Necenzurované zážitky z USA: Los Angeles

Města: 
Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica – slavná místa, která se vybaví každému, kdo uslyší název Los Angeles. Stejně jak tisíce turistů z celého světa, přilákalo toto město i mě. Mekka filmu, místo, kde se sny o slávě na filmovém plátně proměňují v realitu. Zážitek z tohoto města nelze než zažít na vlastní kůži.
Panorama Los Angeles v Kalifornii
Panorama Los Angeles vypadá nádherně!
Zdroj: www.bigstock.com

Po 11 hodinách v letadle vystupuji na nejrušnějším letišti v USA nazývaném zkráceně LAX. Dlouhá zatočená fronta na imigrační kontrolu, předložení biometrického pasu, jedna otázka, vyzvednutí zavazadel a vstup do autobusu mě dělil od cesty směr centrum města. Vše šlo velice hladce a bez komplikací.

Nový svět, nový strach

Již při cestě z letiště jsem začal registrovat, že se nacházím v kompletně jiném světě. Dálnice jsou neuvěřitelně široké, všude spoustu prostoru, lidé působí otevřeněji a vstřícněji než ve většině zemí Evropy. Nadšení a radost z toho, že jsem konečně v USA se rychle dostavila. Bohužel příjezdem do cílové destinace zcela vymizela. 

Cesta z letiště v Los Angeles

Cestu z letiště do centra LA mi velice usnadnily autobusy společnosti FlyAway.Zdroj:Patrik Neumeister

 

Puch, bezdomovci a na první pohled nebezpečně vypadající hloučky afroameričanů. To jsou mé první zážitky z centra LA zvaném Downtown. Vyčerpaný odháním první žebráky a mířím ulicemi směr hotel. Mám silný pocit, že mě brzy někdo přepadne. Na nohou jsem již 24 hodin a zmatený bloudím, až konečně dorazím k hotelu. K mému překvapení mě vítá až nad míru vstřícná a příjemná recepce. Ubytuji se a dám si závazek, že za tmy ven rozhodně nevyjdu.

Hotelový pokoj v Los Angeles

Pokoj hotelu Stay on Main přímo v centru LA nedaleko metra. Skvělý pobyt pro všechny, kteří necestují autem.Zdroj:Patrik Neumeister

První poznání tajů LA

 Pátá hodina odbila, ještě není čas zalehnout. Beru proto všechnu odvahu a vyrážím podle plánu poznat zajímavá místa, která Downtown nabízí. Mrakodrapy, banky, rušné ulice – nic výjimečného. První rychlá zastávka Disney Concert Hall - krásné lesklé stavení ve tvaru zakroucených papírů, následně impozantní moderní katedrála Our lady of the Angles, gigantická radnice města, historické nádraží Union Station. Nejvíce mě však zaujala mnohým skrytá španělsky laděná ulice s názvem Olvera street. Jedná se o útulné stromy porostlé malé tržiště nabízející pokrmy a výrobky s mexickou tematikou. Velice příjemná atmosféra a milí lidé. Před stmíváním jsem však zpět na hotelu. Můj dojem a pohled na LA se začíná pomalu měnit k lepšímu. 

 

Olvera Street v Los Angeles

Kouzelná ulice s názvem Olvera Street přímo v Downtownu. Toto místo si zamilujete. Zdroj: Patrik Neumeister

 

Lážo plážo na Santa Monice

Staré vnímání času mi nedalo spát. Kolem třetí hodiny ranní se probouzím a uvažuji, zda se svítáním vyrazit ven. Závazek z předchozího dne porušuji a ještě za mírné tmy vyrážím z hotelu ven. Ostraha se na mě divně dívá, na rohu první ulice po mě pokukuje první partička nebezpečně vypadajících chlápků. Rychle začínám své rozhodnutí litovat. Přidávám do kroku a mihnu společně s do práce mířícími lidmi ještě několik takových partiček. Nic se neděje, pravděpodobně je to něco, co je tu zcela běžné.

Městská doprava je v LA velice rozmanitá. Všude se dostanete buď metrem, „dálkovým“ nebo klasickým autobusem. Není proto potřeba auto. Svoji první projížďku jsem namířil směr Santa Monica. Dorazil jsem v 7 hodin ráno a rychle zjistil, že život zde začíná nejdříve v 10. Zavřené obchody, prázdné ulice, stezky i pláže. Naštěstí stánek s koly byl otevřen, jedno půjčuji a jedu na průzkum.

 

Santa Monica na kole

Nejlepší způsob, jak poznat Santa Monicu je rozhodně na kole. Zdroj: Patrik Neumeister

 

 

Legendární venkovní posilovna Muscle Beach, nekončící pláže, palmy, slunce, molo s ruským kolem a atrakcemi, parky pro skejtování, romantické vodní kanály. Krátký výčet toho, co toto bohaté místo nabízí. Pěší chůzí prozkoumám známou Third Promanade nabízející pouliční umělce a oficiální obchody značek jako Apple nebo Superdry. Celá Santa Monica nejvíce žije večer, o čemž jsem se přesvědčil při opětovné návštěvě jiný den.

Santa Monica v Kalifornii

Santa Monica je útočištěm všech, kteří hledají relax a zábavu v jednom.Zdroj:Patrik Neumeister

 

Beverly Hills 90210

Po Santa Monice je tu Beverly Hills. Kultovní seriál Beverly Hills 90210 nasadil laťku mého očekávání vysoko. Vše se však splnilo. Nejbohatší část z celého LA nabízí luxusní hotely, domy, obchody světoznámých značek, vybrané restaurace a drahá auta. Samotná architektura staveb se mění a jasně se odlišuje od zbytku města. Koncentrace všeho bohatství je na tepně se jménem Rodeo Drive. Pokud chcete vědět, jak si žije smetánka LA, namiřte právě sem.

