Ledovcová ruka se vypíná k oblakům. Žila zde rodina Rockefellerů nebo John Travolta

Mount Desert Island (MDI) je největší ostrov u pobřeží Maine a druhý největší na východním pobřeží Spojených států. Svou velikostí a rozlohou ho předčil pouze Long Island nedaleko New Yorku. S ostrovem je neodmyslitelně spjata také přírodní rezervace Acadia a město Bar Harbor, které sem každoročně přitahují miliony turistů z celého světa. Ačkoli se během sezóny počet návštěvníků zhruba zdesetinásobí, trvale zde žije něco málo přes deset tisíc stálých obyvatel.
Mount Desert Island
Mount Desert Island (MDI) je největší ostrov u pobřeží Maine a druhý největší na východním pobřeží Spojených států.
Zdroj: bigstockphoto.com

S vysokou návštěvností si lidé v minulosti nevěděli rady. Přijali proto několik opatření, aby ochránili jedinečnost ostrova a zároveň sem přilákali ještě více turistů. V současné době zde dochází k vybudování pokrokové dopravní infrastruktury a kyvadlové dopravy i nového návštěvního střediska. Budují se zde také nové domy pro pracovníky ve službách.

Velká ledovcová ruka

Pokud bychom se na ostrov podívali z velké výšky, přijde nám, že v jeho střední části vyrazila k nebi obří ruka. A vskutku. Tvar krajiny formoval obří ledovec, který zde vytvořil zaoblené horské vrcholy, protáhlé rybníky a jezera, mnoho balvanů a sedm kilometrů dlouhý fjord nazývaný jako Somes Sound (zajímavostí je i výslovnost, který o fjorfu hovoří jako o fjardu). Nejvyšší horou ostrova je hora Cadillac, kterou najdeme v nadmořské výšce 466 metrů nad mořem. Z hory se vám naskytnou úchvatné pohledy po okolní krajině, jíž formoval ledovec.

Původními obyvateli byli indiáni

Původní obyvatelé Mount Desert Islandu byli indiáni z kmene Abnaki, kteří zemi nazývali Pemetic. Původně si lidé mysleli, že indiáni nežili přímo na ostrově, ale na pevnině a na ostrov jezdívali lovit ryby a měkkýše. Poslední historické nálezy ale ukazují opak. Mírnější pobřežní počasí je v zimních měsících zdržovalo na místech, jako je Mount Desert Island. Na jaře se ale odvážili dál do vnitrozemí lovit lososy ve zdejších řekách. Více informací o životě původních obyvatel najdete v muzeu Abbe. Své současné jméno získal ostrov podle francouzského průzkumníka Champlaina, který zde v roce 1604 přijel lodí.

Ostrov s pouhými čtyřmi městy

Spousta turistů., kteří sem míří, je překvapena tím, že na ostrově se nacházejí pouze čtyři skutečná města. Je jím Bar Harbor, Mount Desert, Southwest Harbor a Tremont. Město Bar Harbor zahrnuje části Eden, Hulls Cove, Salisbury Cove a Town Hill. Město Mount Desert je tvořeno částmi Hall Quarry, Northeast Harbor, Otter Creek, Seal Harbor and Somesville a nemá žádné větší městské centrum. Southwest Harbor je tvořeno částmi Manset a Seawall. Bass Harbour, Bernard, Seal Cove a West Tremont jsou součástí města Tremont.

Zajímavosti o Mount Desert Island:

  • Mezi slavné obyvatele ostrova patří například rodina Rockefellerů, John Travolta nebo Tim Robbins.
  • Mount Desert Island je největším ostrovem Maine a druhým největším na východním pobřeží USA.
  • Ostrov má čtyři města a několik menších obcí, která pod ně spadají.
  • Ostrov každý rok navštívit zhruba 2 až 2,5 milionu turistů.
  • Poslední ledovcové období, které ovlivnilo tuto oblast, skončilo před 18 000 lety.
  • Velké ledovce se přesouvaly po zemi hlemýždím krokem – pouze několik metrů ročně.
  • Na ostrově najdete metamorfní, sedimentární a vyvřelé horniny.
  • Na ostrově je v současnosti pouze jedna jediná silnice.
  • Správný výslovnost je nikoli „desert“, ale „dezert“ – jde totiž o slovo francouzského původu.
Autor: Vendula Vrablová St, 09/26/2018 - 08:52

Zájezdy do této oblasti

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-