Když lovili Moby Dicka. Poznejte prastarou Havaj

Moře šplouchá, domorodci berou ručně vyřezané loďky a vydávají se na moře pro potravu na další dny. Romantika jako z knihy, bohužel už hodně starý výjev. V Lahaině na něj ovšem dávají stále vzpomenout. Tady můžete romantické časy prožívat i dnes.
Lahaina na havajském ostrově Maui
Lahaina na havajském ostrově Maui.
Zdroj: bigstock.com

Oahu má hlavní město Honolulu a legendární pláž Waikiki, Kauai zase fotogenické pobřeží s barevnými útesy a věčně zelenými lesy. A hlavní ostrov Havaj (Big Island) se pyšní vulkanickým národním parkem. Ale co Maui? Na něj se mezi Havajskými ostrovy neprávem zapomíná. A přitom ukrývá tak nádherné místo, jakým je bezesporu městečko Lahaina.

Tam, kde lovili Moby Dicka

Na západní straně ostova Maui, 45 minut jízdy z letiště Kahului, najdete místo, jehož název znamená „nemilosrdné slunce“.  Drsný název ale Havajany od Lahainy neodrazoval, naopak jich tu vždy žilo poměrně hodně. Díky výborné poloze u moře se tu shromažďovali velrybáři, v polovině 19. století se jich na čtyřech stovkách lodí vydávalo na moře okolo 1500. Právě toto období zvěčnil Herman Melville v románu Moby Dick.

Pláž Kaanapali na Havajském ostrově Maui

Kaanapali je nejslavnější pláž v Lahaině i na celém Maui. Zdroj: bigstock.com

Velryby v nejvýznamnějším místě Maui stále hrají obrovskou roli. Lidé sem jezdí, protože poblíž zdejších břehů se nachází jedno z nejlepších míst na pozorování keporkaků na celém světě. Ideálně v zimních měsících.

Nemilosrdné slunce si zamilujete

Lahaina bývala kdysi dávno hlavním městem Havajských ostrovů. Dnes tady žije přes 11 tisíc lidí a turistům zpříjemňují pobyt na ostrově desítky stylových restaurací, uměleckých galerií a obchůdků s rukodělnými výrobky.

Město patří do vybrané společnosti zanesené do amerického Národního registru historických míst. Udržují tu totiž stále ráz staré Havaje. V „nemilosrdném slunci“ najdete celou řadu starobylých staveb (například námořnický špitál), muzeí a galerií, demonstrujících život na ostrově.

Nejstarší banyán v Americe na Havaji

V Lahaině na Maui mají i největší a nejstarší banyán v Americe. Zdroj: bigstock.com

Historické jádro zabírá celkem 222 tisíc m². Jako klenot se v něm blyští zástavba Front street, ulice kopírující západní pobřeží severozápadního výběžku ostrova. Architektonické dějiny Havaje přímo u moře, k tomu ještě místní speciality v restauracích přímo v ulici. Málokterý návštěvník si Lahainu během návštěvy nezamiluje.

Autor: Jan Švestka Út, 09/11/2018 - 00:00

Zájezdy do této oblasti

Havajské ostrovy

Vítejte v ráji pohádkových možností. Od východu do západu slunce zvou nekonečné pláže, příkré útesy a ukryté zátoky ke koupání, surfování a potápění...

již od
46 990,-