Co ukrývá NP Wrangell-St. Elias? Aktivní sopku i největší piedmontský ledovec Severní Ameriky

Patříte k dobrodruhům, které láká drsná krása Aljašky, největšího amerického státu, který však zároveň patří k těm nejřídčeji osídleným? Pak byste určitě měli vědět, že každému zájemci nabízí skutečně nezapomenutelné zážitky.
jezero Nazina
Aljaška je ohromující. V NP Wrangell-St. Elias se o tom přesvědčíte.
Zdroj: www.bigstockphoto.com

Třeba v podobě národního parku Wrangell-St. Elias, který oficiálně vznikl v roce 1980. Ten skýtá jeden z nejvyšších horských reliéfů na světě. Devět hor z národního parku patří k šestnácti nejvyšším ve Spojených státech. A je na ně fakt smrtelně krásný pohled. Zajímavé je, že národní park má hned čtyři pohoří a podle dvou z nich získal svůj delší název: jde o Wrangellovo pohoří a pohoří svatého Eliáše.

Právě ve druhém zmíněném najdeme nejvyšší horu celého parku, jíž je Mount Saint Elias se svými obdivuhodnými 5 489 m. Zároveň jde o druhou nejvyšší horu Států a Kanady. Wrangellovo pohoří se zase pyšní aktivní sopkou Mount Wrangell, která dosahuje výšky 4 317 m.

A samozřejmě nechybí ani ledovce. Malaspina Glacier je se svou rozlohou 3 900 km2 největším piedmontským ledovcem v Severní Americe. Nabesna Glacier je zase nejdelším údolním ledovcem na světě. Měří 85 km.

jezírko v NP Wrangell-St. Elias

Národní park vás překvapí. Na každém kroku. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Ráj pro turisty, pozorovatele i rybáře

Pokud milujete dlouhé túry, tenhle národní park si zamilujete taky. Můžete se vydat na kratší procházky, ale naplánovat i celodenní dobrodružství. Návaznost NP Wrangell-St. Elias na okolní parky, jako je Glacier Bay, Kluane a Tatshenshini-Alsek, slibuje pořádné zážitky.

Navštívit byste rozhodně měli jak North District, tak South District. První zmíněná oblast se nachází poblíž silnice Nabesna a její součástí je historické území Chisana, kde se dříve těžilo zlato a měď. V South District vás zase určitě zaujme důlní městečko Kennecott, které je dnes na seznamu historických památek.

důlní městečko Kennecott

Ten, kdo se zajímá o historii, by neměl vynechat návštěvu důlního městečka Kennecott. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Uprostřed téhle božské divočiny si můžete dokonce půjčit raft nebo kajak. Svezení na něm a pozorování okolní přírody z hladiny řeky Chitina River je nezapomenutelné. Stejně tak nádherné je spatřit něco ze zdejší fauny – třeba horské kozy nebo černé a hnědé medvědy.

A jestli se nechcete jen toulat přírodou, můžete si tady zkusit taky zarybařit. Možnost je sice zákony omezená, ale některé druhy ryb si tady můžete chytit úplně beztrestně.

Autor: admin So, 05/26/2018 - 10:00

Zájezdy do této oblasti

Dobrodružství Aljašky a Yukonu

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory.

již od
98 490,-