Nejlépe sice pózuje led, ale při troše štěstí…

Se vám na Aljašce podaří vyfotit i o vlas skvostnější pecky. Kde hledat huňaté milovníky ryb nebo polární nebeské orgie? Poradíme, kam se vydat.
Tři medvědi grizzly brodící se vodou.
Víte, že až 80 % jejich potravy tvoří rostliny?
Zdroj: Bigstockphoto.com

Postřehněte našich 7 tipů, kde vám Aljaška poskytne geniální prostor pro ještě geniálnější fotokompozice.

NP Denali

Domov nejvyšší hory Severní Ameriky a třetí největší park v USA. Představte si neskutečně husté lesy, kterými se volně pohybují medvědi grizzly a divocí vlci teskní po Měsíci na zasněžených horských vrcholcích.

Mt. Denali, nejvyšší hora Severní Amerika.

Dříve Mt. McKinley. Zdroj: Bigstockphoto.com

Těžko na kontinentu najdete drsnější přírodní tvář. Tenhle celoživotní zážitek stojí jen 10 dolarů (jednorázový vstup na 7 dnů).

NP Glacier Bay

V hlubinách křišťálově čisté vody tajuplně za hromobití mizí dechberoucí kus ledu. A proto sem lidé jezdí, pozorovat tyto přírodní čáry hezky z bezpečí paluby lodi. Ale kdo má chuť, může si půjčit si kajak a blíže nasát atmosféru. 

Fjord z Glacier Bay

Park se ustanovil v roce 1980. Zdroj: Bigstockphoto.com

Ledovce zde ale nejsou zdaleka jediným fotografickým klenotem. Tím jsou i pro zvědavé pozorovatele keporkakové a kosatky.   

Aljašská hlavní silnice

2, 5 tisíc kilometrů asfaltu táhnoucí ho se až do Kanady. To je Alaska Highway, známá jako ALCAN. Velkolepé scenerie se u ní střídají jak na běžícím filmovém pásu. Hory, řeky, jezera, lesy a divoká zvěř jsou jen malou ukázkou pestrosti.

Podzimně zbarvené listí u Alaska Highway.

Dálnice začíná v Dawson Creek v Britské Kolumbii. Zdroj: Bigstockphoto.com

Vznikla v průběhu 2. světové války a překvapí, že je i v dobré formě. Vláda se moc pěkně stará o svůj asfaltový poklad.

Ketchikan

Domy na závěsných chodnících, které na zalesněných svazích hrají nezaměnitelným šarmem pastelových barev a proslulá lososí vůně, kam jen čichnete.

Ketchikan

Prý jde o hl. město lososů na světě. Zdroj: Bigstockphoto.com

Dalším výrazným bodem nejjižnějšího města Aljašky jsou totemové parky a umělecká muzea „těch, s ozdobami ve rtech“ neboli severoamerických indiánů (např. Tlingitové).

Národní park Kenai Fjords

Fjordy a nádherná divoká příroda, jak stvořená pro horolezce a horolezčata. Za úchvatným výhledem na největší ledovci poseté pole v USA se doporučujeme vydat na Harding Icefield Trail.

 

NP Kenai Fjords

Nachází se 200 km od Anchorage, největšího města státu. Zdroj: Bigstockphoto.com

Idylický poloostrov Kenai na své divy ročně přiláká přes 300 tisíc návštěvníků. Za vstup ani nocování se neplatí, bomba.  

Coldfoot

Sever země od arktického kruhu, nic pro bábovky. Kdo se sem ale vydá, spatří něco, co jen tak nikdo neuvidí – polární záři. Stejně tiše jako se objevuje, tak i mizí. Nejkrásnější podívaná na obloze je vskutku něčím neuchopitelným.

 

Polární záře

Vyskytuje se ve výšce od 80 až po 100 km. Zdroj: Bigstockphoto.com

Vesnice Coldfoot je nejlepším strategickým místem (vede tudy i slavná Dalton Highway – jedna z nejobtížnějších dálnic v USA) pro vyčkání na tuto fascinující parádu, aniž byste museli necivilizovaně mrznout někde mezi dravou zvěří v nespoutané divočině.

Aleutské ostrovy

Zubatý pás 300 ostrovů, kde se jako pyšní králové do výšin tyčí 27 ze 46 aktivních sopek v USA. Člověku skoro nadobro zapovězená krajina. Proto je tu ale co obdivovat.   

 

Mount Shishaldin

Největší král Aleutských ostrovů. Zdroj: kdlg.org

Autor: Pavel Jartym Po, 02/12/2018 - 14:50

Zájezdy do této oblasti

Dobrodružství Aljašky a Yukonu

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory.

již od
98 490,-