Hororový Timberline Lodge: Hotel, po němž pobíhal šílený Jack Nicholson

Nápad napsat další z hororových knih získal Stephem King během svých toulek Coloradem. Ubytovaný sice nebyl ve zmíněném Timberline Lodge, ale v hotelu Stanley. Po tom co si do pokoje vynesl kufry, musel jej na malou chvíli opustit. Jakmile se vrátil, veškerý jejich obsah byl vybalený a čekal na uložení.
Timberline Lodge je horskou chatou nacházející se nedaleko Portlandu
Okolí hotelu Timberline Lodge posloužilo jako filmový exteriér pro snímek Osvícení.
Zdroj: Vendula Vrablová

King si nedokázal vysvětlit, jak se jeho oblečení dostalo z kufru ven, když během jeho nepřítomnosti pokoj nikdo nenavštívil. A v hlavě se mu zrodil nápad napsat horor z hotelového prostředí, kde sehrává hlavní roli šílenství v doprovodu krvežíznivých duchů. Tak vznikla knižní předloha a následně také stejnojmenný film Osvícení.

Šílený Jack Nicholson a mrtvá dvojčata

Děj filmu se točí okolo hrůzu nahánějícího hotelu, ve kterém začne jako správce pracovat spisovatel Jack Torrance (Jack Nicholson) společně s manželkou a synem. Majitel hotelu ale rodinu varuje – hotel působí velmi stísněným a hrůzostrašným dojmem, poslední správce tady společně s celou rodinou našel smrt. Navíc přístup do pokoje číslo 237 je přísně zapovězen. Rodina jeho varování samozřejmě nebere vážně a vše vypadá zpočátku idylicky.

 

Jackovi se ale postupně začnou zjevovat předchozí obyvatele hotelu, včetně zavražděných dvojčat a mrtvé ženy bývalého správce. Pojme tak podezření, že tady něco není v pořádku. V hotelu se začnou dít nevysvětlitelné věci a většinu času strávíme pozorováním pološíleného Jacka Nicholsona, který pobíhá po hotelu a nahání manželku, kterou mu duchové přikázali zabít. Jak to celé dopadne? Víc vám pochopitelně neprozradíme.

Čachry s počtem pokojů a nepodařená krev

Všechny scény zevnitř hotelu byly natočené v Elstree studiu v Anglii. Jedna z místností, pod vlivem horka generovaného osvětlením, dokonce vyhořela a musela být postavena znovu. Venkovní záběry byly natočeny právě u hotelu Timberline Lodge v Oregonu. Ve filmu se objevuje přísně zapovězený pokoj číslo 237. Hotel má ale ve skutečnosti pouze 217 pokojů. Majitel hotelu totiž požádal režiséra, aby hororový pokoj označil vyšším číslem, než kolik pokojů hotel ve skutečnosti má. Důvod byl prostý – obava z toho, že hosté se v „zapovězeném“ pokoji již nebudou chtít ubytovat.

Natáčení snímku Osvícení ovšem přineslo spoustu dalších (mnohdy i humorných) zážitků. Režisérem filmu je Stanley Kubrick, který je známý svou precizností a tím, že natáčí jednu scénu rovnou několikrát. Asi nejvíce ho rozladila scéna, kdy se z hotelového výtahu vyvalí litry krve. O barvě, která měla krev simulovat, neustále prohlašoval, že nevypadá jako krev a scénu točil několikrát. Jen pro představu – přípravy na tuto konkrétní scénu trvaly přesně devět dnů. Jednu ze scén ale nechal režisér opakovat herce 120 krát.

 

Zajímavosti o Timberline Lodge

  • Horská chata Timberline Lodge se nachází na jižní straně Mount Hood v okrese Clackamas, asi 97 kilometrů východně od Portlandu (města, kde nedaleko je podívaná jak z Pána prstenů)
  • Postavena byla během let 1936 až 1938
  • Na jejím vybavení pracovali místní řemeslníci dnem i nocí
  • Nekvalifikovaní řemeslníci pobírali 55 centů (o 5 centů víc si mohli přivydělat ti nejodvážnější řemeslníci při stavbě nejslavnější přehrady v USA) za hodinu, ti kvalifikovaní 90 centů
  • Na výstavbě a zařízení hotelu pracovalo asi 100 osob ubytovaných v nedalekém stanovém městečku
  • Timberline Lodge je národní památkou
  • Chata je umístěna v nadmořské výšce 1817 metrů
  • Vnější stěny v přízemí jsou vystavěny z obřích balvanů
  • Za návrhem hotelu stojí architekt Gilbert Stanley Underwood
  • Hotel sem i po letech látá zástupy turistů, kteří chtějí na vlastní oči vidět místo, kde se hororový snímek nacházel
Autor: Vendula Vrablová Pá, 02/16/2018 - 00:00

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-