30/2017 - 06:26

Zájezdy

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-