Necenzurované zážitky z cest po USA: San Francisko

Města: 
San Francisko - na první pohled malé město ukrývající nespočet obyvatel i atrakcí. Pokud máte jen pár dní na návštěvu, musíte si jasně vybírat, kam vaše kroky povedou. Co stojí za to doopravdy vidět a co je jen navoněná mrtvola? Prošlapané kecky a 3 dny v tomto městě mi daly jasnou odpověď.
Viktoriánské domy na svazích San Francisca
Cable cars stoupající do sanfranciských svahů jsou symbolem města.
Zdroj: bigstock.com

Příjezd na Sanfranciský poloostrov jsem zvolil autobusem Megabus ze své předešlé návštěvy Los Angeles. Díky cestě po mostě Bay Bridge ze sousedského Oaklandu se mi naskytl nádherný pohled na celé město včetně ostrova Alcatraz a slavného Golden Gate Bridge. Jednalo se o ochutnávku všeho, co na mě čekalo v následujících dnech. Po vystoupení na nádraží jsem vzal batoh na záda a díky krátkým vzdálenostem a kvůli vysoké ceně městské dopravy se vydal pěšky směr hostel Orange Village.

Bay Bridge v San Franciscu

Plánujete do SF přijet autem nebo autobusem? Pak cesta po Bay Bridge je ta pravá.Zdroj: Patrik Neumeister

Rozmanitost a atmosféra jako nikdy jinde

První den se nesl ve znamení nasávání atmosféry města, poznání obyvatel a míst v samém srdci San Franciska. Rušné ulice plné bezdomovců mě nepřekvapily, avšak jejich strmé stoupání ano. Trasa, kterou jsem měl podle mapy naplánovanou na pár desítek minut, se protáhla i na hodinu. Fyzická zdatnost při objevování krás tohoto města se rychle zdála být nutností.

Různorodost ras a národností je k vidění převážně v centru města na hlavní tepně Market Street. Zde jsem své objevování San Franciska započal. Podíval jsem se k radnici města, budově OSN, na různá náměstíčka, kterými je město poseté, nahlédl do ulic, obchodů, prošel Financial District a China Town. Vše je blízko sebe. Stačí ujít dva bloky a pocit z návštěvy San Franciska se kompletně mění. Den jsem zakončil procházkou po molech s výhledem na záliv a nádherně osvícený Bay Bridge, který mě do města stejný den přivedl.  

Amorův luk v San Franciscu

Reputaci shovívavosti a romantičnosti města podtrhuje socha Amorova luku a šípu. Zdroj: Patrik Neumeister

Věznice plná historie

Nejsilnější zážitek z celé návštěvy San Franciska pro mě představovala exkurze do bývalé věznice na ostrově Alcatraz hned druhý den. Díky mnohým filmům a spojení tohoto ostrova převážně s vězením jsem očekával nudnou prohlídku. Opak byl pravdou. Alcatraz nabízí historii a příběhy, které zůstávají skryté pouze znalým. Kromě věznice totiž na ostrově bylo vybudované i město, kde bydleli bachaři a jejich rodiny.

Ostrov Alcatraz s věznicí

Ostrov Alcatraz nabízí kromě věznice také polorozbořené město, které je dnes přírodní rezervací. Zdroj: Patrik Neumeister

Ostrov Alcatraz je dnes přírodní rezervací, kde hnízdí na bývalých venkovních prostorech pro trestance početné ptactvo. Atmosféra i výhled na samotné San Francisko je nevídaný a těžko popsatelný. Pokud něco nesmíte vynechat, pak je to právě návštěva Alcatrazu. Díky velkému zájmu doporučuji zakoupit si lístek několik dní před návštěvou.

