Jezero Waiau: ledová voda na tropickém havajském ostrově

Představte si neuvěřitelně ledovou vodu na jednom z havajských ostrovů. Zní to neuvěřitelně? Přesto je to pravda. A není to zdaleka jediný důvod, proč je fascinující. Například se dlouho věřilo, že nemá dno.
jezero Waiau
Jezero Waiau má ledovou vodu, i když se nachází na tropickém ostrově.
Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jezero Waiau se nachází nahoře na sopce Mauna Kea, která je i bez něj poměrně zajímavá. Kdybychom totiž sečetli její nadmořskou výšku s její základnou pod hladinou oceánu, celkovým součtem by hravě překonala výšku Mount Everestu a byla by nejvyšší horou planety. A pak je tu ještě to jezero na jejím vrcholu…

Jezero s ledovou vodou, v níž se koupala i bohyně

Waiau je jezero alpského typu, jde jednoduše o bezodtokou přírodní nádrž ledovcového původu ve velké nadmořské výšce. Taková jezera se vyznačují úžasně čistou vodou a Waiau rozhodně není výjimkou. Zároveň je voda v něm pořádně ledová, protože ač se nachází na tropickém ostrově, v nadmořské výšce, v níž ho najdeme, úplně horko nebývá. V nadmořské výšce kolem 4 000 m se pod vodou drží permanentně zmrzlá půda.

sopka Mauna Kea

Na sopce Mauna Kea kromě jezera Waiau najdeme i známou observatoř. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Standardně se vodní plocha pohybuje mezi pěti a sedmi tisíci metrů čtverečních. Jen ta horka v roce 2010 s jezerem docela „zamávala“. Naštěstí ale řádění matičky přírody přežilo a dál se jím mohou turisté kochat.

S jezerem se také pojí několik legend, už jen proto, kde se nachází. Havajani ho vždy považovali za významné místo, což je patrné z archeologických vykopávek v okolí sopky. Podle mytologie se sem chodila koupat sněžná bohyně Waiau, která se tu mohla klidně i potápět, protože jezero prý nemá dno. Tedy pochopitelně ho má, ale staří domorodci věřili, že jezero pokračuje do hloubi sopky a možná je bezedné. My dnes už víme, že není. Měřením bylo zjištěno, že maximální hloubka dosahuje 12 metrů.

Autor: admin St, 10/11/2017 - 18:12

Zájezdy do této oblasti

Havajské ostrovy

Vítejte v ráji pohádkových možností. Od východu do západu slunce zvou nekonečné pláže, příkré útesy a ukryté zátoky ke koupání, surfování a potápění...

již od
46 990,-