Pacifické dálnice: nejkrásnější setkání pevniny a oceánu

Města: 
Na jih Kalifornie se ze San Franciska vydáme po pobřežní silnici č. 1 - Pacific Highway (z města vyjedeme dálnicí I-280). Po 120 kilometrech přijde Santa Cruz. Malé městečko čistých pláží dýchá uvolněnou atmosférou mládí studentů Kalifornské univerzity a také odkazem generace beatniků a hippies šedesátých let. Právě zde napsala legenda téhle kontrakultury Ken Kesey kultovní román „Acid Test“ o cestě mladých lidí napříč Amerikou pomalovaným autobusem plným LSD a marihuany. Později se proslavil knihou „Vyhoďme ho z kola ven“. Filmová verze románu „Přelet přes kukaččí hnízdo“, kterou natočil režisér Miloš Forman, získala pět Oskarů. V hustých lesích za městem je připravena turistická past Mystery Spot, kde prý neplatí zákony gravitace. Věrohodnost triku je dána výmluvností průvodce, cinklou vodováhou a podivně pokřiveným domem.
Monterey Bay
Kolem zátoky Monterey Bay začíná to, čemu Kaliforňané říkají nejkrásnější setkání země a moře.
Zdroj: eutrophication&hypoxia

Monterey

Kolem zátoky Monterey Bay začíná to, čemu Kaliforňané říkají „nejkrásnější setkání země a moře“. Husté sekvojové lesy ustupují cypřišovým hájům a skalnaté pobřeží se zde svažuje do zpěněného oceánu. Na jižní straně zálivu stojí bývalá španělská koloniální základna Monterey. Nikde jinde v Kalifornii nebyl hispánský živel tak mocný, neboť odtud řídili Španělé a pak i Mexičané záležitosti Kalifornie. Z této doby se zachovalo několik překrásných staveb. Najdeme je severně od města v Monterey State Historic Park. V ulici Jefferson Street stojí dům amerického konzula v Kalifornii Thomase Larkina. Díky němu později Yankeeové kombinovali prvky adobových zdí a balkonů s vlastním smyslem pro ornamenty. Tím vznikl originální sloh, který určuje ráz města i v současnosti. Do našeho programu by se měla vejít i návštěva domu Stevenson House (530 Houston St), kde na podzim roku 1879 bydlel ještě neznámý a chudý spisovatel Robert Louis Stevenson. Někteří literární historici míní, že román „Ostrov pokladů“, který mu později přinesl nesmrtelnou slávu, se počal rodit právě při procházkách podél zátoky. Jiný slavný romanopisec John Steinbeck zasadil svou knihu „Na plechárně“ do nevalně vonící přístavní čtvrtě Cannery Row s konzervárnou sardinek. Cannery Row je nyní oázou galerií a rybích restaurací a rovněž sídlem akvária Monterey Bay Aquarium se žraloky a jinou mořskou havětí. Na severním výběžku poloostrova leží městečko Pacific Grove. Říká se mu také „Město motýlů USA“, protože od listopadu do března sem přilétají stovky tisíc zlatavých motýlů tzv. Monarchů. Zbytek poloostrova si nejlépe prohlédneme jízdou po tzv. Sedmnáctimílové silnici – 17 Mile Drive, která začíná právě v Pacific Grove, ale musí se za ni zaplatit. ($8}. Silnice vede podél pobřeží, kde hnízdí kormoráni a pelikáni a také projíždí kolem elegantních přímořských letovisek boháčů a prvotřídních golfových hřišť. Za mimořádnou podívanou stojí osamělý cypřiš - Lone Cypress, který vyrůstá z holého skaliska -v rozbouřených vlnách. Po hodině jízdy se v osadě Carmel-by-the-Sea opět připojíme na silnici č. 1. Radní tohoto městečka nadzvedl herec Clint Eastwood, když se nechal v roce 1986 zvolit starostou. Jedině tak se dostal na kobylku zpátečnické radnici, která bránila stavění chodníků, parkovišť pro turisty, nových domů a jejich opravám. Z historické perspektivy je největší atrakcí Carmelu misijní stanice San Carlos Borromeo Mission, kterou založil v roce 1769 španělský františkán Padre Junípero Serra.

Čím dále na jih, tím více se Pacifická silnice odklání od pobřeží a ztrácí své kouzlo. K oceánu se vrátí zase až ve městě Santa Barbara, které je kvůli nabitým plážím, snobismu a středomořské architektuře považováno za kalifornskou riviéru.

Autor: redakce So, 04/06/2019 - 01:00

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-