Kdy se v USA mění čas

Blíží se březnová změna času. Tak jako Českou republiku čeká i Spojené státy Americké. Kvůli rozlehlosti USA a rozprostření do šesti časových pásem je to v Americe o něco složitější než u nás.
New York a starodávné hodiny
Hodiny, které vás přenesou do zlatých časů dvacátých let minulého století v NYC

Na jaře o hodinu vpřed (ze dvou na tři), na podzim o hodinu dozadu (ze dvou na jednu), to mají Američané při posouvání hodinových ručiček (v dnešním digitálním světě spíše obrazném) s Čechy, Moravany a Slezany společné. Drobně se liší jen podzimní termín posunu: V Americe přichází druhou neděli v březnu, a první neděli v říjnu (u nás poslední neděli v březnu a poslední neděli v listopadu).

Posuny mají stejný důvod jako v Evropě – šetření elektřiny kvůli měnícím se světelným podmínkám v průběhu roku. Neprobíhá však v celých USA naráz. Nastupuje v pěti etapách – Spojené státy totiž zasahují do šesti časových pásem. Pokud vám nesedí počty, máte pravdu šest pásem, pět etap změn, nesoulad způsobuje Aljaška, jediný stát nejzápadnější americké časové zóny, jenž na změnu času nepřistoupil.

Kde v USA se čas nemění

Nebyla by to Amerika, aby se v nějakém celostátním pravidle několik států nepostaralo o výjimku. V tomto případě jde o dva – Havaj jsme zmínili, druhým státem je Arizona, konkrétně její větší část. Severovýchodní cíp změnu času dodržuje. Do roku 2006 patřila do této skupiny také Indiana. Celostátní zákon upravující hospodaření s denním světlem platí od roku 1967 a dává jednotlivým státům možnost na toto pravidlo nepřistoupit.

A co zámořské kolonie Spojených států? Ty beze zbytku podle místních zvyklostí v okolních státech časové posuny nemají. Konkrétně se jedná o Americkou Samou, Guam, Severní Mariany, Portoriko, Americké Panenské ostrovy a další menší odlehlé ostrovy v Tichomoří.

Mimochodem, znáte americká časová pásma?

Východní – např. New York – o 6 hodin méně než v České republice.

Centrální – např. Chicago – o 7 hodin méně než v České republice.

Horské – např. Salt Lake City – o 8 hodin méně než v České republice.

Pacifické – např. Los Angeles – o 9 hodin méně než v České republice.

Aljašské – např. Anchorage – o 10 hodin méně než v České republice.

Havajské – např. Honolulu – o 11 hodin méně než v České republice.

Autor: Jan Švestka Ne, 03/10/2019 - 07:43

Zájezdy

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-