High Roller v Las Vegas: Největšímu ruskému kolo světa šlape na paty Dubaj

Města: 
New York Wheel, High Roller nebo snad Ain Dubai? To jsou tři ruská kola, na která narazíte, když začnete pátrat po tom vůbec největším a nejvyšším. To dosud stále stojí v Las Vegas. Zanedlouho by ale mohlo být všechno jinak.
Nejvyšší ruské kolo na světě
High Roller - v současnosti nejvyšší ruské kolo na světě najdete v Las Vegas
Zdroj: bigstockphoto.com

Ačkoli plány na dokončení newyorského High Rolleru vzaly za své a kolo stále ještě nebylo dostavěno ani otevřeno veřejnosti, na paty mu šlape dubajské kolo, na kterém by se mohla veřejnost poprvé svézt koncem roku 2018. Ale nepředbíhejme. Titul největšího ruského kola světa stále ještě drží lasvegaské High Roller.

Tři metry navrch…

Lasvegaské High Roller bylo veřejnosti poprvé otevřeno začátkem dubna roku 2014. Pochlubit se mohlo úctyhodnými 168 metry, přičemž předčilo kolo Singapore Flyer (165 metrů) a London Eye (153 metrů). Atrakce je součástí rozsáhlého hotelového komplexu s restauracemi, bary, kasiny a obchody, jehož zbudování vyšlo jistou společnost na 550 miliónů dolarů.

2 000 LED dioda 1 120 pasažérů

Zajímavostí ruského kola High Roller je také to, že jej v noci osvětluje na 2 000 LED diod a v jednu chvíli se na něm může projíždět až 1 120 pasažérů. Každá z klimatizovaných kabin, vybavených několika plochými televizemi a dockem pro iPod, pojme až 40 lidí a cena svezení začíná na 500 korunách. Pokud si přejete využít ta nejlepší místa, pak si budete muset připlatit asi dalších 700 Kč. Výstavba kola započala v roce 2011 a trvalo to přesně tři roky, než byla dokončena a otevřena veřejnosti.

High Roller v Las Vegas

Největší ruské kolo současnosti. Zdroj: bigstockphoto.com

Svatba na ruském kole?

Kolo je veřejnosti otevřeno každý den od 12:00 do 2:00 ráno, poslední jízda je vždy v 1:30. Najdete ho na konci známé ulice Strip, která je doslova prošpikovaná luxusními hotely, bulváry, kasiny, ale třeba také svatebními kaplemi. Mimochodem – když už jsme u těch svateb – v případě zájmu se můžete na kole High Roller nechat také oddat. Lákavá nabídka? Jistě, pokud nevěsta netrpí strachem z výšek a klaustrofobií.

Další světoví velikáni

  • High Roller v Las Vegas mělo „trumfnout“ newyorské ruské kolo New York Wheel. Bohužel výstavbu provázely samé komplikace, a ačkoli mělo být kolo otevřeno nejdříve v roce 2016 a pak o rok později, stále se na něm nesvezl ani živáček.
  • Lasvegaského velikána by ale mohlo v nejvyšší době trumfnout dubajské Velké oko – jak se kolu Ain Dubai přezdívá. Pokud půjde vše podle plánu, pak by mělo první pasažéry svézt během letošního roku.
  • Na paty lasvegaskému velikány šlape i Singapore Flyer – druhé největší ruské kolo světa s výškou téměř 165 m, což je o 30 m více, než má proslulé London Eye. Kolo má 28 kabin, které přepraví až 28 osob.
  • A když už jsme se zmínili o London Eye i jemu musíme věnovat pár řádků. Tohle ruské kolo je od roku 1999 největší vyhlídkové kolo v Evropě. Jeho výška činí 135 metrů a stojí na západním okraji Jubilee Gardens na jižním nábřeží řeky Temže v Londýnském obvodu Lambeth mezi Westminsterským a Hungerfordským mostem. Kolo tvoří 32 klimatizovaných kabinek, které cestující vezou rychlostí 0,26 m/s (asi 0,93 km/hod) takže jedna otáčka trvá asi 30 minut.
Autor: Vendula Vrablová Pá, 06/01/2018 - 00:00

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-