Nejslavnější přehrada Ameriky: Dělníci si máčeli čepice v asfaltu

Stojíte na 220 metrů vysoké hrázi (a to pořád není po těch letech definitivně ztuhlá) a úžasem zapomenete na pár vteřin dýchat. Hooverova přehrada poblíž Las Vegas sice není už dávno největší ze všech, ale i tak je legendou, patří k symbolům USA a při pohledu na ní se tají dech.
Hooverova přehrada letecky
Víte, že se věřilo, že voda v přehradě bude mít negativní vliv na rotaci Země.
Zdroj: Bigstock.com

Jsou 30. léta minulého století a v Mohavské poušti roste moderní technický zázrak. Frank Crowe – „otec přehrady“ – měl navíc i štěstí, že jeho tak trochu šílený návrh na přehradu přišel uprostřed hospodářské krize USA. Crowe tak mohl snadno najmout muže, kteří byli ochotní pracovat v absolutně nelidských podmínkách.

Hooverova přehrada pěkně zblízka

Hráz je vysoká 220 metrů, dlouhá 379 metrů a u svého základu silná asi 201 metrů. Zdroj: Bigstock.com

Za příplatek 60 centů mohli nejodvážnější muži provádět výškové práce za pomoci vrtáků a výbušnin stěny Černého kaňonu. Jejich jediná ochrana horkému pouštnímu slunci byly čepice máčené v asfaltu. Šílenství? Naprosté! Okolo 100 lidí za to také zaplatilo životem. 

A teď si asi říkáte, jestli neproběhla stávka? Taky že ano – v srpnu 1931. Jenže nesmlouvavý Crowe dělníkům vysvětlil (20 tisíc dělníkům, kteří na přehradě pracovalo, 24 hodin denně, ve 3 směnách), že na místo 1 z nich čeká dalších 12 nezaměstnaných. I přes tyto problémy Hoover Dam vznikla v rekordním čase, a to o 2 roky dříve než bylo dokonce v původním plánu. 

Řeka Colorado a Hooverova přehrada

Po hrázi kdysi vedla dvouproudá silnice, ale ta po otevření nového mostu pár set metrů po proudu Colorada slouží už jen turistům. Zdroj: Bigstock.com

Autor: Pavel Jartym Po, 04/30/2018 - 02:57

Zájezdy do této oblasti

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-