 

Beverly Hills v americké Kalifornii

Luxus a bohatství všude kam se podíváte, to je Beverly Hills. Zdroj: Patrik Neumeister

 

Oáza klidu a umění v The Grove

Za trochou klidu se mé kroky vydaly na pro většinu turistů skryté místo se jménem The Grove. Pokud lze něco označit jako oázu klidu a pohody, pak je to právě zde. Obchody, tržištěm a kinem uzavřené místo nabízející trávník pro piknik, velkou fontánu a historickou patrovou tramvaj, která jezdí bezplatně po celé šíři tohoto místa. Vskutku magická lokalita, která mě okouzlila hned při první návštěvě. 

 

 

 

Nedaleko The Grove lze najít muzeum umění LACMA nabízejí skvosty jako „levitující masu“ nebo z filmů známou formaci pouličních lamp „Urban Light“. Hned vedle stojí za návštěvu La Brea Tar Pits – muzeum prehistorických zvířat nabízející i aktivní dehtové jámy, do kterých mnohá vystavená zvířata byla polapena. Zážitek vskutku nevídaný. 

 

La Brea Tar Pits v americké Kalifornii

Kostry mamutů, šavlozubých tygrů, dehtové jámy i edukativní filmy. To nabízí muzeum La Brea Tar Pits. Zdroj: Patrik Neumeister

 

Zničený Hollywood

Největší zklamání z celé návštěvy LA následovalo – Hollywood. Kdo by ho neznal, kdo by nechtěl okusit, co doopravdy nabízí. Obchůdky se suvenýry, všelijaké restaurace, špína a útočiště všech pouličních podivínů, co vám budou chtít něco prodat. Hlavní ulice Hollywood Boulevard nabízí chodník slávy, který však není nic jiného než, a teď se podržte, chodník (často rozbitý) s hvězdami a jmény, které mnohdy nebudete znát. Chinese ani Dolby Theather můj negativní dojem z tohoto místa nezachránili. Mé kroky tedy vedou rychle dál, směr pahorky LA.

 

Chinese Theatre

Chinese Theatre – místo koncentrace všech návštěvníků Hollywood Boulevard. Zdroj: Patrik Neumeister

 

Kopce a spousta zeleně, to jsou Hollywood Hills, kde se ukrývá i legendární nápis Hollywood sign. Cesta krkolomná, ale městskou dopravou nebo autem rychle zvládnutelná. Nedaleko nápisu lze zaparkovat a vydat se krátkou pěší túrou blíže. Po hodině pěší túry stojím před nápisem a chci se dostat co nejblíže. Bohužel mě zastavuje cedule s informacemi o možné pokutě, pokud se více přiblížím. Nic neriskuji, dělám pár fotek a nasávám atmosféru. Výstup stál rozhodně za to.

 

Slavný nápis Hollywood v Kalifornii

Blíže se k nápisu Hollywood bohužel nedostanete. I tak stojí pohled za to. Zdroj: Patrik Neumeister

 

Město jako na dlani v Griffitově observatoři

Hned o kopec dál začíná slavný Griffith park nabízející stejnojmennou observatoř, ke které se můžete dostat o víkendech autobusem nebo po troše úsilí pěšky po velice dobře značené cestě. Já se vydal pěšky a musím říct, že výhled na celé město, který observatoř nabízí, si vychutnáte zaslouženě o to víc. Kromě výhledu observatoř nabízí také různé formy edukativní her, Teslův transformátor velkých rozměrů a promítání tematických dokumentů. Jedná se o místo, které často navštěvují rodiny, školy i filmové štáby.   

Pohled z Griffitovy observatoře v Los Angeles

Nejhezčí pohled na LA je rozhodně z Griffitovy observatoře. Nevynechat! Zdroj: Patrik Neumeister

 

Kouzla a čáry v Universal Studiu

LA je převážně o filmu. Čím větší jste jeho fanoušek, tím více si toto město užijete. Koncentrace zábavy, atrakcí a odkazů na ty nejúspěšnější filmy a seriály naleznete v zábavním parku Universal Studios. Při vstupu mé kroky vedly hned do místa čar a kouzel Harryho Pottera, poobědval jsem se Simpsonovými ve Springfieldu, projel se natáčecími studii nebo zašel na zábavné přednášky o filmových efektech a zvířecích hercích. Konec dne potom strávil se slzou v oku, že tak báječné místo musím opustit.

 

 

 

 

Další den mě naštěstí čekala návštěva Warner Brothers studií, které bohužel neskrývají zábavní park, ale nabízí komentovanou prohlídku místy, kde se natáčel např. seriál Přátelé. Podívat se také můžete na rekvizity z filmu Harry Potter nebo se nechat zařadit Moudrým kloboukem do jedné z čarodějných kolejí. Pro milovníky filmu jasné místo, kam se vydat.

 

 

Nový svět, nová radost

LA a celkově USA nabízí něco, co žádná země v Evropě nedokáže. Je zde jiné složení lidí, jiná mentalita, jiné zvyky. Ze začátku se mohou zdát zastrašující, ale rychle si na ně zvyknete. Jakmile se začnete cítit v pohodě, otevře se vám brána do světa plného bohatých zážitků, o kterých budete vyprávět známým ještě hodně dlouho.

Autor: Patrik Neumeister Út, 07/03/2018 - 06:09

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-