Vánoce v USA. Jak se slaví

Americké vánoce a jejich tradice ovlivňují celý svět. Se zvykem zdobit stromečky začali Britové a právě Američané, všeobecně známá podoba Santa Clause vznikla také za velikou louží. Objasníme si proto, jak se slaví vánoce ve Spojených státech.
Dítě rozbaluje dárek při vánocích v USA
24. prosince? Děti v USA rozbalují dárky až 25. prosince.
Zdroj: www.bigstock.com

Z amerických filmů to určitě znáte – večer 24. 12. se jde spát a dárky se rozbalují až ráno. Tomu předchází tradiční štědrovečerní večeře s pečeným krocanem. Ve většině států USA tak mají jeden den dohánění nákupů dárků k dobru – 24. je ve většině země pracovní den.

Některé rodiny si nechávají večeři až na 25. prosince – přece jenom se díky pracovnímu volnu může sejít více lidí, je to sváteční den se vším všudy. O den později, tedy 25., se navštěvují příbuzní a známí. Tedy podle tradice, kterou dnes trochu ohrožuje virtuální realita.

Své místo na svátečních tabulích má i šunka. Ale svátky v USA pochopitelně nejsou jen o jídle. Američané na konci prosince mnohem více než jindy darují peníze či materiální pomoc charitativním organizace, někteří sami pomáhají např. servírováním jídla bezdomovcům.

Italové spořádají sedm ryb

Spojené státy americké jsou ale zemí mnoha národů, a tak se v mnoha rodinách slaví vánoce podle zvyklostí kultury, z níž noví Američané vzešli, mnohdy se zvyky s těmi tradičními mísí.

Zvláštní zvyk mají Italoameričané. Večer 24. prosince udržují zvláštní zvyk – slavnost sedmi ryb. Spočívá v tom, že ke štědrovečerní večeři podávají jídla ze sedmi různých ryb nebo jiných vodních živočichů. Proč sedmi? To má souvislost s náboženskými tradicemi – sedmička je nejfrekventovanější číslo v bibli.

Na Vánoce, tedy 24. se v roce 1923 narodila i jedna z největších ikon americké historie, generál George S. Patton, legendární vůdce armád bojujících v Koreji a Vietnamu. Když už jsme u těch velkých mužů, k vánočním svátkům má zvláštní vztah i kosmonaut Jim Lovell. Viděli jste film Apollo 13? Je to ten, kterého hrál Tom Hanks. Při svém prvním letu k Měsíci na palubě Apolla 8 spolu s kolegou Frankem Bomanem překvapili Ameriku, když při vysílání z vesmíru 24. prosince 1968 předčítali z bible z knihy genesis.

Vánoční jídlo v USA

Kdepak, na americkou štědrovečerní tabuli patří hlavně krocan. Zdroj: www.bigstock.com

Tlouštíka v červeném nevymyslela Coca-cola

A jak je to s hlavním symbolem amerických vánoc? Znáte rozšířenou historku o tom, že Santa Clause přivedla na svět Coca-cola při kampani ve 30. letech 20. století? Nezakládá se na pravdě. V této době již byl obraz postaršího tlouštíka v červenobílém hávu standardním zobrazením Santa Clause (zkomoleniny slov Saint Nicolas – svatý Mikuláš). Přišel s ním už v roce 1915 jiný výrobce nealkoholických nápojů – firma White Rock.

Sáně Santa Clause podle tradičních vánočních příběhů táhne osm sobů. Na konci třicátých let byl, jak jinak než v rámci reklamní kampaně , devátý sob Rudolf se svítícím červeným nosem. Obchodní řetězec Montgomery Ward do dnešních dnů nepřežil, ale hrdina jeho kampaně Rudolf si získal srdce Američanů a dodnes je hrdinou pohádek a vánočních příběhů.

Autor: Jan Švestka Po, 12/11/2017 - 08:46

Zájezdy

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-