Pohled na San Francisko z ostrova Alcatraz

Pohled na San Francisko z ostrova Alcatraz je doslova dechberoucí. Zdroj: Patrik Neumeister

Přístav jako žádný jiný

Nespočet mol s tím nejslavnější s číslem 39, to je Fisherman´s Wharf. Útulná přístavní oblast s obchody, restauracemi, atrakcemi a řvoucími lvouny. Po návštěvě Alcatrazu, odkud jsem přijel lodí na molo číslo 33, byla jasná cesta právě sem. Lokalita, kterou žádný návštěvník San Franciska nesmí vynechat. Zde se vám vytvoří obraz o tom, jak je toto město unikátní a bohaté.

Pier 39 v San Franciscu

Pier 39 – molo nabízející zábavu v podobě venkovních vystoupení, restaurací a pohledu na řvoucí lvouny. Zdroj: Patrik Neumeister

Cesta historií přes kopce

Jak se rychle dostat od břehu zpět do centra? Přeci historickou tramvají! Za lístek jsem si sice připlatil, ale zážitek stál opravdu za to. Nastoupil jsem úplně poslední a stál u madel na kraji tramvaje. Řidič byl dvoumetrový zdatný chlapík, který dlouhou pákou řídil celou tramvaj. Z kopce se nebál to pořádně rozjet. Během jízdy jsem nakoukl i na Lombard Street (nejzakroucenější ulici na světě). Po příjezdu do centra se potom vydal směr sanfranciská příroda.

Tramvaj v San Franciscu

Zážitková jízda historickou tramvají přes kopce San Franciska. Zdroj: Patrik Neumeister

Zahrady, hudba a vodopády

Blok zeleně, Golden Gate Park, který své místo zaujímá na západní polovině města nelze na mapě přehlédnout. Na první pohled připomíná slavnější Central Park v New Yorku. Svým návštěvníkům nabízí japonské zahrady, vodopády, hudební vystoupení pod širým nebem, fotbalová hřiště, skleníky plné květin a další možnosti, jak si užít slunný den. Svojí rozlohou je ideální pro jízdu na kole, já však zvolil tradičně pěší chůzi. Svou cestu potom protáhl až k pobřeží severního Pacifiku, odkud jsem zavítal přes menší park Lands End k ikonickému červenému mostu.

Výhled z parku Lands End

Výhled z parku Lands End na pobřeží severního Pacifik. Zdroj: Patrik Neumeister

Jen červená to může být

Zdálky jsem ho viděl při příjezdu již první den. Na všech fotkách ze San Franciska se vyskytující červený most Golden Gate Bridge. Krásné stavení, tyčící se přes stejnojmenný průliv, se kterým jsem si udělal pár fotek a pak přemýšlel, co dál. Mé očekávání bylo tak vysoké, že jsem nevěděl, co konkrétně u něho mám dělat, aby se naplnilo. Bohužel je to jen most, nic víc.

Golden Gate Bridge se dá jen fotit

Golden Gate Bridge bohužel kromě své fotogeničnosti nenabízí nic jiného. Zdroj: Patrik Neumeister

Skrytá místa nakonec

Během své návštěvy San Franciska jsem prošel další turisty často vyhledávaná místa, jako viktoriánské domy zvané Painted Ladies, Palace of Fine Arts nebo basebalový stadion AT&T Park. Tato místa mě příliš nezaujala a byla spíše jen zpestřením, které však při dostatku času stojí za to navštívit.

San Francisco - Palace of Fine Arts

Palace of Fine Arts je velice příjemné místo na rychlou zastávku. Zdroj: Patrik Neumeister

Třetí den jsem se rozloučil se San Franciskem a vším, co jsem v něm zažil. Podzemkou dorazil na letiště, kde na mě čekalo letadlo do dalšího města. Jak jsem se cítil? Fascinován a okouzlen výjimečností města a vším, co svým návštěvníkům nabízí. Rozhodně se jednou vrátím zpět.

Autor: Patrik Neumeister Čt, 08/10/2017 - 14:43

Zájezdy do této oblasti

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-