Překvapivá fakta o Havaji: nejzmoklejší místo a hlavní producent americké kávy

Města: 
Jára Cimrman by měl radost – Havaj pod americkou správu přešla v zapamatovatelném roce 1900, školáci tak nemají s učením tohoto letopočtu velké starosti. A co zajímavého ještě víme o nejexotičtějším státu USA?
Havajský ostrov Kauai, který se v roce 2018 dostal do hledáčku cestovatelů.
Havajský ostrov Kauai, který se v roce 2018 dostal do hledáčku cestovatelů
Zdroj: Bigstock

Jde nejen o nejexotičtější, ale také nejodlehlejší stát federace. Posuďte sami: do Spojených států je to přes 3700 km, asi 6500 do Japonska a 7800 do Číny. Na světě nenajdete jinou vyspělou civilizaci, která by byla takto izolovaná.

Izolovanost překvapila i námořníky Jamese Cooka, kteří se tu jako první zástupci Evropy vylodili roku 1778. S jazykem, který má jen 12 hlásek se dosud nesetkali. Jako první pak zaznamenali havajskou historii, jež se do té doby šířila pouze ústně.

Prší a prší

Cook a ostatní na ostrovech obdivovali nejen jazyk, dějiny a kulturu, ale také fantastickou přírodu. Vždyť Havajané mají na ostrovech nejvyšší sopku USA. Mauna Kea se chlubí  nejen velkou nadmořskou, ale hlavně podmořskou výškou. Celkem měří přes 9 kilometrů.

Zajímavé místo najdeme i na jiné sopce. Na Waialaele na kouzelném ostrově Kauai. Okolo 348 dnů v roce tam prší a celkem za 12 měsíců napadne přibližně 11,7 m srážek. Deštivější místo na světě nenajdete.

Nedal by si někdo dobrou havajskou kávu?

Srážky a teplo prospívají hlavně tamní vegetaci. Na Havaji prospívá mnoho druhů, které jinde v USA nenajdete. Například káva. V celé federaci se komerčně pěstuje jen v Kalifornii a právě na Havaji. Nejmladší ze států unie je hlavní kávová velmoc USA. Plodina se tam dostala v první polovině 19. století z Brazílie.

Mimochodem, když už píšeme o nejmladším státu, ujasněme si, jak je to s těmi daty. Havaj sice Spojené státy anektovaly už v roce 1900, nicméně až o 59 let později se zařadila do federace jako plnohodnotný stát, v pořadí padesátý, sedm měsíců po devětačtyřicáté Aljašce.

Autor: Jan Švestka Ne, 07/14/2019 - 17:02
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Havajské ostrovy

Vítejte v ráji pohádkových možností. Od východu do západu slunce zvou nekonečné pláže, příkré útesy a ukryté zátoky ke koupání, surfování a potápění...

již od
46 990,-