Nejtěžší živý organismus světa: V Utahu roste les z jednoho kořene

Může být jeden strom lesem? Uprostřed amerického státu Utah máme důkaz toho, že ano. Z jednoho kořenového systému na ploše půl kilometru čtverečního tam totiž nad povrch vyčnívá ohromné množství kmenů. Vzniká tak les tvořený vlastně jedním jedním jediným stromem.
Topolový les Pando v americkém Utahj
Na první pohled není na topolovém lese Pando v Utahu nic zvláštního.
Zdroj: By J Zapell [Public domain], via Wikimedia Commons

Jako děti jste pravděpodobně nesnili o tom, že jednou budete pobíhat po lese, sbírat vzorky následně zkoumat genetický kód stromů. Skupina vědců se právě tímhle docela slušně zviditelnila. Právě v Utahu zjistili, že všechny topoly osikové v jedné části lesa Fishlake National Forest vyrůstají z jednoho hodně spletitého kořenového systému.

První kmen tady vyrostl někdy před osmdesáti tisíci let. Dnes se „strom“ rozrostl do seskupení, které v úhrnu váží přes šest milionů kilogramů. Tím se stává nejtěžším živým organismem na světě.

 

I proto se okolo Pando, jak se „lesu“ říká, pohybuje hodně turistů. Sice na vlastní oči nevidí nic nevšedního, ale zkrátka chtějí spatřit les vyrůstající z jednoho kořene. Takto rozsáhlé porosty stromových klonů na mnoha místech na světě nenarazíme.

Do divočiny uprostřed Utahu

Pando najdete v centrální části Utahu uprostřed tamních lesů a národních parků, 300 km jižně od Salt Lake City. Necelé dva km od břehů Fish Lake, podle něhož se celý okolní národní park jmenuje.

Jestliže jste o této atrakci dosud neslyšeli, je to škoda, ale moc se tomu nedivíme. Utah totiž oplývá celou řadou světoznámých míst, které Pando tak trochu zastiňují. Máme na mysli CanyonlandsCapitol ReefZion nebo Arches. O většině z nich jsme už v minulosti psali. Pokud míříte do těchto končin, neměli byste si alespoň některé z nich nechat ujít. Některé z nich můžete navštívit i během velké cesty velkou zemí.

 

Národní park Arches

Dva tisíce kamenných oblouků - to je více než kdekoli jinde na světě zdobí náhorní poušť národního parku Arches jen dvacet kilometrů severně od Moabu. Zdroj: John Fowler

Autor: Jan Švestka St, 08/16/2017 - 03:03

Zájezdy do této oblasti

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-