Pláž, která každého ohromí. Skleněné pobřeží Fort Bragg

Nevšední, barevná, v létě pěkně rozpálená. Taková je pláž u kalifornského Fort Bragg. Její povrch totiž tvoří skleněné a porcelánové oblázky. Vypadá trochu jako z filmové pohádky, ale je 100% skutečná.
Skleněná pláž s oblázky v USA v Kalifornii
Příroda si u Fort Bragg hodně vyhrála, že?
Zdroj: bigstock.com

V Kalifornii toho mají hodně k ukazování. Ne nadarmo je tento stát po bezkonkurenčním New Yorku druhý nejnavštěvovanější ve Spojených státech amerických. Neláká ovšem jen na klasické písečné pláže, ale i na mnohem originálnější typy pobřeží. Tak jako u Fort Bragg.

Hříčka přírody na pláži ve Fort Bragg

Na pláži ve Fort Bragg najdeme hodně originální hříčky přírody. Zdroj: bigstock.com

Jak vlastně jedinečná skleněná pláž vznikla? Budete se divit, ale z hořící skládky. Lidé totiž na tomto místě ve 20. letech 20. století založili černou skládku. Roky se tu kupily pneumatiky, autoskla, láhve a další harampádí z kolem projíždějících aut.

Přečtěte si další články o kalifornských unikátech:

Skládka začala hořet a protože se nikdo neodhodlal k tomu, aby ji uhasil. Většina odpadu proto zcela shořela roztříštěné kousky se dostaly blíže k vodě, kde je opracovávaly voda. Zaoblila je na pěkné oblázky, po nichž se příjemně chodí.

Příroda tedy vytvořila krásnou pláž nevšední podoby, o zbytek se postarali lidé. Obyvatelům okolí bylo líto, že se na pláži kvůli odpadu nikdo neopaluje a nekoupe, a tak jí v 60. letech 20. století od zbylého smetí vyčistili.

Skleněná pláž Fort Bragg v Kalifornii

Do San Francisca je to z pláže skleněných oblázků 270 km. Zdroj: bigstock.com

Dnes je tu krásně a rádi sem jezdí turisté. Skleněnou pláž jen tak někde neuvidí. Je to úžasná podívaná a další z důkazů, že stojí za to cestovat do Kalifornie.

Autor: Jan Švestka Ne, 01/27/2019 - 02:36

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-